• Anonym (Bröd & soppa - Leta tips)

    Göra god soppa & mjuk bröd.

    Jag tycker det är lite pinsamt att inte kunna göra två saker som är simpelt.


    Bröd


    Varje gång jag gör bröd, så blir de hårda. Jag låter degen jäsa och då blir de stora och fina. Men när jag gå till nästa stadiet, där jag skall jäsa det ytterligare, efter att jag lagt de i plåten, så jäser de knappt (sväller inte upp).


    Efter att jag tagit ut de ifrån ugnen, kan de vara mjuka, men rätt hårda på vissa ställen, speciellt på kanterna. Jag har försökt sänka temperaturen, men det funkar inte.

    Soppa


    Jag kan inte heller göra någon soppa. DET blir bara som vatten. Om jag lägger grönsaksbuljong, blir det väl kanske till en vis del god smak. MEN jag vill framförallt att soppa skall vara tjock. Hur får jag till det?

    Jag minns ifrån skoltiden, där det serverades Mexicans soppa. DET var smarrigt. Lägga lite god pasta och köttfärs.


    Men framförallt söker jag vilken soppa som helst, så länge det är tjockt. Observera: Jag är inte intresserad av prujolök soppa, dock. Men allt annat tips, tackar jag gott för! :)


     

  • Svar på tråden Göra god soppa & mjuk bröd.
  • Anonym (Bröd & soppa - Leta tips)
    Aniiee skrev 2022-04-08 23:59:23 följande:

    Hårt bröd = för mycket mjöl oftast. För hård skorpa på brödet, pensla med något innan de går i ugnen. Börd som inte jäser = du har antingen dödat jästen, vilket det inte verkar som eftersom den jäser första gången. Andra jäsningen, ofta för lite bearbetning när dubakar ut brödet. Knåda mer, helt enkelt. Överhuvudtaget knåda mer än du tror, även före första jäsningen. Många lägger till för mycket mjöl för att de tror att det behövs, när det egentligen är mer knådning och därmed glutenutveckling som behövs.

    När det gäller soppa så beror det mycket på soppan förstås. Mixa kan du göra med en stavmixer, en billig kostar typ 200 kr, det duger gott. Annars kan man toppreda en soppa med potatismjöl, vetemjöl+smör eller majsstärkelse. Vispgärdde gör också soppa tjockare, men det förutsätter så klart att man vill ha vispgrädde i.


    Tack, jag skall prova!
  • Anonym (...)

    Är soppan tunn har du haft i för mycket vatten. Ta mindre vatten. Mixa soppan slät eller hacka till mindre bitar.

  • Anonym (Knaprigt)

    Jag har aldrig betraktat bröd som misslyckade för att de har en hård skorpa. Det är ju gott ju!

  • Anonym (linser)

    Vi gör linssoppa som blir tjock utan att man behöver tillsätta något eftersom linserna i sig geggar till sig.

    Har du inte mixer kan du koka lite grönsaker vid sidan av/fiska upp lite av dem och vid behov koka lite extra så att du kan mosa med en gaffel/sked ihop med lite buljong. Det är smidigare med mixer men det är inte omöjligt att få en liknande konsistens annars också.

  • AndreaBD
    Anonym (Bröd & soppa - Leta tips) skrev 2022-04-08 23:18:48 följande:
    Kan man inte få soppa tjock, utan mixer? Jag har ingen mixer.
    Det är ju inte samma sak om du använder mjöl eller sån där sås-förtjockningsmedel som finns att köpa. Grönsakerna ger ju smaken.

    Om du har en soppa som innehåller grädde eller creme fraiche eller en burk krossade tomater så blir det förstås också tjockare. Det beror mycket på innehållet.

    Det finns ju billiga, små mixers. Men kolla recept, det beror ju helt på vad det är för slags soppa. 
  • Anonym (llll)

    Vår bästa soppa är faktiskt detta: 

    Vi köper Kelda skärgårdssoppa (finns andra smaker som är bra också. tomatsoppan funkar, sparrisen likaså) och lägger i räkor och/eller fisk. Med andra ord inte från grunden men det blir godare än när vi försöker göra själva. 

    Så här gör vi:
    Tärna 2 torskfileér eller ett halvt fryst fiskblock (till 2 personer tänker jag nu). ta en gryta, smör i botten, fräs fisbitarna tills de är halvklara. Häll sen på soppan - koka upp - klart! (Funkar även med laxbitar)
    Till detta har vi en klick creme fraiche och köper ibland brödkrutonger. 

  • Puttestor

    När det kommer till "flytande" föda så handlar det i princip ALLTID om att reducera bort så mycket vatten som möjligt för att få en högre smak. Dvs att få ur vattnet ur allt du har i, grönsaker, kött, vin, ja allt som innehåller vatten (vilket typ finns i allt). 

    Grunden för nästan alla soppa är att sautera lök i mat/olivolja (beroende på vad som ska i senare) och smör (om gräddbaserad). Gör detta tills löken har tappat så mycket vätska som möjligt. Tillsätt vitt vin och koka ner tills nästan "torrt". Från detta steg kan du ha i i princip vad som helst. Är det en grönsaksbaserad soppa så fräs med de grönsaker som inte tappar färg (dvs inget grön, är det grönt så ha i det ett par minuter innan servering). Tillsätt buljong (ta så lite vatten som möjligt om äns något, spä senare istället om den skulle bli för tjock, salt, kraftig eller vad som). Efter detta kan du ha i princip vad du vill och göra vad du vill.  Enkel regel är att få till en önskad konsistens som det sista steget. Dosera ALDRIG buljong i vatten efter vad som står på flaskan/paketet då du ändå kan styra detta senare med att tillsätta vatten. 
    Sälta och syra är a och o i detta. Saltar du för lite så kommer det inte smaka ett skit hur "god" soppan än är. Samt en balanserad syra är ett måste för att höja smaken. 

