Inlägg från: Anonym (neurotypical) |Visa alla inlägg
  • Anonym (neurotypical)

    autism partner

    Jag menar hur vänliga ni föräldrar är mot varandra när ni löser konflikter med varandra. Förstår ni varandras intentioner, uttrycker ni / utbyter ni sådan information eller är det inga missförstånd mellan mamma/pappa? Barn och ungdomar är självklart komplicerade och utmanande, men man vet ju om att barn är det. Med sin partner förväntar man sig att man ska kunna lösa konflikter, men då krävs det att man tror på att den andre har ett perspektiv som är värdefullt för en själv också. Jag tycker alltid att min partners perspektiv är viktigt, det är så jag utövar empati även under väldigt pressade stunder. Ser jag i min partners ögon att den är livrädd, även om jag är arg, så skulle jag sluta vara arg och fokusera på vad som är fel och hur vi rättar till situationen (löser missförstånd, för självklart har man aldrig intentionen att vilka skrämma eller skada den man älskar, enligt mig).


    Anonym (NPFpappa) skrev 2022-05-09 18:27:15 följande:
    Det är givetvis mer knepigt, men jag ska tillägga att jag levt med en autist, men väl under samma tak som flera (ungdomar). Så det är rätt svårt att veta hur man hanterar svårigheter som vuxna. Rimligen så kommer du att behöva axla ett mycket större ansvar över familjen i stort, planering av aktiviteter, semester, kanske ekonomi och annat.

    Spontanitet är generellt ett big nono, såvida det inte är spontant något som gjorts många många gånger förut. Gör man något spontant med ett autistiskt barn som inte gjorts förut är risken överhängande att det blir en dålig upplevelse med hög stress.
  • Anonym (neurotypical)

    Absolut, håller med dig helt och hållet. Jag hoppas att vi kommer till den punkten att han utforskar detta lite och ser att han behöver lära sig saker. Om sig själv, och om hur man kommunicerar med mig, och hur han kan anpassa saker i livet som inte redan är optimalt. Men tills dess, måste jag själv brottas med rädslor om framtiden för jag får inte det stödet genom honom. Han pratar just nu endast om sina speciella intressen. Om jag tar upp detta med honom, så är svaret bara "Jag ser inget problem. Jag är den jag är." - och han är inte medveten om våra fallgropar , än. 

    Det är empatin vi har problem med. Allting annat verkar gå bra. Men självklart, om det skulle bli svårare för honom i framtiden så måste jag vara beredd på att lyfta honom. Det kan jag så länge som vi kan lära oss förbättra dagsläget (i konflikthanteringen). Jag processar information och känslor väldigt snabbt. Han har definitivt alexithymia. Han känner saker fysiskt, men han vet inte hur det kopplas till hans ord eller tankar. Självklart blir han paranoid och kanske tror att jag är ansvarig för vad det nu är han tror att hans kropp känner. Och det spelar ingen roll hur resonlig jag är, om våra hjärnor är olika, så baseras ju hans egen känslomässiga värld på en annorlunda logik än min. Han är lika övertygad om sin logik (eller avsaknaden) som jag är. Det är en läskig sak att möta just nu, känner jag. Vi har försökt skaffa barn ett bra tag men inte lyckats ännu. Så det är klart jag blir nervös av denna nya information jag lärt mig om min make. Hur ska det fortsätta, liksom ? Förlåt jag bara avlastar nu. Det är inget du behöver besvara. Jag delar så att du kanske kan se vilken sits jag är i. En underbar man som inte har svårigheter med det praktiska alls, han kan vara lat i saker jag vill att vi ska få gjort. Men han tar tag i det mesta som han själv planerar. Men att han inte kan förstå sin egen mamma, varken på tel / chatt eller i person, det gör så att jag kliar mig i huvudet. Han är så kall. Inte för att vara elak mot henne. Men för att han är orolig inombords och det kommer ut så liksom. Men hur förklarar han det för mig? Jo han förklarar det som att hon är "för mycket". På senaste tiden så börjar han bete sig liknande mot mig, och jag undrar, hur mår hans mamma egentligen efter så många år av denna förvirring när man bara ställer en neutral fråga eller är glad att se honom? Så mkt tankar.. Eskalerar detta, tänker jag ? Jag trodde ju vi båda förstod varandra hela tiden. Att vi båda var mogna. Att vi inte vänder oss till sarkasm i känsliga lägen, eller anklagar varandra för saker vi inte tänkte. När jag försökte bli sams med honom ett par dagar sedan, så tolkade han situationen som att "du försöker bara få mig att låtsas som att vi inte har bråkat. Du låtsas som att det inte har hänt, nu när du pratar med din fina röst. Så var det inte tidigare när du skrek.." (det var med andra ord en stor överraskning för mig att han resonerade sådär överhuvudtaget och kändes oskyldigt ungt / barnsligt ignorant ). Men det ändrar inte på faktumet att jag älskar honom, och att han älskar mig. Men kan han lära sig att möta mig bätte eller inte? Det är frågan. Jag är rädd att vi ska ha barn, och sen har vi ett bråk, och så bestämmer han sig svart/vitt att "nu är det slut, hejdå". Och enligt en person i tråden så har det hänt någon annan, med eller utan barn. Det är bra att jag får höra sånna erfarenheter.. För ibland vill man inte ens tro att det kan ske.


