Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Privatiseringar - Vad kommer ut av det?

    Tom Araya skrev 2022-05-02 22:34:07 följande:
    Man kan också hävda det motsatta, att avreglering skapar problem som monopol löser.
    Ta bara en sådan sak som att verksamheter splittras upp för att passa en avreglerad marknad och resultatet blir att man tappar den totala överblicken och samverkan med myndigheter som ofta är nödvändig i verksamhet som tas över från den offentliga sektorn.

    Såklart är politiker ansvariga. I detta fall är bristen på reglering och kravställning en del av problemet med privatisering och avreglering.
    De politiker som argumenterar för avreglering/privatisering borde ha mer kunskap i vad som krävs för att det ska fungera. Kanske hade de inte drivit den linjen om kunskapsnivån varit högre.


    Det kan stämma i vissa fall, i andra fall inte. Tar vi exempelvis skolorna så ställer inte företagen upp på reglering av hur mycket av tilldelade medel som tas ut i vinster.
    - En förenkling menar jag. Avsaknad av översikt och misslyckad samverkan mellan myndighet och utförare är legio även när det offentliga har 100%

    - Ja, politikerna är ansvariga. Alltid. Att de driver verksamheten via tjänstemän gör ingen skillnad. Det rä givetvis inte mer komplicerat att driva en verksamhet som privatiserats är att driva en verksamhet som varit privat från start. Skillnaden, om du frågar mig, är vilka som driver verksamheten. Det privata sållar i teorin ut lämpligt folk att leda. Offentligt som privatiseras styrs av den politiker som råkar sitta där för tillfället och politiker är normalt sett inte särskilt bra på att driva verksamheter.

    - Ändrar du skolmarknaden och sätter att max X procent får tas ut i vinst så kommer du att få företag som driver skolor då också. Att dagens företag, som jobbar och planerat utifrån dagens system, klagar på att systemet förändras - det är självklart. Deras verksamhet r ju byggd för något annat.
    Tom Araya skrev 2022-05-02 22:36:51 följande:
    Nu är det ju inte i huvudsak politiker som driver offentlig verksamhet, vilket nog är förklaringen till varför de saknar kunskap att ställa krav när de lyckas genomdriva avreglering.
    De driver ju den via ombud- tjänstemännen.
  • Flash Gordon
    Anonym (friday) skrev 2022-05-03 11:30:06 följande:
    Du menar samma nyliberala politiker som gör allt för att avreglera marknaden ska sen sätta sig ner och kravställa? 
    Spelar ingen roll om det är en "nyliberal" politiker eller en kommunist. Politiker måste bli bättre på att kravställa.

    De måste bli bättre på att kravställa även om det handlar om offentlig verksamhet.

    Men politiker i allmänhet är inte de bästa på att driva verksamheter.
  • Flash Gordon
    Anonym (friday) skrev 2022-05-04 15:26:40 följande:
      Sverige är det enda västland som tillåter vinster i välfärden, 
    Det där är ju inte ens nästan sant ...
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-05-04 16:44:32 följande:
    Det har funnits brister i offentlig regi, men i privat regi där verksamheter splittrats upp så uppstår hinder, vilket är en helt annan nivå och som inte kan avhjälpas enbart med kompetens i ledningen.
    Det här insåg den fd M-ledaren Ulf Adelsson redan på sin tid som chef för SJ.

    Nej, det är inte politiker som driver offentlig verksamhet, de upprättar vissa riktlinjer att följa, exempelvis vad det gäller ekonomi.
    Jag känner flera fd chefer inom offentlig verksamhet och de hade god kompetens inom sina områden och väldigt långt till politisk styrning.
    Men det finns såklart exempel på där chefer tillsats politiskt, som Dan Eliasson och Tomas Kåberger exempelvis.

    Prova med 0 % och se hur många som är intresserade.

    - Det är ditt påstående att det är en "helt annan nivå". Jag jobbar i gränslandet privat/offentligt. Det är inte privata utförare som är problemet. Eventuella problem med samordning osv härrör sig till den offentliga beställarens kultur, kompetens och resurser.

    - Ta vilken region som helst. Politikerna sätter budgeten. Politikerna tillsätter den högste tjänstemannen. Gränsen mellan politiken och tjänstemännen på den nivån är diffus. Kompetens folk på lägre nivå kan inte fritt hantera verksamheten på bästa sätt.

    - Ja, vi får väl vänta tills någon förslår noll procent och se vad som händer. inte ens det offentligas egna verksamheter har alltså noll procent i avkastningskrav.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-05-10 02:35:13 följande:
    Bristen i likvärdighet ligger även i att skolan gjordes till kommunal från tidigare statlig. Detta gör att kommunens ekonomi påverkar skolans kvalitet och eleverna i två olika kommuner får inte samma förutsättningar till bra utbildning.
    Brist på likvärdighet i skolan fanns långt innan skolan kommunaliserades eftersom skolan byggde (och bygger) på närhetsprincipen.

    Alla ungar visste att skolan i skit-området hade sämre resultat och mer stök medan skolan i det dyra villaområdet hade bättre skolresultat. 

    Ojämlik skola löser du inte med elevsammansättning utan med anpassning till varje skolas unika problem.
    .
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anonym (friday) skrev 2022-05-10 13:02:16 följande:
    Haha, talat som en äkta höger politiker, fina ord som inte säger någonting.

    Vad betyder egentligen "Anpassning till varje skolas unika problem"?

