• Cusoon

    När lyfta huvud från liggande?

    Om bvc tycker att ditt barn behöver träna nacken mera så kommer dom att säga det. Alla barn är olika och det är vanligt att bebisar inte gillar magläge bara sådär. Dom första veckorna brukar dom flesta barn utvecklas i samma takt så bvc förväntar sig att barnet är i fas i utvecklingen så att säga, på läkarkontrollerna gör dom rörelsetester, du borde ha ett sådant möte snart. Om ditt barn behöver träna mage mer än ni gör idag så har jag 3 väldigt användbara tips:
    1) Sätt dig ner på en stol/fotölj eller i soffan med barnet i famnen vänt mot dig, placera barnets armar under sina axlar, på så sätt stödjer barnet på dig och håll en fast hand på rumpan. Ju mer du lutar dig bakåt, ju mer får barnet jobba med att lyfta huvudet. Till en början kan du sitta lätt bakåtlutad i några minuter men med tidens träning kan du successivt luta dig mer och mer bakåt.
    2) Bär barnet i magläge, låt barnets underarmar vara stöd mot din ena arm, den här ställningen gör också att barnet mer eller mindre automatiskt lyfter huvudet.
    3) Lägg en mindre kudde under bröstet på barnet när en ligger på mage, du kan också använda amningskudde eller en sovorm om du har en sådan, självklart kan du använda din egen arm som kudde till barnet men då blir du också fast i den positionen och det gör det lite svårare att prata med barnet så en ser dig.
    Slutligen är mitt tips att bara träna mage när barnet är nöjt och gör det till en rolig stund, lycka till! 

Svar på tråden När lyfta huvud från liggande?