    Anonym (Stina) skrev 2022-05-09 20:25:37 följande:

    ........


    TS: det viktigaste är nästan att din partner har koll på vad han behöver och förstår att du inte kan vara den som täcker de behoven. Har han t ex behov av schema och listor för allt så måste han lära sig att göra sådana scheman själv. Du ska inte vara den som del ser att det behövs ett schema, dels gör schemat, och dessutom ser till att det följs. Om städning är ett problem så kanske man måste ta in hjälp utifrån, som boendestöd - DU ska inte vara boendestödet. 


    så länge din partner själv tar ansvar för sina svårigheter och inser att det ÄR svårigheter så tror jag det kan bli jättebra. Men man ska inte vara istället för habilitering eller istället för boendestöd. Man ska ha ett eget liv, med sociala kontakter, självförverkligande och föräldraskap utan att behöva lägga hälften av all energi på att lyfta den andre. Det funkar inte i längden. 


    Om din partner t ex inte förstår hur han ska bemöta dig när du mår dåligt så kanske han behöver få hjälp att förstå det. Men du ska inte behöva bevisa varför du behöver omtanke. Som ett exempel bara. 


  • Anonym (neurotypical)
    Karl03 skrev 2022-05-10 07:14:31 följande:

    ........... Jag tycker inte att hans fru verkar direkt missnöjd med livet, men såklart kan jag se att han nog inte är helt lätt att leva med. Han har såklart både positiva och negativa sidor. Som vilken människa som helst! Han är inte direkt fyrkantig alltid men när han väl fått för sig någonting då bara är det så. Fakta går inte alltid in. Han är ganska kul att diskutera med men ibland bara går det inte. Det är ingen idé att ha ett samtal med honom om vissa saker. Som att vissa saker förstår han bara inte? 


    Man märker att han ser på andra människor lite logiskt och fyrkantigt. Förstår inte riktigt hur människor faktiskt fungerar. Han övervärderar eller undervärderar alltid andra människor. Han sorterar också in allting i fack väldigt kategoriskt. Han ser inte alltid nyanser och gråzoner. Dock vet jag inte om jag tycker att det ställer till det för honom särskilt mycket, han har haft tur och är på rätt plats i livet och han har verkligen lyckats hitta ett jobb som passar just honom. Vilket jag tror är få förunnat.


    Rent generellt för honom så lyckas hans positiva sidor väga upp rätt så mycket för honom i hans liv. Och hans positiva och bra sidor driver verkligen ut.


