Inlägg från: Anonym (Nej, inte direkt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nej, inte direkt)

    Män som köpt sex

    Den absoluta merparten av alla män som köpt sex (allt från enstaka gång till på regelbunden basis) pratar aldrig om det, med eventuella undantag för på anonyma diskussionsforum. Oavsett vad någon så tycker om själva handlingen i sig så förstår någon som har köpt sex att det vore mycket riskabelt att nämna det till en vän eller partner. Och även om man är tydlig med att det har gjorts i ett land eller område där det är lagligt så hindrar det ingen från att spekulera från om vederbörande kan ha gjort det i exempelvis Sverige, så för att inte skjuta sig själv i foten så håller de flesta tyst om det.

    Ska jag vara lite snäll så tror jag också att de flesta sexköpare vet att det de gör är fel och att den lyckliga horan inte finns, men vill inte erkänna sitt egna ansvar i det hela. Om man inte kan göra det så är det ingen kille jag vill ligga med direkt.

  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Anonym (Anonym) skrev 2022-03-06 17:37:26 följande:
    Vad jag fattar det så vill TS vara ärlig, vilket jag tycker är bra men samtidigt är det ju det som gör att man aldrig skulle vilja vara tillsammans med någon som trådskaparen i tråden. Vårat samtal kom in lite på just att vara ärlig i jämförelse med att ha gjort något dåligt. Vad värdesätter man högst? Jag värdesätter ärligheten om det även visar sig att svaren är över nivån för vad man vill höra och vad som är rätt, där anser jag inte sexköp höra hemma.
    Män som har köpt sex har generellt sett väldigt lite, om ens något, att vinna på att vara öppna med vad de har gjort.
  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Anonym (Anonym) skrev 2022-03-06 18:02:27 följande:
    Men vore det inte av respekt för oss kvinnor som faktiskt inte vill ha med dessa män att göra en bra sak om dom då berättade så man visste vilka man ska gallra ut?
    Det vore väl i princip som att be män göra slut på relationer som annars skulle hålla rätt bra? Nu tänker jag rent logiskt och sett ur ett problemlösningsscenario, så jag illustrerar detta på enklaste möjliga vis.

    Något kan ställa till med problem, vad som helst. Första frågan är då om det kan åtgärdas, förhindras eller lagas?

    Om svaret är ja, så är problemet löst.
    Om svaret är nej, känner någon till det?

    Om svaret är nej, så är problemet löst.
    Om svaret är ja, går det att dölja?

    Om svaret är ja, så är problemet löst.
    Om svaret är nej, så måste man vidta någon typ av åtgärd.

    I fallet med män som har köpt sex (vilket då är själva problemet) så går det ju inte att ändra på historien, alltså blir svaret nej. Om så ingen känner till det, så blir problemet till ett icke-problem. Att i det läget berätta för sin partner att man har köpt sex vore i praktiken att skapa ett problem som annars kan undvikas. I sin tur går det också att dölja.

    Självklart har jag full förståelse för att man vill rensa bort unkna karlar som betalat för sex. Det hade jag själv gärna gjort om det stod i deras pannor vad de har gjort. Men nu är ju saker såsom de är och då är det i rimlighetens namn att man helt enkelt håller tyst om det, vad man än så tycker om saken.
  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Anonym (Anonym) skrev 2022-03-06 21:18:14 följande:

    du menar alltså att dom borde ljuga om det? det är väl inte bra för nån?


    Jag undrar snarare varför de skulle tala sanning om de fick en sådan fråga? Vad har de att vinna på det? Och om du faktiskt misstänker att killen har köpt sex kanske du inte ska vara med honom alls ifall det är en dealbreaker?

