Inlägg från: Anonym (Varför) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Varför)

    Sjukpension pga psykiska

    Anonym (Fanna) skrev 2022-05-22 11:01:13 följande:

    Det är ganska välkänt (trodde jag) bland psykologer och andra psykologiskt orienterade att 100% sjukskrivning sällan är vad en person behöver. Möjligen initialt om man tex startar en medicinering eller ger sömntabletter för att en person som länge gått på högvarv ska kunna vila. Men det ska inte vara en lång period för som du TS är inne på själv så kommer det befästa sjukdomsbilden. De flesta behöver dagar under veckan som bygger på normalitet och rutiner på arbetet för att sakta men säkert ta sig tillbaka. 

    Depression är inget man botar genom att ta sig i kragen. Dock finns allt att vinna på att göra livsstilsförändringar och bryta mönster vilket man förstås måste få hjälp med! Det är inte meningen att gemene man ska gå på SSRI år efter år! Det är som jag hörde en liknelse häromdagen med ett brutet ben. Man ska SJÄLVKLART medicinera och smärtlindra initialt. Det går inte att dra ett brutet underben tillrätta utan att lindra smärtan för individen. Men sen ska hen öva sig på att stödja på benet efter ett tag och förhoppningsvis ska hen kunna gå normalt så småningom.
    Det känns dock som att det är där det brister (vilket många regioner och särskilt BUP nu uppmärksammar när det gäller tex ADHD och barn som medicineras länge och utan uppföljning) = trycket är så hårt så att ge tid till samtalsterapi, stöd i dessa livsstilsförändringar, att förändra tänket och synen på saker mm det finns det inte resurser till. Samma som inom gastric bypass också, det går inte att operera bort en problematik som sitter i hjärnan, kopplat till ångest, mat och kroppsuppfattning. Det flyttar sig ofta och bidrar till en (och kanske värre) problematik istället. Även om vissa förstås hjälps. Men många behöver båda sorters stöd för att det ska anses lyckat. 


    Bra sagt!

    Ett annat exempel är väll när jag för 2 år sedan skadade ryggen . Jag har ALDRIG haft så ont i hela mitt liv! Jag tänkte såklart sjukskrivning men nej nej sa läkaren, det blir ju bara värre av att ligga hemma 24/7. Jag var då förbannad och förvirrad av smärta, men förstår ju i efterhand att läkaren hade rätt. 
    Smärtlindrande, fysio terapi och anpassning på arbetet var min behandling (dvs rätt stol och lyftbart bord osv). Det tog tid, men var såklart värt smärtan..

    Men, en ett annat fall.. En kollegas man får psykoser iboand, förvsinner 1-2 dagar, vandrar i skogen , polisen blandas in, får han hjälp, NEJ! alltid samma veva, när polisen hittar honom så kör dom hem honom och frun tar hand om han och barnen. Tänk, barnen är under 15 år och det är nog inte så enkelt för dom, varför får liksom inte deras pappa hjälp? Det är fel i systemet känner jag.
  • Anonym (Varför)

    @Anonym (w):

    Jag är inte ute efter att bråka eller tjaffsa. Vänligen läs tidgare svar. 

    Min vän ville inte att detta skulle ta slut , det är vården "som gett upp ". Tydligen står för många andra på kö var en orsak, vilket nog är sant, men min vän är väll knappast färdigbehandlad om hon är sjukskriven for ever 100%?

  • Anonym (Varför)
    Anonym (w) skrev 2022-05-22 11:17:49 följande:

    Antagligen har de fått anmälan till socialtjänsten från polisen men att det sker mycket bakom kulisserna som du inte får veta.


    Att psykvården brister är inget nytt.


     


    Men attityden att alla faktiskt mår bättre att jobba även på viss procent är skadlig. De som mår bättre av det gör till större delen redan det. Jag har mött mängder av arbetstränande sjukskrivna personer och gemensamt är att de vill klara av att jobba vilket också är vad den större delen av dessa klarar efter en ofta längre sjukskrivning. En del får inte mer ork och klarar inte att jobba + att ha ett drägligt liv. 


    Okej..

