Inlägg från: Anonym (anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anonym)

    Sjukpension pga psykiska

    Anonym (Hmm) skrev 2022-05-22 09:16:40 följande:

    I hennes fall skulle jag säga att hon blir värre för att hon inte får rätt hjälp, inte pga att hon är sjukpensionär. Däremot kan man säga generellt att det är väldigt vanligt att folk blir lite "sämre" när de får diagnoser av olika slag, oavsett om det är npf eller något fysiskt eller något mentalt, spelar ingen roll vilket område det är. Då är det plötsligt som om de känner efter extra mycket och många "blir" sin diagnos, de går in i det rent mentalt och blir faktiskt märkbart sämre. Helt plötsligt "kan" de inte saker som gick alldeles utmärkt bara någon vecka tidigare.


    Ja, och det är ju också lite på grund av att folk inte FÅR hjälp om de inte har diagnos.
    Mår du dåligt utan fastställd diagnos- så ses du bara som en idiot som inte lyckats. Men om en person sedan får en diagnos- så blir personen sin diagnos både i sina egna och andras ögon.
     
    Det är en förlora-förlora situation. Jag tror ett grundproblem generellt i samhället är att personer som mår/mått dåligt ses som några som aldrig kan bli bättre. Men det stämmer ju inte. De flesta kan må bättre med rätt socialt stöd- rätt kost och motion och i vissa fall mediciner och läkarvård.


    Problemet är väl att många inte får RÄTT hjälp- och således hamnar utanför samhället och mår sämre och sämre. Så att människor 'blir' sin diagnos beror på det sociala samspelet i samhället. Om en person får dörren slängd i ansiktet pga. en diagnos om och om igen- men inte rätt hjälp till förbättring- så ser personen sig själv tillslut som ett hopplöst fall.
    Ingen människa är en ö.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (Varför) skrev 2022-05-22 11:30:15 följande:
    Jo absolut vill jag diskutera , jag bad ju lite om hjälp. Kom igen, inget bråk eller sura miner nu! :) 

    Läkaren skrev ju intyget som FK godkände. Sen har ju andra personer intyg på självmordsförsök osv som FK inte godkänner , kan de bero på handläggaren? Vad vet jag.

    Vad tycker du själv jag ska göra som vän då? Fortsätta vqra den enda hon kan ringa mitt i natten, men som hon ibland får utbrått på "du har alltid haft de så enkelt, du har ett perfekt liv" osv osv och att hon ca 1-2 dygn senare ber om ursäkt över hennes beteende "förlåt, vill inte mista dig, jag har bara så mycket ångest" osv. Jag förlåter henne alltid, men ibland funderar jag på om jag bara förvärrar måendet, eftersom "jag har ett så perfekt liv" .. Förstår du mig? 
    Jag vill INGEN illa! Det är inte lätt att vara anhörig heller och jag har alltid gjort mitt bästa! Förlåt om JAG uttryckt mig på ett dåligt sätt, var inte meningen!
    Inte nog med att du verkar empatibefriad- stava kan du inte heller.

    'Utbrott' stavas det. Tidigare skrev du 'väll' istället för 'väl'. Hur blev du godkänd i svenska i grundskolan?

    Jag tror att du inte ger rätt typ av stöd till din vän- för du har hela tiden i bakhuvudet att du är lite irriterad på henne. Och den irritationen är starkare än din empati för henne. Därför har ditt bästa inte varit gott nog.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (H) skrev 2022-05-23 10:26:40 följande:

    Kan lova att hon mår mkt sämre både psykiskt och fysiskt av att röka och drick kaffe i den utsträckningen


    Det gör hon absolut.

    Tyvärr är olika typer av missbruk vanliga hos människor som mår psykiskt dåligt. Men det ger ju henne kickar åtminstone, om än tillfälliga. Tråkigt men det går med vilja att ändra det med.

    Det sorgliga med missbruk av stimuli (koffein och nikotin) är att det ofta blir en ond cirkel. Man mår dåligt utan kicken, men man mår dåligt av dessa kickar i längden också.

    Det som behövs är ju att hon har hoppet att livet kommer bli bättre. Att det KAN bli bättre. Om hon inte tror på det- så känner hon nog att hon lika gärna kan skita i hälsan för vad spelar det för roll.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Fanna) skrev 2022-05-23 11:14:56 följande:
    Det finns ett fenomen som kallas inlärd hjälplöshet som hänger ihop med stigmat att ha/få diagnos. Gäller även skolbarn. Att veta eller höra att man är eller har den eller den funktionsnedsättningen/sjukdomen/diagnosen kan stigmatisera den som annars inte hade så många egna reflektioner över varför hen är som hen är. 
    Men det borde vilken psykolog eller vårdperson som helst som träffar patienter/klienter i den här situationen känna till och ta hänsyn till!
    Det känns som att det är väldigt många komponenter inblandade i vården och omsorgen till TS vän i det här fallet. Det är klart att det finns psykisk sjukdom som ter sig just så här, som inte går att bota och där det som någon skrev inte är rimligt att förutsätta eller tro att personen någonsin ska bli arbetsför på den reguljära arbetsmarknaden. Men jag vill tro att det ändå finns saker att göra. Det omvända, att man bara lämnar människor vind för våg vore hemskt att ta in.
    Jag håller med.

    Det ts vän behöver är acceptans för hur hon fungerar, och stöd att hitta sin väg i livet, inte tvingas förgäves anpassa sig till den reguljära arbetsmarknaden, där hon möjligtvis inte kommer lyckas, eller 'lyckas' på bekostnad av sitt mående.

    Det bästa vore nog stöd att starta eget företag, eller få en anställning som är anpassad så att TS vän kan jobba hemifrån med det denne är bra på.
     
    Det måste till individanpassat stöd för att ta tillvara på personens förmågar, istället för att bara försöka trycka in personen någonstans där denne fungerar 'ok' men kanske tillslut går in i väggen och är tillbaka på ruta ett igen.

    Många som inte passar in i normen kan vara riktigt framgångsrika i en specifik nisch, men det krävs att omgivningen uppmuntrar personen att välja jobb/utbildning efter denna nisch och tillåts jobba så mycket som möjligt på det sätt som passar denne. 

    Ett exempel jag kan komma på är ju att det är vanligt att många som blir framgångsrika inom underhållningsbranschen har ADHD eller ADD eller liknande. De är kreativa och tänker utanför boxen. Men dessa individer behöver också åfta mycket återhämtning.

    Många uppfinnare sägs ju ha fått, eller skulle fått om de blev testade inom psykiatrin- ADD, ADHD, autism.

    Dessa personer passar inte in i normen, men kan glänsa om de hamnar i rätt sammanhang.
  • Anonym (anonym)
    Anonym (Varför) skrev 2022-05-23 16:42:42 följande:
    Jag har funnits där som vän och "stödperson" flera år nu och tyvärr dom senare åren har hon även lyckas göra mig arg/ledsen (kan ju dock bero på graviditets hormoner men ändå) . 
    Jag ska tänker inte säga upp kontakten helt, hon får kontakta mig men med en gräns, vill inte höra vissa saker längre när hon mår som dåligast (speciellt inte efter en jobbig och lång arbetsvecka). 
    Jag har ändå erbjudit henne så mycket mer än många ens gör till sina "friska" vänner och ja , får bara känslan av otacksamhet.  
    Vad har du erbjudit henne?
Svar på tråden Sjukpension pga psykiska