     


    Hej Karl03, ja det är just det där du nämner att ND kanske ser pü andra människor fyrkantigt och missförstår andras motivationer, intentioner, och drivkrafter. Övervärderar / Undervärderar andra. Kategoriserar.. Tack för dina ord det var mitt i prick. Men jag ska inte resonera för mycket kring hur vardagen ser ut, jag ska fokusera på det jag är orolig över och det är just riskerna när man är oförberedd för det värsta. Jag är dock glad att höra hittills att de finns strategier man kan tillämpa, och att man helt enkelt låter vissa samtalsämnen förbli missförstådda och kanske aldrig rör dom igen. Att man sörjer en del, för det man justerar i sina förväntningar. Sen kanske man blir lyckligt överraskad av positiva saker med, men fokus är ju såklart just nu mina rädslor och inte alla positiva överraskningar.
  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Teddy) skrev 2022-05-09 21:46:02 följande:
    Ts, du är väldigt inkännande och intelligent. Det är imponerande med vilken frenesi du tar dig an uppgiften att lära dig förstå din man bättre även om jag även läser din rädsla. Var försiktig bara så att du inte blir medberoende, speciellt som att du tror själv att du har växt upp med föräldrar med npf. Som liten var du från tidig ålder utlämnad att klara dig själv i mycket och kände dig ensam känslomässigt. Det betyder kanske att du är van att anpassa dig till andra på det sättet, något du gör automatiskt. Är du medveten om det, eller du har andra tankar om det kanske? Som Stina skrev ovanför så är det viktigt att han blir medveten om sina eventuella svårigheter och även gör jobbet för hur han kan kompensera för dessa brister i bitarna i livet som inte går att slarva bort. Som Stina skriver, DU ska inte vara boendestödjaren eller habiliteringen.
    Utav min erfarenhet så märker jag stor skillnad på de äldre släktingarna i min familj som aldrig har fått någon diagnos (men där det troligt finns ett funktionshinder inte minst pga att barn och barnbarn har fått diagnos) och den yngre generationen som fick diagnos som barn. De yngre innehar en mycket större medvetenhet runt sin funktionsvariation och också en självklarhet, detta är sån jag är!
    Hej Teddy, jag ser hur du varit stöttande i tråden. Tack så hemskt mycket för allt stöd <3  Och det stämmer, jag försöker förstå det här. Det går bättre och bättre för varje podcastavsnitt jag hinner höra på, varje ny bok jag hinner läsa sammanfattningarna på, osv. Jag samlar min data nu och gör det bästa jag kan framöver. Jag hade absolut ingen aning om vart jag skulle hitta denna information, när jag startade denna tråd. Det var väldigt ensamt och tungt. Nu känns det ljusare <3 

    Jag glädjer mig att du nämner att du är den nya generationen som har mycket större medvetenhet runt funktionsvariation. Jag förstod inte om du är ND eller NT men det spelar ingen roll för mig såklart. Men om det spelar roll för dig, att kommunicera just det till mig så får du gärna förtydliga det. Det är vad jag menar!
  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:45:16 följande:

    Tänker varken skönmåla eller svartmåla, utan konstaterar bara utifrån egen erfarenhet att som anhörig kan livet bli svårt i det långa loppet.

    Könner stekt igen mig i vissa saker som nämnts redan i tråden.


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:54:52 följande:

    Starkt skulle det stå, inte stekt.. 

    Men det börjar märkas efter några år och sedan blir det långsamt mer problematiskt över tiden. Man blir lött isolerad och väldigt ensam.

    Stor del av ens lediga tid går åt till att supporta den andre. Det är i smått och stort. Det är både handgripligen, och mentalt. Blir lätt att allt snurrar runt enbart den enes olika behov. Svår spiral att ta sig ur. Man blir efter några år dränerad på energi och det är stört omöjligt att försöka förklara det.

    Svårt att uppleva saker tillsammans. Eftersom det kan vara svårt, inte omöjligt men svårt, för en autistiskt lagd person att spontant känna av och lägga sig på samma sinnesnivå i stunden. 


    Just när man får barn och de blir lite större ökar ju just behovet av spontana små beslut i vardagen. Här kan också problem uppstå som orsakar slitningar. Det blir slitsamt även för fullt fungerande par i relationer också ju, så tänk då hur det kan se ut om en problematik finns med i spelet hos en förälder.

    Det är så oerhört svårt ibland att förklara vissa saker. Saker som inte går att förklara logiskt blir ibland omöjligt att förklara frustrerande!


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-09 23:59:05 följande:

    Man känner sig också ensam i längden när den andre inte automatiskt känner av när det är läge för en kram, eller bara lite kort i vardagen bryta fokus för en kort liten stund och avdela uppmärksamhet åt ett annat håll. 