    Så vad tycker du personligen är lösningen för henne? Kört med andra ord.. Dvs. må dåligt hemma varje dag och vänta på att dö? Förlåt men så tycker jag hennes liv är och hon har ju själv sagt "samma skit varje dag, från morgon till kväll"

    Hon mår dock bra dom gånger jag (och ibland min familj) är hos henne, hon gillar våra besök, alltid positivt. Men nu för tiden bor vi 2 timmar bort och vi har ju barn och jobb så hinner inte på samma sätt som tidigare (då vi bodde 20 minuter ifrån).
  • Anonym (Varför)
    Anonym (w) skrev 2022-05-22 11:22:31 följande:

    Att du inte vill diskutera är tydlig. Jag är inte ute efter bråk eller tjafs utan undrar mest över dina påståenden.


    Ja så kan det vara tyvärr men det var ändå FK som beslutade om denna sjukersättning, inte vården.


    Jo absolut vill jag diskutera , jag bad ju lite om hjälp. Kom igen, inget bråk eller sura miner nu! :) 

    Läkaren skrev ju intyget som FK godkände. Sen har ju andra personer intyg på självmordsförsök osv som FK inte godkänner , kan de bero på handläggaren? Vad vet jag.

    Vad tycker du själv jag ska göra som vän då? Fortsätta vqra den enda hon kan ringa mitt i natten, men som hon ibland får utbrått på "du har alltid haft de så enkelt, du har ett perfekt liv" osv osv och att hon ca 1-2 dygn senare ber om ursäkt över hennes beteende "förlåt, vill inte mista dig, jag har bara så mycket ångest" osv. Jag förlåter henne alltid, men ibland funderar jag på om jag bara förvärrar måendet, eftersom "jag har ett så perfekt liv" .. Förstår du mig? 
    Jag vill INGEN illa! Det är inte lätt att vara anhörig heller och jag har alltid gjort mitt bästa! Förlåt om JAG uttryckt mig på ett dåligt sätt, var inte meningen!
  • Anonym (Varför)
    Anonym (Men vem orkar?) skrev 2022-05-22 12:29:29 följande:
    Det är ju inte så lätt om t.o.m. utbildad vårdpersonal "ger upp" på personen?

    Genomsnittliga släktingar som inte har någon utbildning och insikt om personens diagnoser kan knappast förväntas ha bättre tålamod än proffsen, och även om släktingarna vore sympatiska så kanske de inte har den tiden i sitt liv att bli stöd till den här tjejen på veckobasis ändå.

    Jag har definitivt inte tid att lägga på att umgås med en sur och nojjig person som knappt vill ha mig där, de få timmarna jag har i veckan där jag hinner träffa någon.

    Och ofta är det ju ärftligt, dvs minst en förälder eller fler av ens syskon har redan egna problem att slåss med, som beror av deras gemensamma ärftliga psykiska problem och sociala belastning, osv. osv. 

    Jag lärde känna en tjej som verkade ha undkommit sin mors psykiska sjukdom och missbruk samt sitt sociala arv i tio år ihop med en vettig partner. Men sen tog hon ett rejält kliv snett åt vänster, hittade helt fel man och blev ett urballat vrak i alla fall.

    Jag känner också en mamma som fick två barn tidigt med en psykiskt instabil kille med spritproblem, och båda barnen med honom har fått jätteproblem i tidig ålder fast de knappt har träffat/bott hos sin far, och alltså inte kunnat påverkas negativt av hans beteende. Barnen hon fick med nästa man är däremot normala och fungerar i skolan.

    TS är en hjälte som orkar stanna kvar och träffa denna tjej, och jag hoppas verkligen att du TS har andra vänner som kan ge dig glädje och energi också.
    Tack för dina ord!

    Ja jag har andra vänner , som tur är...  Och nej, jag menqr inte att hon med problem är mindre värd, men jag kan ju erkänna att jag hellre umgås med dom som är mer possitiva och vill göra saker tillsammans! (Dvs när jag hqr tid, har ju familj och jobb också :) ) 
  • Anonym (Varför)
    Anonym (Fanna) skrev 2022-05-22 12:51:56 följande:

    Har din vän boendstöd? Någon annan typ av resurs, utöver "vänner" och regelrätt psykiatri, som träffas regelbundet, hjälper med vardagliga rutiner mm.
    Det här känns varken hållbart eller värt Sverige 2022...


