Inlägg från: Anonym (Atypisk autism) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Atypisk autism)

    autism partner

    Anonym (neurotypical) skrev 2022-05-02 14:51:30 följande:
    Förstår du autism överhuvudtaget? Vilket dåligt råd du ger, oavsett.

    Jag är bara intresserad av att folk med förståelse för att vara gift eller ha barn med en autistisk partner svarar mig. Jag är gift med min partner. Är du gift överhuvudtaget?

    Tack så mycket för din förståelse
    Autister har inte mindre empati än vem som helst. Jag har autism och ställer mig också frågande till varför du tar upp empati överhuvudtaget. 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Fjkf) skrev 2022-05-02 17:51:32 följande:
    Det är ibland så om man har autism. det är väl en av kriterierna för det.
    Nej, det är verkligen inget diagnoskriterie och inget som tillhör autismen. 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Autistisk kvinna.) skrev 2022-05-06 19:04:14 följande:

    Kan man ha nivåer på sin autism? Jag har den diagnosen, men jag har aldrig fått en nivå. Mild på vissa kriterier, högt på några andra men jag har aldrig fått en graderad nivå med en siffra.


    Man kan ha nivå 1-3 och det baseras på ens hjälpbehov. Har du bara boendestöd eller liknande är du troligtvis på nivå 1 (den lättaste) bor du på gruppboende är du troligtvis på nivå 2 eller möjligtvis 3. Nivåerna har bara funnits i några år utreddes du innan eller om de använde diagnosmanualen ICD är det därför du inte har fått någon nivå 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Maria) skrev 2022-05-06 19:46:05 följande:

    Någonting genomgående i svaren är att det krävs otroligt mycket anpassningar och analyserande av den som är partner till någon med autism, det känns inte riktigt som att det ges lika mycket tillbaka- det är nog där bristen på empati kommer in, oförmågan att anpassa sig för någon annan- partner eller ej.

    Jag tror inte heller att det går att leva särskilt länge med en med autism om man blir utbränd och behöver bli omhändertagen själv, föräldraskapet tror jag också behöver uppvägas av en neurotypisk förälder för att det ska bli bra.


    Jag vet ingen som anpassar sig så mycket som autistiska men våra anpassningar räknas inte eftersom autism ses som fel och neurotypisk som rätt. När en autistisk anpassar sig efter en neurotypisk kallas det att maska och det innebär att man trycker ner alla sina egna känslor för att passa in. 

    Vad gäller föräldraskapet så tar traditionellt kvinnan på sig största rollen och mannen ses som en sekundärförälder. Har pappan autism brukar han ses som totalt inkompetent medan en mamma med autism förväntas dra samma lass som en neurotypisk kvinna. Det här är bara unkna könsroller och har inget med biologi eller autism att göra. 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Maria) skrev 2022-05-06 20:48:12 följande:
    Jag vet att många med autism bränner ut sig för att försöka passa in i mallen men faktum är att jag känner ingen som lever med en autistisk partner som inte får dra det största lasset med allt, och då framför allt om man har barn. Jag har aldrig hört uttrycket maska, vad skulle det stå för?

    I föräldrarollen måste man kunna kommunicera med lärare, läkare, andra föräldrar, stå i kiosken för fotbollslaget mm, en massa sociala sammanhang där jag också vet att partnern utan autism är den som får göra det mesta, oavsett kön. 

    Som jag sa innan så betyder maska att den autistiska spelar neurotypisk för att omgivningen kräver det. 


    Är de autistiska du känner män eller kvinnor? För kvinnor drar nästan alltid det största lasset oavsett om de har diagnos eller inte. En autistisk kvinna förväntas (läs man kräver) ta samma ansvar som en NT kvinna medan en autistisk man ses som ett barn. 


    Man kan dela upp ansvaret mellan sig. Om en tvättar kan en annan gå på föräldramöte. 

  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Autistisk mamma) skrev 2022-05-07 19:04:23 följande:

    Jag är en autistisk mamma med en autistisk dotter, och en frisk son. Ser helt ärligt inga problem alls med det. Jag har levt med autism i hela mitt liv, det är den enda verkligheten jag känner till och jag har spenderat hela mitt liv till att anpassa alla situationer efter mina egna behov. Har varit gift med min friska make i över 15 år, vi har ett lyckligt och högt funktionellt äktenskap. 
    Min dotter kräver, precis som jag vid den åldern mycket extra hjälp i vardagen. Jag vågar ta hjälp från samhället, det är nog det viktigaste jag gör. Hon har en egen pedagog i skolan men går i vanlig klass, hon har hjälpmedel hemma för talsvårigheter och förståelse som vi tagit fram med en logoped, vi får ekonomiskt stöd av Försäkringskassan, har en kontaktsjuksköterska som vi träffar tätt osv osv. 
    Vi som är autistiska kan med rätt förutsättningar (och givet att nedsättningen inte är för kraftig) bli högfungerande i samhället. Vi är inte på något sätt hopplösa, bara lite annorlunda. 
    Glad att min make aldrig tvekade en sekund på att skaffa barn med en autistisk kvinna (eller backade när det första barnet själv fick samma diagnos)


    Autism är ingen sjukdom. Du och din dotter är också friska
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-08 08:22:31 följande:

    Sen ska man naturligtvis inte förstöra upp eventuella problem heller. Det är inte det jag menar.