    Krävs inte det pengar för det?

    Hur ska de pengarna trollas fram när budgeten i all högre utsträckning äts upp av den privata sektorn och vinster?
    Ja, jag röstar normalt sett på KD, eller M, så ja, jag är höger.

    Men det har inte så mycket betydelse för det faktum att den segregerade skolan fanns långt innan friskolor och långt innan kommunalisering.

    Folk köpte sig en bra skolplats åt sina barn genom att köpa ett dyrt hus i ett fint område. De som inte hade råd hamnade i skit-områdena och deras ungar gick i skolor i området. De skolorna blev därefter. 

    .
    Skolor i Särskilt Socialdemokratiskt Utsatta områden får redan idag mer resurser.

    En vild tanke är att det inte handlar om mer resurser, primärt, utan kanske hur man jobbar - hur läroplanen fungerar (eller inte fungerar). Det finns skolfolk som argumenterar för sådana idéer.

    Men istället för att gå den vägen så försöker många kommuner, oftast sossar, att slå ihop bra skolor med dåliga skolor och sedan hoppas på att bra elever ska lyfta dåliga elever. Fungerar urkasst vid varje försök.

    I min kommun skulle två kommunala skitskolor slås ihop med en bra kommunal skola i åk 7-9. Resultatet blev att IES ökade med ungefär en klass per årskurs 7-9. 

    Tack vare de privata skolorna kunde föräldrarna rädda sina barn från en skolsammanslagning de inte ville ha.

    Valfrihet. Ännu en positiv sak med privatiseringar.
    .
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anonym (Mina) skrev 2022-05-10 15:14:42 följande:
    Ja, och då är det ju den verkligheten vi måste hantera genom att ge de skolorna mer resurser. Rättvis betyder inte samma till alla utan att man jämnar ut för att försöka ge samma förutsättningar.
    Om jag är 180 och du 160 och vi ska försöka se över ett plank som är 190. Vad hjälper det mig att vi båda får en pall som är 20cm hög? Är det inte rimligare att du får en som är 10cm hög och jag får en som är 30cm hög då? Samma resurser men olika fördelning = vi båda når målen. 
    Ja, rimligt. Skolor i Särskilt Socialdemokratiskt Utsatta områden får därför redan idag mer resurser än bra skolor i bättre områden. Om jag kommer ihåg rätt, det var några år sedan, så fick Rinkebyskolan fem gånger mer pengar per elev än vad vår skola i samma kommun fick. "Strukturbidrag" och "socioekonomisk kompensation" och allt vad de kallar det.

    .
    Det vore önskvärt om (främst) vänstern kunde koncentrera sig på de att lyfta de dåliga skolorna. istället vill de sänka de bra skolorna.

    Lämna de bra skolorna ifred. De klarar sig hyfsat bra själva.
    .
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anonym (friday) skrev 2022-07-04 16:08:56 följande:
    Finns ju massor med undersökningar som visar att systemet suger och att majoriteten av befolkningen vil ha bort det men ÄNDÅ envisas vi med att ha kvar den år efter år trotts allt BS varje gång det vankas val. Den enda förklaringen till varför den är kvar är korruption.... dvs våra politiker är i fickorna på lobbyister.

    I Sverige pratas det om masskorruption i andra länder som tex Italien och folk skakar på huvudet åt det, men frågan är om vi är så mycket bättre? Den enda skillnaden jag kan se är att i Sverige är vi duktigare på att tysta ner det men korruptionen i sig är minst lika illa.
    Korruption  Sverige har systematiserat INOM systemet. Korruption i andra länder sker vid sidan av lagen och normalt set mer individuellt.

    Titta på den svenska bidragsindustrin inom de sk "arbetarrörelserna" och "folkrörelserna".

    Socialdemokratisk kommunpolitiker på dagarna som beslutar om bidrag till ABF och Folkets Hus.

    Aktiv inom ABF och Folkets Hus på kvällarna som tar emot kommunala bidrag.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-08-07 02:39:10 följande:
    Om Ulf Kristerssons utförsäljning av offentlig verksamhet som socialborgarråd i Stockholm...

    Vinst i välfärden kan bli en extra känslig valfråga för den blivande moderatledaren Ulf Kristersson. Som socialborgarråd i Stockholm reade han olagligen ut verksamheter som de nya ägarna gjorde miljonklipp på.
    ...
    2013 bedömde en oberoende expert i DN att de för 3,4 miljoner kronor sålda verksamheterna 2008 hade ett reellt värde på 81 miljoner kronor och gjort vinster på 65 miljoner kronor på bara tre år.

    Kristerssons olagliga affärer Aktuellt i Politiken (aip.nu)
    Bara så att det är tydligt för alla. Det är tidningen "Aktuellt i politiken" som du länkar till.


    .

    Vad Aip skriver om Moderaterna kanske man kan förhålla sig skeptisk till.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-08-20 17:08:52 följande:
    Vad händer om alla kor i byn samlas på en gård?

    Nej, alla har inte samma valmöjlighet. Var man bor och vilken ekonomi man har kommer att påverka vilket utbud som är tillgängligt.
    Jag försöker förstå på vilket sätt alla INTE har samma valmöjlighet?! Sedan man kommer in eller inte, det är en annan sak.

    Om man är den fattigaste av fattiga i din kommun, hur många skolor i den kommunen kan man INTE söka till? Skulle det vara resan till och från skolan som vore problemet?
    Blå och gul
Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?