    Hon bodde en tid på ett ställe med stöd hon trivdes på faktiskt, men.. hon "klarar inte av att bo i en etta på 35 kvadrat" så hon flyttade där ifrån efter 1 år ca.. Hon säger att måste vara en tvåa annars får hon ångest tydligen över de.. Men annars var boendet perfekt! Dom hade liksom "egen lägenhet" men stödperson bodde brevid i en lägenhet 24/7 och annan personal jobbade i en lokal brevid kontorstid där grannarna kunde träffas för en fika, spela kortspel, se på film osv osv. (Hon gick till och med dit då för att umgås med dom andra). 

    Så ja, även de där dög inte , lite otacksamt om jag får säga.. 

    ( Jag bodde i "bara" en etta i flera år innan jag bildade familj och klagade aldrig över det så även om jag drömde om större)
  • Anonym (Varför)
    Anonym (Maria) skrev 2022-05-22 13:01:00 följande:

    Ts gör det du orkar. Det är jobbigt att vara vän med någon som mår så dåligt. Det är väldigt slitigt att vara den som mår dåligt.
    Din vän verkar ha hamnat i en väldigt dålig spiral.

    Har full förståelse att man inte kan arbeta, men bara att börja bryta någon av de dåliga vanorna vore bra. Men svårt. Bara att ta sig att gå ut en runda kan liknas vid Mount Everest Expedition i hjärnan.
    Har hon någon som hjälper henne i vardagen? Hur pass dåligt är det?
    Ju mer man isolerar sig desto värre blir det, kaffe när man har ångest är mycket dålig kombination. 
    Har hon någon anhörig?
    Ta inte på dig för mycket Ts, hör av dig, erbjud hjälp ibland, försök med någon enklare aktivitet än fika nu när det är så dåligt. Typ åk ut och gå i skogen. 


    Hon hade en stödperson som gjorde hembesök och dom kunde göra saker tillsammans, hon fick själv välja vad som till ex en promenad, bara prata, laga mat, gå och handla osv. Men ja allt det här stödet tog slut nu denna månaden qom hon haft I alla år.

    Hon fyller 40 år i år, och pga hennes diagnos samt ångest kommer det en del barnsliga komentarer som "ursäkta qtt jag föddes" "ursäkta att jag finns" så fort något går lite snett. Jag har lärt mig att det är bättre att bara vara tyst då än att komentera tillbaka och visst hon ber alltid om ursäkt 1-2 dagar senare, men känns inte hållbart..

    Jag tyckte allt blev mycket värre sedan jag flyttade också, efter de kom nya symtom som att svårt qtt ens gå ut med soporna, absolut inte gå till kafe (som vi gjorde förut).

    Hon brukar vräka ut sig "du ska vara glad att du har bil, jag kan inte åka någonstans för jag får panik i kollektiv trafik, du har allt så enkelt , allt vore så lättare med bil " osv.
    Då sa jag att hon kan få låna min bil i en hel månad (vi har två men "behöver" för tillfället bara en) och jag sa att kag kan lämna den med full tank till och med.. Men, då dög de inte ändå då kom "Jag kan inte ens köra manuell så de går inte" då sa jag "inga problem, min nya är automat" men nää, dög inte.

    Jag menar, jag får känslan av att inget duger! Jag förstår qtt det inte är enkelt för henne, men jag gör allt och för myclet till och med tycker min man, inget duger :/ 
  • Anonym (Varför)

    @Fanna: hon hade ju det stödet, men all tog slut nu denna månaden.. Allt :(

  • Anonym (Varför)
    Anonym (Maria) skrev 2022-05-22 13:30:20 följande:

    Ok då förstår jag mer, nä det låter kämpigt för dig ts. Det är sjukvårdens ansvar att försöka hjälpa henne. Även om hon redan är sjukpensionerad. Livet måste ju inte vara slut. Kanske hon behöver prova lite nya mediciner? Terapi? 
    Hon har väl fastnat i nåt tänk och "alla" andra har det minsann så lätt. Vad man än säger och gör hittas fel bara. Låter som ganska mycket depression.
    Varför togs stödet bort vet du det?
    Ta inte på dig för mycket Ts. 