    Men i trådar om ämnet stöter man ibland på en del trötta floskler som upprepas om och om igen.


    Det är för att dessa trådar går ut på att svartmåla autister och att vi ska ses som andra klassens människor som inte är värdiga en familj, vänner mm Det blir ingen nyanserad diskussion när man måste börja med att försvara sitt människovärde.
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-08 12:45:44 följande:
    Nu handlar ju denna tråden inte om dig utan om ts som ville diskutera sin egen framtid. Lite storhetsvansinne att tro att alla trådar om autism egentligen handlar om något annat än hur trådstartaren framställer det. 
    Nej, den handlar inte om mig utan om ALLA som har autism. Vi med autism, inklusive ts partner är inte sämre människor. Det är inte okej att svartmåla en hel grupp på det här sättet. 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-08 16:25:11 följande:
    Nej, den handlar inte om ALLA med autism. Fortfarande handlar trådstarten om ts och hennes pojkvän och deras gemensamma framtid.
    Ts har inte beskrivit sin pojkvän som en sämre människa. Det finns några gemensamma kriterier för att få diagnosen autism. Här diskuteras det hur det är att leva med och eventuellt starta en familj med någon med dessa kriterier. 
    Som "Stina" här under beskriver så är inte människor med autism de enda som anpassar sig efter sin omgivning. Det gör vi alla och även de som lever med någon med autism. Det kan vara utmattande både för de med autism och de som lever med dem. 

    Stina berättar att det bara är hon som anpassar sig och att de i hennes närhet med diagnosen skiter i andras känslor.

    För dig är den här tråden en enskild företeelse och då förstår jag att det inte är så farligt särskilt eftersom de flesta neurotypiskà inte ser ur den autistiskes synvinkel.  Det finns ingen som startar en tråd om sin blinde, döve eller rullstolsburna partner medan det finns en miljon om just autism. Att inte gå in på en krog som saknar rullstolsramp när man är med någon som sitter i rullstol är självklart för alla och ingen uppoffring medan att inte gå in på en krog med för hög musik när man umgås med någon med autism är en uppoffring och anpassning. Så olika behandlas vi. 

  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-08 20:20:21 följande:
    Det var den mest fyrkantiga konspirationsteorin jag någonsin stött på tror jag.
    Är rasism och homofobi också fyrkantiga konspirationsteorier enligt dig? 
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-09 11:46:25 följande:
    Då får ni väl anmäla dessa inlägg eller inse att det är så världen är ibland. Om du inte tror att ts är ett troll så vore det ju bra om du fokuserade på hennes frågeställning.

    Det hjälper inte att anmäla. För att ett inlägg ska tas bort krävs det att personen säger rakt ut att hon/han är ett troll. 


    Att världen funkar så betyder inte att man bara ska sitta tyst och acceptera vill man ha en förändring får man har något åt det. 

  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-09 13:03:03 följande:
    Min poäng är att detta är ts tråd. Om du inte tror att ts är ett troll så bör du släppa detta här och nu och hålla dig till ämnet. Du har inga bevis för att det som folk skriver här i tråden skrivs i syfte att förstöra. Det kan, hör och häpna, lika väl vara så att folk beskriver SIN sanning och erfarenhet. Vilket är vad ts efterfrågar. Du kan väl ifrågasätta folks beskrivningar om du tvunget måste men framstår då som lika obenägen att förstå andra, som du tycker att andra är mot människor med autism. Vill du diskutera hat och fördomar får du starta en egen tråd. 
    Nej, jag tänker diskutera hatet där hatet finns. Vissa har har ENDAST negativa erfarenheter av de med autism och vi framstår som monster.
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-09 14:32:11 följande:
    Du kanske borde låta bli att tro att du vet bättre angående andras erfarenheter än de själva. Det  framstår som att du har väldigt svårt att förstå andra människor, något du påstår att andra har svårt för när det gäller dem med autism.

    Skulle du tycka att det vore okej att måla upp en annan grupp på det sättet? Byt ut ordet autist mot vilken annan grupp som helst så ser du hur det låter. 


    Du kräver att jag ska ha förståelse för de som ser mig som en sämre människa, det kallas victim blaming.

  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (AST) skrev 2022-05-09 18:16:58 följande:
    Vilken aggressivitet och obehagliga överdrifter! Nej, det är väl klart att tråden inte gör det. 

    Att korrekt läsa av intentioner ingår också i empati, vilket dina svar visar är ngt som haltar, och f.ö är en väldigt vanlig brist hos någon med autism. Det handlar inte om empatilösa "monster" utan om de andra bitarna av begreppet "empati", betydligt mindre dramatiska men som såklart gör samspel för alla parter mer utmanande. 
    Det är precis det här jag menar, istället för att diskutera på ett konstruktivt sätt används ens diagnos emot än som ett vapen. 
Svar på tråden autism partner