    Ofta fokus på detaljer även om helheten går helt förlorad. Svårt att umgås gemensamt med andra eftersom samtalsmönstret kan avvika lite. Små skillnader får i praktiken stor betydelse i långa loppet. 


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:01:36 följande:

    Men det är bara min personliga lilla erfarenhet. Finns garanterat andra som upplevt det annorlunda.

    Handöar som sagt inte om svartmålning, utan tvärt om kan vissa saker rent av vara enklare eftersom alla rutiner gör att mycket flyter på bra i vardagen. Men som sagt man känner sig ensam.


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:05:29 följande:

    Och jag skiter fullständigt om jag trampar någon på tårna. Min upplevelse är min egen!

    Men ärligt talat det finns bra och mindre bra sidor av en relation när den här problematiken finns hos en av individerna. Det är både och. 


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:14:24 följande:
    Jag kunde uppleva att både sex, och övrig emotionell samvaro på det rent mentala planet eller vad man ska kalla det, liksom fanns där ändå i förhållandet. Men utan någon riktigt stark koppling då mellan de två bitarna. 

    Svårt att förklara, men sex var sex. Emotionellt samliv var emotionellt samliv. Fanns liksom ingen automatiskt koppling däremellan? 
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:18:03 följande:

    Nu har jag gnällt av mig. Som sagt finns positiva bitar också. Och allt är ju inte ens diagnos. Någons personlighet formas ju även av omgivning, uppfostran osv.. 

    Alltså svårt att veta exakt vad som är asperger, och vad som är exempelvis dålig uppfostran bara, eller vad som helt enkelt bara är dåligt humör för stunden. 


    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 00:33:22 följande:

    Och jag som skriver det här påstår inte att min verklighet representerar allas. Och jag är väl medveten om stora individuella skillnader hos personer inom spektrumet.

    Jag tror även själv att jag lutar lite åt det autistiska hållet i min personlighet. Jag har en dragning åt det hållet på skalan, även om jag kanske inte skulle säga att jag ligger så långt ut att jag nödvändigtvis skulle få en diagnos av doktorn. Men jag är lite mer aspie än NT. Om så bara några procent..

    Det delförklarar nog lite hur jag kunde hamna i en relation me en. Och hur den relationen kunde hålla så länge ändå.

    Och jag har även nära anhöriga, diagnostiserade som odiagnostiserade med starka drag, som jag naturligtvis inte hatar! Vissa tycker jag snarare mycket om skulle jag vilja påstå. Så nej något personligt har förekommer inte. Även att jag alltid haft lite udda personer som nära anhöriga under uppväxten förklarar nog också hur jag kunde hamna i en jobbig relation utan att kanske reagera i tid som jag gissar att andra skulle ha gjort.


    Hej, tack för allt du delar <3. Har du hittat stöd för det du gått igenom? Jag kan annars dela lite vad jag hittat de senaste dagarna. Men det låter som att du har koll på dig själv och människor i ditt liv.









  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Stina) skrev 2022-05-10 10:18:40 följande:

    Med tanke på mina egna erfarenheter vill jag fråga dig: vad gör din pojkvän för att få ert liv att fungera? Läser han böcker om sin diagnos, går han på samtal för att förstå sig själv, har han själv tagit initiativ till samtal med dig för att ta upp saker som han tycker ni ska tänka på? Har han nämnt saker han har svårt med och saker han önskar du har förståelse för? Har han frågat dig hur du mår i relationen och hur hans diagnos påverkar dig? Har han frågat vad han kan göra för dig? 

    Se upp med att bli projektledare för er relation. Även med AS kan man lära sig om sig själv och i relation till andra. Som flera i tråden påpekat så hänger mycket på att partnern med autism själv jobbar runt sina svårigheter. 


    Jag vet hur befriande det är när personen ifråga får en diagnos och man uppfylls av känslan av förståelse och vilja att hitta lösningar på problem. Men lösningarna MÅSTE komma från personen själv. Det kan inte helt hänga på serverade lösningar från hens partner. Poängen är ju att han ska vara tillsammans med dig och leva även med dina behov och din personlighet. dessa är lika viktiga. 


    och som sagt: jag har sett flertalet ensamma mammor med autism som skaffar boendestöd, som gör listor över hushållsarbete, som t o m skriver listor där de påminner sig själva om barnens känslomässiga behov. Det går alltså jättebra att ta fullt ansvar för sina svårigheter och axla även tunga situationer. All cred till dem. Att bara konstatera att man har en diagnos och sen låta partnern rätta sig efter detta utan att själv gå till mötes är något annat. 