    Tydligen så många som står i kö och hon har ju haft all stöd och terapi snart 20 år  i olika former, samt massor av olika mediciner. Men ändå, känns lite som dom tänker "äh, vi lägger inte mer pengar och resurser på henne,  de är kört" , så känner jag iallafall.

    Det var någon medicin som funkade lite bättre än dom hon har nu, men den ville hon inte fortsätta med för hon gick tydligen upp "flera kilo" (jag märkte dock inget) . 

    Jag har några gånger nu gjort så att jag stängd av ljudet på whatsapp när jag umgås med andra vänner , känner mig hemsk men just då vill jag inte få det där medelandet "jag borde lägga mig på tågrälsen" om du förstår mig... Jag förstår ju att de är hennes rop på hjälp , men jag vet inte hur jag kan hjälpa, när inget duger.

    Ibland tänker jag, tänk om det hade varit jag,  fy! 

    Men asså hennes sätt att se saker "ett perfekt liv" och "alla andra har massor av pengar" stämmer ju inte. Jag skulle inte byta mitt liv till något men även jag som "är perfekt" kan gråta av trötthet orsakat av för mycket jobb eller bara sömnlösa nätter med bebis, men hon förstår ju inte de. Dock klagar jag inte ,så kanske svårt att förstå iof.

    Hon säger att mobbarna förstörde hennes liv samt ex som drack alkohol. Visst, de är hemskt att hon blev utsatt för så grov mobbning som barn och föräldrarna gjorde inget heller., men tänk att de kan sätta sånna sår för alltid. 

    Ibland tänker jag att hade jag aldrig flyttat så kanske hon aldrig blivit såhär dålig, men jag är ju inte hennes stödperson utan vän.
  • Anonym (Varför)
    Anonym (w) skrev 2022-05-22 15:24:38 följande:

    Om hon har haft stödboende bör även boendestöd eller kontaktperson varit aktuellt.


    Ja som jag sa tidigare har hon haft all stöd man kan tänka sig, men det är slut på all stöd nu.

    Hon sa för ca ett år sedan att detta kommer att hända "snart" men när månader gick så tog jag de inte på allvar, tänkte att de är bara något hon tror. Men "snart" är ju relativt, dvs vården informerade ju ändå 1 år tidigare att all stöd kommer ta slut så det var ju inget "det är slut nu" besked, men ändå.

    Det är faktiskt jobbigt och klurit att vara närstående, visst hon har de ju ännu jobbigare än mig, det förstår jag. Men, jag vill njuta av sommaren och ledigheten till hundra känner jag, men å andra sidan känner jag mig som dålig vän som inte åker till henne. Men, jag har ju gjort allt jag kan senaste åren och det hjälper ju inte.. 
  • Anonym (Varför)
    Anonym (Fanna) skrev 2022-05-22 16:03:15 följande:
    Jag tänker det också. Det måste ju finnas någon slags samordning här, om det är regionen /psyk som lämnade över till kommunen i samband med att personen bodde på ett stödboende och till övergången att bo helt ensam i tvårummaren. 
    Jag skulle ringa socialtjänsten och bara lägga korten på bordet och fråga - vad gör jag! Varsågod, så här kan min vän inte ha det!
    Ja jag vet inte mer än att hem"tjänsten" (eller vad det kallas) var via kommunen och inte regionen. Men dom var med på mötet där hennes läkare,psykolog, terapeut och 2 stödpersoner då från komunen deltog. 

    Så kan jag typ ringa hennes komun och "klaga" gör de nån skillnad , kan de hjälpa osv? Hade ni gjort de i min sits?
  • Anonym (Varför)

    Stödboendet var för några år sedan, inte nyligen dvs 2014 om jag inte minns fel , kanske var otydlig med det.

