Inlägg från: Körsbärsdalen |Visa alla inlägg
  • Körsbärsdalen

    Sätter du din partner eller dina barn först?

    Du verkar ha missuppfattat "behov" och "vilja" litegrann... Barnens behov går före mina och min mans, så är det förstås rimligt att detta ändras och blir annorlunda och mer situationsberoende när barnen blir vuxna (exempelvis om mina vuxna barn behöver barnvakt, men jag behöver prioritera min gamle makes behov av att få hjälp på hans läkarbesök eftersom han efter en stroke in kan kommunicera som innan längre - eller liknande scenario). Men tänker jag yngre barn och inte vuxna självständiga individer - då går deras BEHOV först.

    Ta första exemplet - har barnen ett stort behov av att komma hem från förskolan så tidigt som bara möjligt? De VANTRIVS där och avskyr att vara där? Då är prio att hämta dem så snart som möjligt, före en vuxen persons VILJA att slippa åka buss eller få skjuts av en kollega eller vad nu bekymret skulle bli. Trivs barnen bra på förskolan och personalen är OK med att de stannar 30 minuter extra - då sitter man ju heller inte och väger behov mot varandra utan då är ju det rimliga att de går 30 minuter extra, smidigare för hela familjen.

    Exempel 2 - vi hade båda velat vara på samtliga matcher, men annars är du inne på VILJA igen och inte behov. Makens vilja vs Barnets vilja, och då får man ju återigen titta på behov. En 16-åring som VILL ha mamma där varje gång bara för att - nja, kanske läge att detta snart-vuxna barn behöver klippa navelsträngen LITE och inse att mamma (och pappa) har ett liv som inte bara består av avkomman. I det läget gör man ju barnet nästan en tjänst om man förklarar att samtliga helger kan tyvärr inte vara uppbokade på fotbollsmatcher. Handlar det däremot om ett yngre barn, kanske med diverse svårigheter, men bara fotbollen får barnet att må bra och det finns ett stort behov av att ha i alla fall en förälder där, då får ju förälder/föräldrar ställa upp. Så är det väl sällan matcher VARJE helg för lågstadieungar..? Så jag tror inte scenariot är helt rimligt där ändå.

    Nr 3 - återigen vilja vs vilja? Låter det som. För BEHOV av märkeskläder finns knappast, däremot kan det ju finnas BEHOV av en lampa (alltså - det saknas en lampa på en plats i hemmet där en lampa behövs), då köps ju givetvis en lampa. Samtidigt låter det ju här som att ekonomin är ett stort bekymmer, så kanske inget behöver köpas...

    Nr 4 - ett barn i den åldern BEHÖVER lära sig bli mer självständig, så självklart sätter man barnet behov först genom att INTE låta barnet få sin exakta vilja igenom.

  • Körsbärsdalen
    Marmelad89 skrev 2022-06-09 10:03:48 följande:

    Intressant att läsa era svar!

    Det är många punkter jag inte håller med om. Jag skulle alltid sätta min partners/min vilja framför barnens vilja. För mig kommer barnen i andra hand (jag vet att min partner också vill barnen väl). 


    1. Självklart väntar jag på min partner, förutsatt att jag vet att barnet har det bra på förskolan. Jag skulle alltid sätta min partners vilja framför barnens, om det handlade om just vilja, vilket det nästan alltid gör. Väldigt få barn tar skada av att måla en extra teckning. 


    2. Jag har inget behov av att gå på matcher och om min man vill göra något annat istället sätter jag honom först. Jag tycker det är bättre att vara med ibland på matcher, jag tycker det lär barnet att vara självständigt och ha egna intressen. Så även om mina barn vill att jag är med, väljer jag oftast bort det. Däremot lyssnar jag engagerat när de berättar om matchen. Jag har svårt att förstå alla föräldrar som alltid är med på matcher, tror det har en negativ inverkan på barns självständighet. De växer som människor av att göra saker på egen hand. 


    3. När det gäller inköp av saker skulle jag i alla lägen prioritera min partners/min vilja förutsatt att det inte var något som var nödvändigt för barnen. Märkeskläder får de arbeta ihop till genom att skaffa ett jobb (eller möjligen jobba hemma, beroende på ålder), jag tror att det skapar självständiga individer som förstår pengars värde. 


    4. Har man busskort tar man bussen. I alla väder, varje dag. Det skapar självständiga individer som inte reflekterar över vilket väder det är eller huruvida det är jobbigt eller inte. Man genomför det man ska. 


    Som ni förstår har vi diskussioner om det här här hemma, min man (bonusfamilj), delar inte min uppfattning om ovan. Han curlar sina kids och sätter nästan alltid deras vilja framför övriga familjens. Jag kör stenhårt på motsatsen, i enlighet med ovan. Inte för att alltid göra min partner till lags, utan för att jag är av uppfattningen att barn är barn. De behöver bli självständiga och lära sig att deras vilja går igenom först när övriga delar av familjen vill samma sak. Det går bra för oss. Mina barn förstår inte varför övriga barn vill bli körda, inte heller värdet av att vi tittar på fotbollsmatcher, de förstår pengars värde och jobbar för att tjäna in pengar - sparar och har respekt för pengar. Jag trodde det skulle uppstå problem eftersom våra barn behandlas helt olika, men har det inte gjort, mina barn är så inkörda på att vara självständiga och de uppskattar friheten det ger.


    Problemet som uppstår är endast mellan mig och min partner. När jag konstant kommer försent till jobbet eftersom hans 12 åring ska bli körd till skolan, när våra pengar går till märkeskläder/snabb mat/biobesök istället för huset och upplevelser tillsammans, när vi andra i familjen gör saker tillsammans på helgerna, men han är borta för att titta på ett barns matcher (vi har fem barn varannan vecka, så jag får rodda övriga under helgerna). 

    Han curlar och försöker vinna barnen genom tid och pengar, hans barn vill alltid ha mer och är aldrig nöjda. 


    Mina barn uppskattar de dom får. 


    Jag är av den absoluta uppfattningen att barn inte ska curlas och att deras vilja ska komma i andra hand eftersom det skapar trevligare och självständigare individer. 


    Dina barn verkar alltså nöja sig med smulorna, det bådar ju gott för framtida relationer de kommer vara i. Han låter ju extrem på sitt sätt som curlar barnen, men du låter ju bara som en direkt olämplig förälder om du konstant sätter en ny partner framför deras behov och viljor. Gissar att hans barn kommer klara sig bättre än dina i livet.
  • Körsbärsdalen
    Marmelad89 skrev 2022-06-09 10:49:56 följande:

     


    Då missuppfattar du mig. Det är ingen skillnad för mina barn sedan min nya kom in i bilden. De har alltid uppfostrats att vara självgående och självständiga. 


    De får såklart mängder av kärlek, krama och äventyr, men deras vilja styr inte hela familjen. 


    Du skriver uttryckligen att du alltid sätter din/din partners vilja framför barnen - och deras behov också gissar jag. Så du har alltid varit en urusel förälder, med eller utan ny partner... 
  • Körsbärsdalen
    Kvittning skrev 2022-06-09 17:33:11 följande:
    Precis min tanke också. 

    De där exemplen som tas upp handlar inte om vem som är barn eller vuxen för mig utan bedömning kring vems behov som är vettigast i just det läget oavsett om den är barn eller vuxen. 
    ...inte för TS tydligen, för där ska den vuxne partnern prioriteras _alltid_, per hennes egen utsago.
Svar på tråden Sätter du din partner eller dina barn först?