    Skippa matlagningsgrädda och sånt trams. Jobba 40% samt 3% mjölk isf. För att få soppa/sås tjockare så använder du dig av stärkelse blandat med kallt vatten. Detta kan vara maizena, arrowrot, potatismjöl, rismjöl, mm. 

  • Anonym (Tips från coachen)

    Tjock soppa får du genom att göra en redning på mjöl+vatten, ett par msk mjöl till en dl vatten. Om du gör på buljong blir den så klart vattnig, vilket också kan vara gott, det beror bara på vad man vill ha just den dagen.

    För att få bättre bröd behöver du kanske testa ett annat recept, tänk på att det är skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn (sänk tempen något om du har varmluft), det gör skillnad var i ugnen man sätter plåten också. När degen ska jäsa ska den stå ganska varmt, lägg en handduk över. Vid andra jäsningen är det inte säkert att de blir så mkt större men de ska ändå stå varmt.

  • Anonym (A)
    Anonym (Knaprigt) skrev 2022-04-09 07:51:24 följande:
    Jag har aldrig betraktat bröd som misslyckade för att de har en hård skorpa. Det är ju gott ju!
    Tycker jag med
  • Anonym (Oj)
    Anonym (Bröd & soppa - Leta tips) skrev 2022-04-08 22:30:30 följande:
    Göra god soppa & mjuk bröd.

    Jag tycker det är lite pinsamt att inte kunna göra två saker som är simpelt.


    Bröd


    Varje gång jag gör bröd, så blir de hårda. Jag låter degen jäsa och då blir de stora och fina. Men när jag gå till nästa stadiet, där jag skall jäsa det ytterligare, efter att jag lagt de i plåten, så jäser de knappt (sväller inte upp).


    Efter att jag tagit ut de ifrån ugnen, kan de vara mjuka, men rätt hårda på vissa ställen, speciellt på kanterna. Jag har försökt sänka temperaturen, men det funkar inte.

    Soppa


    Jag kan inte heller göra någon soppa. DET blir bara som vatten. Om jag lägger grönsaksbuljong, blir det väl kanske till en vis del god smak. MEN jag vill framförallt att soppa skall vara tjock. Hur får jag till det?

    Jag minns ifrån skoltiden, där det serverades Mexicans soppa. DET var smarrigt. Lägga lite god pasta och köttfärs.


    Men framförallt söker jag vilken soppa som helst, så länge det är tjockt. Observera: Jag är inte intresserad av prujolök soppa, dock. Men allt annat tips, tackar jag gott för! :)


     


    Kom på en tredje sak, att googla eller läsa i kokböcker. Har du testat det?
  • Anonym (X)

    Bröd: använd brödkalkylatorn (googla).

    Knådar du för hand räkna med minst 30 minuter, tills degen glänser.
    Använder du mjöl med klent protein (bla spelt och gamla kultursorter) ska degen knådas ytterst försiktigt.

    Använd stektermometer och grädda till 96-98 grader. (98 för kultursorterna)

  • Anonym (L)

    Googla recept. Det här har fått bra recensioner.www.norrmejerier.se/goda-recept/mexikansk-soppa-med-kottfars-och-bonor
    Lägg till pasta (bruten spagetti eller någon liten sort som får koka med tills den är färdig) så har du en soppa lite lik den du nämnde. Smaka, smaka, smaka om salta på slutet om det behövs. Ta hellre lite salt i taget än för mycket på en gång. Svårt att rädda en översaltad rätt. 

    Kanske gå en matlagningakurs? 

  • Fjällräven85

    Halloj! 


    vad gäller brödet, använd färsk jäst till brödet, använder du torrjäst så kommer det behövas aktiveras innan du får ett bra resultat, där finns en riskfaktor! Sen A&O i ett bra bröd är mjölet! Skit i vanligt kärnvetemjöl, blir sällan bra resultat till brödbak, använd istället vetemjöl special, eller helst manitoba eller tipo 00. Arbeta degen 5 minuter, tillsätt saltet efter 5 min och kör i degblandaren i 2 min till.
    En förutsättning för ett bra resultat är även en degblandare/köksassistent. Ha inte för mycket mjöl i degen, degen ska vara lite kladdig, men ändå hålla ihop, släpper degen från kanterna och blir till en boll så är det för mycket mjöl.

  • Anonym (P)

    Världens godaste tomatsoppa:

    Stek 2 vitlöksklyftor, chilipulver(efter smak), lagerblad och timjan i olivolja i en djup kastrull.
    Tillsätt 2 pkt krossade tomater och 1 pkt passerade tomater. Tillsätt 4,5 dl vatten, ca 3 buljongtärningar och låt puttra i ca 45 minuter. Plocka upp lagerbladen och mixa soppan med en stavmixer så den blir helt slät. Tillsätt 3 dl grädde efter det och smaka av och tillsätt mer kryddor om du tycker det behövs. Man kan vara väldigt generös med timjan, den blir godare av mycket tycker jag.

    Detta är en av de godaste sopporna jag ätit utan underdrift och den är väldigt enkel att göra.

Svar på tråden Göra god soppa & mjuk bröd.