Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Privatiseringar - Vad kommer ut av det?

    Apoteket: ökad tillgänglighet och priskonkurrens.

    Några direkta nackdelar är svårt att se. Att privata apotek inte lagerhåller alla de mest udda medicinerna innebär ju inte att dessa inte finns att få tag på i det gamla statliga apoteket.

    .
    Sedan är det ju få privatiseringar i faktisk bemärkelse. Det normala är att ett statligt/kommunalt monopol har skrotats och vi fått en blandad marknad.

  • Flash Gordon

    Fordonsbesiktningen är ett annat exempel på ökad tillgänglighet. Även det gamla statliga tvingas ju numer till lördagsöppet.

  • Flash Gordon
    Anonym (BigPharma) skrev 2022-04-29 18:32:42 följande:
    T.o.m. det blåa laget erkänner att det inte blev så värst bra:

    www.dn.se/ekonomi/goran-hagglund-sjalvkritisk.../
    Artikeln berör beredskapslager. Inte tillgången udda mediciner som du skriver om innan.

    Försvarsmakten och andra myndigheter skulle handla upp beredskapslager från marknaden men gjorde det inte. Det har alltså i sig inget med avregleringen av apoteksmarknaden att göra utan felet ligger hos de myndigheter som inte utfört det de skulle göra.
  • Flash Gordon
    Anonym (BigPharma) skrev 2022-04-29 19:30:10 följande:
    Om du läste artikeln så står det utryckligen på översta raden:

    Dagens medicinbrist och bantade beredskapslager beror på avregleringen av apoteksmonopolet 2009.


    Marknaden skulle då ta över ansvaret. Men det hände aldrig.


    Jag tycker inte det är särskilt otydligt skrivet där vad som beror av vad men vi ska alltså tänka oss att du vet bättre än Göran Hägglund som jobbade med avregleringen och har sett effekterna? Mmm, säkert...Drömmer
    Och läser du förbi det stycket så får du förklaringen till varför beredskapslagren inte upprätthållits - den jag återgav i mitt inlägg.
  • Flash Gordon
    Tecum skrev 2022-04-30 15:20:14 följande:
    Jag menar inte att du eller annan enskild läkare ska ringa runt, men med de digitala resurser som finns idag borde det gå att lägga upp ett register över vilka apotek som ska hålla vissa ovanliga mediciner och även vad som finns i lager och var. 
    Finns redan.

    "Tyvärr är den slut, men jag kan titta vilka andra apotek som har den"

    * så knappar farmaceuten på datorn *

    .
    Avsaknad av specifika mediciner på ett apotek är i praktiken en icke-fråga eftersom patienten snabbt lär sig vilket apotek som normalt sett har den, dels kan be dem beställa hem till nästa gång om det behövs.
  • Flash Gordon
    Soryu skrev 2022-04-30 21:49:12 följande:
    Jo visst, om det fanns ett enkelt och bra IT-system för det som helst var kopplat till det digitala system man använder för receptförskrivning så hade det kunnat vara okej. Men ett sådant system finns ju inte, och jag har aldrig heller hört det diskuteras. Jag håller med dig om att det är för lite krav och uppföljning på privat verksamhet, och det verkar också finnas en övertro på att allt löser sig själv genom marknadens magiska krafter, och ett systematiskt underskattande av hur företag strävar efter vinstmaximering (i det här fallet då helt enkelt inte lagerför ovanliga läkemedel).
    Ingen marknad blir bättre än den kontroll som myndigheten utövar över den.

    Det är samma politiska organisationer som ska kravställa apotekstjänster som en del menar vore bättre lämpade att sköta dessa tjänster själv.

    Och det gäller all form av avreglering.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-05-01 12:46:36 följande:
    Liberalister brukar framhäva avreglering som en framgångsrik metod för problem på marknaden, men du hävdar alltså motsatsen, att det är brist på reglering som orsakat problemen på dagens svenska farmaceuptmarknad!?

    Frågan är då, vilka bolag som skulle vara intresserade av att driva verksamhet på en så hårt reglerad marknad?
    Avreglering löser många problem som monopol skapar men ingen marknad är oreglerad. Om något är viktigt för politikerna så får de se till att kravställa marknaden och följa upp kraven.

    Politikerna är ansvariga. Blir det något fel på marknaden som anses vara viktigt så är det de som måste styra upp. De som tror på politiker som utförare borde också lita på politiker som kravställare och kontrollanter.

    Vi har mängder med företag som är beredda att jobba på våra marknader - som alla är reglerade.
  • Flash Gordon
    Tecum skrev 2022-05-01 14:03:38 följande:
    Företag som vill vara verksamma på de marknader som tidigare varit offentliga måste avkrävas ett samhällsansvar att tillhandahålla varor och tjänster av en viss kvalité. Och att tåla reglering och kontroll. 
    De som inte klarar det bör syssla med något annat.
    Och DET är förstås helt upp till politikerna att styra.

    Typexempel: den avreglerade tågtrafiken där trafik på vissa (olönsamma) sträckor är ett krav för att få köra tåg på andra (lönsamma) sträckor

    Men då måste politikerna styra och kontrollera detta också.
  • Flash Gordon
    whippo skrev 2022-05-03 23:20:10 följande:

    Jag är osäker på låta icke offentliga myndigheter omfattas av offentlighetsprincipen. Journalister och övriga kan få mycket information, dock inte betyg. 


    Varför? Vad blir nästa steg, vad mer ska bli offentligt?


    Per definition finns det nog inga "icke-offentliga" myndigheter men myndighetsutövning i friskolor är offentligt. Det är biten med ekonomiska redovisningar som inte är det och varför skulle det vara det?

    Ingen kräver att Skanskas arbeten mot offentlig sektor ska vara offentlig handling.
Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?