• Anonym (.)

    Behöver man ta ut dagar eller ej?

    Är man föräldraledig med ett barn under 18 månader behöver man inte ta ut dagar från Försäkringskassan. Är barnet över 18 månader behöver du ta dagar för att ha rätt att vara ledig från din arbetsgivare, de kan begär in intyg på hur många dagar du har kvar. Beror nog mycket på att en arbetsgivare inte får neka föräldraledigt som ansökta inom en viss tid och att det är Max 3 perioder per år. 

    Om man är ledig utan att ta dagar kan det påverka SGI vilket kan vara bra att kolla upp innan ledighet.

  • Anonym (.)
    Pontusss skrev 2022-03-15 13:13:06 följande:

    Är det inte en konstig inledning på försäkringskassan att de inleder med att säga att man inte behöver ta ut dagar? Jag ser dock nu att de har som underrubriker för under och över 18 månader som säger nåt annat.

    Jag som jobbar 100%, slipper jag ta ut dagar om jag bara tar ut någon månad om året? Enligt nedan från FK:

    ?Ledig på deltid utan föräldrapenning


    En medarbetare som inte tar ut föräldrapenning har rätt att förkorta sin normala arbetstid med upp till en fjärdedel för att ta hand om sitt barn. Det gäller om barnet inte har fyllt 8 år eller om det är äldre men ännu inte har avslutat sitt första skolår.?


    Ja precis du kan gå ner i tid upptill 25% tills barnet är 8 år eller tills det avslutat andra klass tror jag om ni inte har andra regler på din arbetsplats (jag jobbar statligt och vi får göra det tills barnet är 12 år).

    Men om man går ner i tid utan att fylla upp med föräldradagar kommer man få en SGI på motsvarande procent
Svar på tråden Behöver man ta ut dagar eller ej?