Inlägg från: Anonym (Jocke) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jocke)

    autism partner

    Som du själv är inne på, att svara generellt är nästan omöjligt för alla med autism är olika, även om de har saker gemensamt så är det grader det handlar om. 

    Jag har 3 barn med en kvinna som har autism/aspergers. De är i år 12,11 och 9. Vi fick dem tätt mycket pga att hon ville ha det överstökat och jag hade inget emot det. Vi var också hyfsat unga så jag skulle inte bli förvånad om det skulle dyka upp en sladdis också de närmaste 5 åren. Vi får väl se.

    Jag tror att det är viktigt innan man skaffar barn med vemsomhelst, diagnos eller inte, att man pratar om saker som barnuppfostran men också om sig själv och varandra. Identifierar varandras styrkor och svagheter i ett eventuellt föräldraskap och allt det innebär.

    För oss har det till exempel betytt att jag tagit första kontakten mellan familjen och myndigheter, skola osv, i telefon, för det klarar inte hon, första besöket eller två till bvc/förskola/skola har skett gemensamt och sen efter det har hon kunnat sköta det när det är hennes tur. 

    Måste springa. återkommer senare. Fråga gärna om du undrar något.

  • Anonym (Jocke)
    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-02 13:47:04 följande:
    Hej, jag håller med dig i allt du beskriver ovan. Det jag är fundersam över är just hur ens partner kan förstå sig själv, just det där med empati-delen. Det behövs kanske samtal med en klinisk psykolog?

    Jag ser scenarion framför mig där vi är överrens om saker (innan), och sedan när det utspelar sig IRL, tolkas det annorlunda av min partner kanske (logiken, empatin) och sedan om partner inte känner igen - att man tex förstör relationen sinsemellan om man är för arg eller för envis, eller kritiserar för länge i efterhand..

    Har det uppstått situationer med era barn, eller dig, där det finns väldigt lite empati och det har skapat känslomässig tortyr för någon (dig, eller barnen)?
    Min fru har inget problem att känna empati, men ibland kan hon uttrycka empati på ett oväntat sätt. Hon är lite mer göra-fixa-lösa-orienterad än uttrycka-trösta-orienterad. Det är på gott och ont.

    Om din man utsätter dig för känslomässig tortyr r mitt råd att du springer jävligt snabbt åt annat håll. Då är han psykopat, inte autist. De diagnoserna utesluter varandra, men kan förväxlas om den utredande psykologen är orutinerad. 
  • Anonym (Jocke)
    Anonym (F) skrev 2022-05-02 16:58:25 följande:

    Min sambo har autism nivå 1 (asperger) och vi har 3 barn ihop.  Det är nog som det är för de flesta att det är utmanande och givande att vara förälder. Och att man som förälder måste vara ärlig mot sig själv och se sina brister och styrkor. Rak och tydlig kommunikation mellan oss som föräldrar är jätteviktigt.


    Jag själv upplever att personer med autism behöver mer återhämtning och egentid än personer som inte har autism. Och att man faktiskt inte behöver följa normen utan gör det som fungerar bäst för familjen. Min sambo hänger nästan aldrig med på sociala sammankomster med min familj för det blir för jobbigt för honom med ljud och allt folk. Jag i min tur hänger oftast inte med till hans familj heller och då brukar minstingen vara hemma med mig. Vi ser ofta till att jag och barnen går iväg och hittar på saker själva så han kan få tid för återhämtning. 


    Viss igenkänning på det. Vi gör det som fungerar bäst för familjen istället för att försöka pressa in i en norm som får alla att må dåligt.

    Min fru orkar sällan med större sammankomster någon längre stund samtidigt som hon gärna vill träffa familj och vänner. Det gör faktiskt att vi ofta bjuder hit folk i mindre sällskap istället för att åka bort. Tryggheten och möjlighet att gå undan gör att hon orkar mer.
  • Anonym (Jocke)
    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-02 17:56:22 följande:
    Vad säger du om empati i stunden, när det är konflikt då? Är det möjligt för din partner att se att du blir sårad eller stressad i stunden, och att missförstånd kan uppstå. Eller gäller bara din frus egna känslor, och är blind till att föreställa sig att något sker av missförstånd ? svart / vitt tänkande ?
    Den kvinnan vet inte vad "konflikt" betyder. Det ska till oerhörda provokationer för en konflikt så några såna har vi inte. I övrigt så har hon, som sagt, inga problem med empatin.
  • Anonym (Jocke)

    Jag känner, som neurotypisk partner, att såna här trådar ofta får väldigt stor fokus på negativitet och att allt skylls på autismen, även sånt som inte alls tillhör diagnosen. Att det kan finnas svårigheter som kan påverka livet finns det väl ingen som förnekar egentligen, men i trådar av detta slag kommer det in folk som vill förklara, stötta, hjälpa och tipsa, men de blir alltid, alltid, alltid överkörda eller ignorerade av veritabla domedagsprofeter. Det är frustrerande, så klart, både för personer med autism och för oss partners, jag vet att vi är flera, som försöker ge en positiv eller nyanserad bild av hur de kan vara, när vi alla blir ignorerade och till och med ibland tillsagda att vi ljuger, och de som bara pratat doom and gloom, så klart utefter sina egna erfarenheter, dunkar varandra i ryggen. Inte sagt att det har varit så i den här tråden. 

Svar på tråden autism partner