    Hej Stina,
    vi är gifta. Vi har dessutom flyttat till Frankrike, och han är fransk. 
    Det finns mycket vi fortfarande inte har pratat om, med tanke på att det kanske tar 12-18 månader innan han är redo att utforska detta närmare. Just nu måste jag stödja mig själv, eller ge upp. Men hur enkelt är det att göra ett mellanting när man bor utomlands och dessutom är bundna juridiskt? Jag är i en väldigt speciell sits.. Och vi har inget socialt nätverk ännu på grund av pandemin. Vi har bara varandra. Jag kan tänka mig att han går med på att utforska alexithymia framöver, för det har ingenting med mig att göra. Men att utforska ASD närmare, måste ske när han får upp ögonen för att något saknas mellan oss i kommunikationen (eller med sina familjemedlemmar som ringer ibland).
  • Anonym (neurotypical)
    www.simonandschuster.com/books/What-to-Say-Next/Sarah-Nannery/9781982138202&utm_source=author_post&utm_campaign=what_to_say_next&utm_content=what_to_say_next

    Det finns ett gratis "excerpt" att läsa av denna bok om man scrollar nedåt (på länken).

    Jag tror att när jag hittar rätt författare, så kommer jag få ett perspektiv som jag kan använda när jag försöker förklara för min make att detta är något han behöver titta närmare på om han vill att vi ska ha en ljus framtid ihop. För just nu räcker inte mina ord, mitt perspektiv, jag behöver lära mig mer. Det är ingen hemsk sak att jag tar på mig med tanke på att vi är gifta och äktenskap betyder något för mig (och för honom).
  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Vänta nu..) skrev 2022-05-10 19:16:41 följande:
    Noll stöd 
    Beklagar verkligen!
    Här, kolla länkarna nedan och lyssna på gamla avsnitt om du bläddrar ner till botten och jobbar dig framåt i kronologisk ordning.

    Du får tröst där hoppas jag. <3

    www.healingcassandra.com/podcast

    www.neurodiverselove.com/podcast-3

    www.neurodiverselove.com/podcast


    och om du vill skratta lite så kan jag rekommendera detta avsnitt först:

    www.neurodiverselove.com/podcast/episode/1cd22170/neurodiverse-couples-coach-minister-wife-and-mother-in-a-neurodiverse-marriage-janelle-harding

    Ibland måste man skratta för att inte gråta.
    kram
  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Hia) skrev 2022-05-11 11:55:49 följande:

    Det du gör TS låter farligt. Din man har på riktigt betett sig som skit, skrämt dig och varit elak och nu försöker du hitta förklaringen i hans diagnos. Även folk med diagnos kan uppföra sig. Han behöver nog lära sig att leva med sin diagnos och inte skylla på den innan han är mogen för att ha någon som helst relation.


    Det du skriver är ren propaganda. Min man har inte varit elak. Vi har haft ett missförstånd. Du vet inte vad du pratar om när du påstår att han inte är mogen för en relation, eller det där med diagnos. Men tack för att du bryr dig om min trygghet. Du har dock helt missat poängen med tråden.

    Ha en toppendag!
  • Anonym (neurotypical)
    Anonym (Hia) skrev 2022-05-11 15:51:56 följande:
    Jag har ju såklart bara läst vad du skrivit. Men att gå från 0 arg till 100 arg på en sekund (du skrev något sådant) stirrat ut dig och tigit är i min värld elak. 
    Okej, jag förstår att du menar så nu. Men jag har personligen inte uttryckt att han är elak. Det är komplicerat att ha två helt olika uppfattningar i en och samma situation. Han var arg på mig, och det var logiskt för honom. Och det i det ögonblicket jag insåg att något inte stämde. Det var ögonblicket jag fick bekräftat att vi missförstår varandras intentioner. Orsaken var oklar. Men den blev tydlig senare, att det är aspergers. Så vi lever i ett neurodivergent förhållande.

    MVH
Svar på tråden autism partner