    Om all din kännedom om vad som egentligen hänt hänger på om mannen i fråga är ärlig eller ej, så har jag all förståelse för att man ljuger. Fult? Ja antagligen, men fortfarande... Rent logiskt finns det ingen anledning att krackelera sin egna image om det kan undvikas med en enkel lögn.
    Anonym (Sju) skrev 2022-03-06 21:25:16 följande:
    P4 Upplands granskning har visat att utlandsfödda är överrepresenterade bland de som grips för sexköp.
    En orsak som framförs är bristande kunskap om lagen, bland annat eftersom Migrationsverket ännu inte infört obligatorisk samhällsintroduktion.
    "Sexköpslagen i Sverige är ju relativt ovanlig internationellt sett," säger Kerstin Isaxon, sexualupplysare på RFSU.
    Informationsbrist möjlig orsak till sexköp - P4 Uppland | Sveriges Radio

    Som vanligt alltså.
    Även om det kan förekomma en del okunskap om lagen i sig så är tillhör inte sexköpare någon homogen grupp. Tvärtom finns det män i alla samhällets klasser och segment, med alla möjliga bakgrunder, utbildningar och arbeten som köper sex.

    Däremot så tror jag att de män som köper sex mer regelbundet är skickligare på att passera under radarn för polisen och således löper lägre risk att åka fast. Det kan påverka statistiken i mycket hög grad och om man inte har bott i Sverige särskilt länge är det rätt sannolikt att man gör flertalet "nybörjarmisstag" om man får för sig att köpa sex.

    Oavsett vem som köper sex ser jag handlingen i sig som unken.
    Anonym (Räknas detta?) skrev 2022-03-07 16:18:36 följande:

    Till kvinnor som inte vill vara vän med sexköpande män, hur ser ni på någon som vid ett tillfälle nästan köpt sex, starkt övervägde att köpa sex vid det tillfället och faktiskt i vissa stunder ångrat att han inte köpte sex vid det tillfället?

    Var utomlands, åt middag på hotellets bar/restaurang och en toksnygg kvinna satte sig vid mig och började prata, sen flirta,  och först när jag var på väldigt bra humör då berättade att det skulle kosta. Sa nej, men det var jävligt nära.

    Något ni hade accepterat eller är det lika illa eftersom jag på sätt och vis ville och övervägde det?


    Det går ju inte att reglera och lagföra hur folk tycker och tänker direkt. I så fall hade jag nog suttit i finkan för längesedan med tanke på vilka perversa tankar jag kan ha om folk i min omgivning ;)

    Men jag tyckte det var starkt gjort av dig att säga nej. Många män skulle nog mest tänka "fuck it, jag chansar" och sedan köra på ren magkänsla. En magkänsla som kanske verkar helt rätt även om du omöjligen kan veta vart pengarna går i slutändan, huruvida personen gör det frivilligt och hur det påverkar dennes hälsa. Se det som att du föregick med gott exempel istället för att känna någon skuld. :)
  • Anonym (Nej, inte direkt)

    Om prostitution skedde i ett socialt vakuum så hade jag inte sett några problem med att köpa sex. På pappret behöver det inte vara någon större sak. Problemet blir ju att väldigt många av de kvinnor som säljer sex inte gör det av fri vilja och det kan ge en mycket kraftig påverkan på ens sexuella integritet. Lägger man sedan till trafficking och hur hallickar samt lånehajar utnyttjar kvinnor så ska man vara bra naiv om man tror sig göra en god gärning när man köper sex.

    Sen finns det väl olika grader i helvetet också. Jag skulle inte se det som fullt lika klandervärt att gå till någon mogen, välmående kvinna som säljer sex vid enstaka tillfällen och allt sker på hennes villkor som att vända sig till en minderårig tjej från Rumänien som är inlåst i en lägenhet i Stockholm för att sälja sex 16h/dygnet. Däremot så kan ingen man som köper sex veta med säkerhet hur personens bakgrund ser ut och det finns ingen form av "fairtrade". Risken finns att männen lutar på en felaktig bild av hur läget faktiskt är och ser då sitt agerande som något moraliskt försvarbart, vilket det inte är.

  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Anonym (Yrke) skrev 2022-03-09 21:44:41 följande:

    Ni som köpt sex, hade ni accepterat att er partner sålde sex? Vad hade ni tyckt om ifall er mamma eller dotter sålde sex?


    Eh, va?

