• Jbn

    Hur mycket ska vi våga låna?

    Vi hade en del mer i kontantinsats än er men skulle aldrig låna så mycket. Vår egna gräns var betydligt lägre än bankerna för vi ville inte vara fast med dyra boendekostnader. Det är något man får avgöra själv men jag skulle aldrig råda någon vän att belåna sig för mycket.

    Ni har väldigt höga inkomster ihop, borde väl få in 80-105k netto minst efter skatt. Borde ni inte kunna spara mer än 500-600k per år ? 


    Jag själv värderar boende väldigt högt och skulle inte kompromissa om område eller rimlig pendling, så hade vi haft era förutsättningar hade jag satsat på att köpa för omkring 10 miljoner inkl handpenning. Vet inte om det är hus eller lägenhet ni söker men en avgörande faktor för mig hade också varit avgiften. Nu är avgifterna i Stockholm generellt lägre än riket per kvm men priserna helt uppåt väggarna.

    Jag hade inte heller kallt räknat med att det alltid bara är att sälja om det skulle bli för dyrt. Ja, priserna har historiskt gått upp men jag är inte den typen som räknar med att det alltid kommer vara så Precis när man själv skulle behöva sälja. 

  • Jbn
    Kvittning skrev 2022-02-03 12:41:03 följande:

    Och gällande plats att bo på så kolla längs röda linjen eller roslagsbanan som har smidigt byte till röda linjen. 

    Sedan så tycker jag personligen att även om man planerar att leva tillsammans för alltid att det är bra att bosätta sig i ett område där det går att sälja huset och köpa två radhus för pengarna utifall att man skulle separera. Så behöver inte barnen flytta så långt, byta skola mm. Vänner som bott inne i stan har fått en extra dimension av problem när de separerat jämfört med de som valt att bosätta sig längre ut. 


    Jättebra tips tycker jag! Mycket skönare att kunna få två rimliga boenden utan att tvingas bo för litet. 
  • Jbn
    Anotherone skrev 2022-02-03 13:36:05 följande:
    Det reagerade jag också på, det är verkligen inte bara att sälja. Vi har ett parhus där marknaden just idag ser fin ut, vi skulle få ca 2 miljoner mer än vad vi gav sett till de senaste försäljningarna i området men det är på pappret! Man har ingen aning alls förrän affären är i hamn och oavsett så ska man bo någonstans sen också. 
    Nä precis, har hört många resonera så när de belånar sig upp över öronen och senaste åren har ju många lyckats bli miljonärer trots ganska låga inkomster och insatser, men tycker det är dumt att räkna med att det alltid kommer vara så. 
Svar på tråden Hur mycket ska vi våga låna?