  • Anonym (Varför)

    Tack alla som svarat, speciellt ni som varit trevliga ändå! Påhopp om stavning var bara en tidsfråga ;) (har sett det i många trådar här, så jag är inte förvånad)

    Nej, men det är nog inget jag kan göra. Jag har funderat och funderat, kanske bara bättre låta henne leva sitt liv och jag drar mig undan lite. Visst ,hon får kontakta mig men det får vara slut på vissa typer av medelande känner jag... 
    Jag har min familj och vill helt enkelt njuta 100%.

    Som en annan vän sa, det måste ju ligga något i det att alla andra vänner förut jag lämnat henne, jag har gjort det jag kunnat helt enkelt. 

  • Anonym (Varför)
    Anonym (Syster) skrev 2022-05-23 16:33:24 följande:
    Ja, det är svårt att hålla en relation med någon som inte mår bra, där man kanske inte alls får ut någonting av vänskapen längre.
    Jag är inte för att man rensar ut alla som man vid något tillfälle tycker är lite jobbiga ur sitt liv, men det finns gränser för vad man orkar och vill som vän.

    Det är hennes liv, och trots att hon har det jobbigt, så bör ni ju båda få ut någonting ur relationen. Det kan inte vara du som "hjälpare" och hon som psyksjuk. 
    Jag har funnits där som vän och "stödperson" flera år nu och tyvärr dom senare åren har hon även lyckas göra mig arg/ledsen (kan ju dock bero på graviditets hormoner men ändå) . 
    Jag ska tänker inte säga upp kontakten helt, hon får kontakta mig men med en gräns, vill inte höra vissa saker längre när hon mår som dåligast (speciellt inte efter en jobbig och lång arbetsvecka). 
    Jag har ändå erbjudit henne så mycket mer än många ens gör till sina "friska" vänner och ja , får bara känslan av otacksamhet.  
  • Anonym (Varför)
    Anonym (Sjuk) skrev 2022-05-23 21:47:20 följande:

    Av det du beskriver så verkar din vän givit upp. Det verkar som om att hon inte vill bli bättre. Om det är dessa sjukdomar som du räknar upp, så kan hon bli frisk från samtliga. MEN?.din vän verkar låta det sjuka styra henne. 


    Hon verkar inte vara särskilt intresserad av omvärlden. Det är märkligt att en normalbegåvad person inte vet vad som händer i världen.

    Det kan vara så att din kompis bir utskriven från psyk för att hon inte samarbetar. Personalen på psyk kan inte göra din kompis frisk om din kompis inte vill bli frisk eller inte hjälper till. Psyk har kanske bett din kompis att göra saker under dessa åren som hon inte gjort. Då är det meningslöst att lägga pengar på en som inte vill samarbeta. 


    Det är synd att din kompis inte utmanar sig själv lite. Då hade hon nog mått bättre.

    Jag har varit sjuk hela mitt liv till och från under hela mitt liv. Jag har Max kunnat arbeta sammanlagt 2 månader.
    Jag har kämpat för att kunna ha ett drägligt liv. Jag är inte alltid nöjd med vad livet givit mig, men fått acceptera det. Det är inget roligt liv att inte kunna jobba och tjäna mer pengar. Men man måste kämpa lite själv. Detta verkar din vän inte göra.


     


    Jag håller fullständigt med, tyvärr... 
    Det är tragiskt att vissa ska bli så psykiskt sjuka och inte kunna/vilja njuta av livet... Det känns som om hon inte ens drömmer om ett lyckligare liv som många andra deprimerade gör om du förstår hur jag menar.

    En sak hon inte sammarbetar med är maten.. Hon äter ju som sagt kanske 1-2 varmrätter i månaden om ens de alltid . Hon har fått "hemläxor" om att äta vissa rätter, men jag fick ett tag barnsliga sms som "åå vad jag är arg, måste egentligen äta men att äta gör mig arg så jag tar och kokar kaffe istället" . Borderline antar ja, ett sätt att få uppmärksamhet för en 40 åring brukar ju inte direkt skriva så.. 
  • Anonym (Varför)

    @Anonym (anonym) : Ja du, den listan blir lång om efter alla dessa år om jag skulle skriva allt.

Svar på tråden Sjukpension pga psykiska