    Nu har inte jag köpt sex men det är ju väldigt hederskultursaktigt att resonera på det där sättet. Alltså att någon skulle se det som okej att en främmande kvinna sålde sex eller medverkade i en porrfilm men att man aldrig skulle tillåta någon nära släkting göra det.

    I förlängningen förstärker det också bilden att kvinnor vore mäns ägo. Någon som säljer sex är en person, i vanliga fall en kvinna. Att däremot titulera denne som syster, mor eller dotter i sammanhanget är ett sätt att omyndigförklara henne.

    Detta är också något som sker systematiskt i Sverige med tanke på hur sexköpslagen är utformad. Att köpa en sexuell tjänst i Sverige är ett brott mot staten. Den som faktiskt är drabbad, dvs den som säljer, är inte målsägande utan endast ett vittne (utan vittnesplikt ska tilläggas) och har således inte rätt till skadestånd eller någon annan typ av juridiskt stöd. På sin höjd kan man bli skickad till frikyrkliga organisationer där ingen vet med säkerhet hur s.k. "rehabilitering" går till. Det är först om man är utsatt för trafficking som man är målsägande och då är det hallicken som är åtalad. Med samtyckeslagen finns det viss möjlighet att åtala sexköpare för oaktsam våldtäkt där den utsatte är målsägande. Detta kräver dock väldigt särskilda bevis och är ganska ineffektivt med nuvarande lagstiftningar.

    Lägg därefter till kopplerilagen. Den gör det omöjligt för någon som säljer sex att göra det på ett säkert sätt utan att själv hamna i problem. Säljer du sex i din lägenhet riskerar du att bli vräkt då hyresvärden annars kan bli åtalad för koppleri. Tar du med dig en vän som vaktar utifall att förövaren blir våldsam begår denne ett brott. Däremot kommer ingen lägga sig i om du (utan vän som vaktar) säljer sex i köparens bostad och där har du ingen aning om vad denne man kommer utsätta dig för. Åker han fast så kan han få ett strafföreläggande och gå vidare som om ingenting har hänt, men om det kommer fram att du säljer sex kan du förlora vårdnaden om dina barn.

    Menar jag med detta att sexköp ska avkriminaliseras? Nej, absolut inte! Tvärtom tycker jag det är bra att sexköpare åker fast och ser gärna att fler gör det. Däremot anser jag att lagarna behöver anpassas för att de som faktiskt är utsatta också får de juridiska rättigheterna de förtjänar. Jämför det med att du blir misshandlad av någon främling på stan som åker fast och blir fälld i rätten. Du har endast fått vittna i processen och skadeståndet som den åtalade krävs på går direkt till statskassan medan du står kvar tomhänt utan något som helst stöd. Detta skulle aldrig accepteras men när det gäller prostituerade så verkar ingen vilja bry sig.

    För mig är det ytterst obegripligt hur man kan luta sig mot befintliga lagar och intala sig att är till det är en god sak. Det är i grunden samma sak som att sätta strålkastaren på dessa kvinnors bröder, pappor eller söner. Deras ångest och skada verkar vara viktigare för vissa. På den juridiska biten får man väl byta ut släkten mot politiker som gärna vill slå sig själva på axeln och sova gott, samtidigt som stålarna rullar in...
  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Anonym (Lisa) skrev 2022-03-10 19:00:34 följande:
    Du kanske har svårt att upptäcka vilka som köper sex men det betyder inte att alla andra har lika svårt.
    Menar du att du själv har någon typ av superkraft som gör att du kan känna av vilka män som köper sex?

    Statistiskt sett så sägs det att en av tio män i Sverige har köpt sex någon gång. En del gör det regelbundet, en del sällan och en del kanske bara har gjort det en gång. Välj ut tio män i din umgängeskrets och försök lista ut vilken av dem som kan ha köpt sex. Jag lovar dig, det kommer bli mycket svårare än du tror.

