Inlägg från: Mrs Moneybags |Visa alla inlägg
  • Mrs Moneybags

    Fastställande av föräldraskap

    Jag ser det som att barnet har tre biologiska föräldrar. Donatorn, samt mamman och pappan. 

    Jag stödjer ändå den uppfattningen som Sverige skrivit under på (FN:s barnkonvention) att alla människor har rätt till sitt ursprung och rätt att veta var man kommer ifrån och vilka som är ens biologiska föräldrar. 

  • Mrs Moneybags
    Anonym (LK) skrev 2022-05-25 14:49:29 följande:
    Fast samtidigt är det mer komplicerat än så.

    Tar vi europadomstolen, där anser man att barnets bästa ska ha företräde, där det kan påverka barnets identitet och rätt till privat liv. varav man satt hög ålder på när barnet ska få veta om donation eller surrogat födsel.
    Ja, det är säkert bra tänkt. 

    Tyvärr är det många som inte tänker på barnets bästa utan skaffar barn på konstgjord väg utan identity release. 
  • Mrs Moneybags
    Anonym (LK) skrev 2022-05-25 15:00:54 följande:
    Det blir ett avvägande, man kan inte berätta till sitt barn som kanske mår dåligt av olika anledningar. Vi vill berätta att du är ett surrogat barn, du har inte våra gener, och teoretiskt är du inte lika som oss.
    Detta an få förödande konsekvenser. varav barnets bästa har företräde, man behöver inte berätta i alla lägen.
    Där tycker vi olika. Jag tycker att ett barn har rätt att få veta hur han/hon kom till. Däremot behöver man inte veta exakt vem de biologiska föräldrarna är förrän man är 18 år. 

    Min mamma är adopterad t ex, hon fick veta när hon var 7. Det var det gängse rådet vid den tiden. Tror inte det finns någon som ger rådet att inte berätta för sitt barn i dag om barnets eget ursprung. 
  • Mrs Moneybags
    Anonym (LK) skrev 2022-05-25 15:38:56 följande:
    Fast man kan ännu vara anonym som donator i många länder, även om man berättar så vet barnet ändå inte om vem pappan är.
    Har en kompis som just upplevt detta, tjejen han levde med vill inte ha barn med han, dom har vänner som skilt sig, problem med umgänge osv.
    Hon berätta öppet att hon vill ha barnet själv, hon valde Belgien, kompisen gjorde slut, han kände att så här kan han inte leva i en relation, vara med om barn från födsel men inte vara pappa åt barnet.
    Man kan vara anonym, men det är inte det bästa för barnet. 

    Personligen tycker jag det är rätt egoistiskt av föräldrarna att fatta det beslutet. Jag skulle göra allt som stod i min makt för att få reda på vem jag var. Som tur är finns ju Ancestry och andra sajter där barnet kan ladda upp sitt DNA och försöka få träff. 
Svar på tråden Fastställande av föräldraskap