    Sedan låter det på dig som att hela ens människosyn kan anses vara bra eller dåligt baserat på en enda egenskap - Huruvida man har köpt sex eller inte. Jag tror inte att män som köper sex regelbundet har en särskilt god människosyn, även om det antagligen handlar mer om någon typ av egoism. Men jag tror att någon som inte köper sex kan vara minst lika svinig av helt andra anledningar. Att låsa in sig på enstaka beteenden och se de som köper sex som värre än satan själv medan alla andra är änglar tror jag försvårar möjligheterna att faktiskt bemöta problemen såsom de faktiskt är.
    Anonym (Gäddan) skrev 2022-03-10 15:22:08 följande:
    Ingen köper en kvinna(eller man), sexköp i sig är inte slaveri. Man köper en tjänst under en kort tid. Ur just den aspekten som att betala för vilken hushållsnära tjänst som helst. 

    Eftersom det finns en djup problematik med trafficking och annat är det problematiskt att förenkla det hela eftersom det endast försvårar att komma till rätta med just dessa avarter. All sexhandel tvingas in i lönndom, även om den sker mellan vuxna människor som själva tagit det beslutet.


    Att just du och dina gelikar tycker att sex är för privat, tabu eller vad det nu är betyder inte att alla känner och anser att det är så. Bevisligen.


    Problemet blir att konsumenträtt och sexuell integritet inte kan gå hand i hand praktiskt och juridiskt. Att sälja sex måste förstås inte vara en särskilt stor grej för en enskild individ, men alla riskerar att få sin sexuella integritet kränkt och när man inte längre kan avstå kunder för att kunna ha råd med hyran och mat på bordet blir ekvationen omöjlig.

    Ska man teoretisera så kan man väl tycka att det är okej med ett samhälle där någon väljer att sälja sex. Men det är en stor skillnad på det och ett samhälle där någon måste sälja sex. Folk måste ha ett större spektrum av valmöjligheter. Sedan säger jag inte heller att det är kul att ha ett jobb med låga utbildningskrav såsom tidningsutdelare, men jämför man det hela arbetsmässigt så... Ja då kan det ju sjunka hur långt ner som helst om man måste sälja sex.

    Sedan är det förhållandevis väldigt få svenska medborgare som säljer sex i Sverige. Vår levnadsstandard är tillräckligt hög för att kvinnor i Sverige inte behöver sälja sex för att ekonomin ska gå ihop. Dessvärre finns ju efterfrågan fortfarande och de som drabbas är mycket utsatta.
  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Dr Nail skrev 2022-03-17 13:51:32 följande:

    Sverige har precis arresterat två USA - amerikanska soldater för sexköp. Blir det krig nu? Kan man arrestera utländska militära styrkor?


    Militärer är väl inte fria att undvika arrest vid brott? I fallet med sexköp är det dock extremt sällsynt att någon som erkänner brott på plats blir gripen utan man får helt enkelt gå med ett strafföreläggande.
  • Anonym (Nej, inte direkt)
    Mimosa86 skrev 2022-03-30 00:02:57 följande:
    Sant! Så länge det finns ett fritt val.

    Jag kan till 100% stödja sexköp OM man kan garantera att säljaren i fråga har ekonomiska muskler utöver protestaktionen, dvs INTE gör detta utifrån en ekonomisk vinning, inte lider av någon diagnos, inte är beroende av drog, inte har övergrepp i bagaget eller traumatiska upplevelser som triggar igång ett självskadebeteende.

    typ att enbart övre medelklass och överklass kvinnor från kärleksfullas hem får lova att prostituera sig. Hmmm... är det inte märkligt att just denna kategori typ aldrig väljer den vägen i livet? Är inte det konstigt om nu allt enbart handlar om ett fritt val och kvinnor bara äääääälskar sex med främlingar? besynnerligt,,
    Jag tycker verkligen inte att vi ska ha ett samhälle där någon måste sälja sex, men ditt sätt att se på saken blir närmast funkofobiskt i längden och så gott som omyndigförklarande.

    Sedan undrar jag vad du själv har för jobb som du går till varje dag av andra skäl än ekonomiska vinning? Fundera på det först innan du tror dig veta bäst om varför det finns kvinnor som inte har någon väg ur fattigdomen (främst i östra Europa) och därefter tvingas sälja sex.
Svar på tråden Män som köpt sex