• svansmamman

    Vad har jag för skyldigheter mot min chef?

    Jag är för närvarande på semester som min chef beviljat sedan länge. Semestern kommer följas av föräldraledighet då jag är gravid med BF om bara några dagar. Tanken var att min semester skulle börja redan förra veckan, men för att underlätta för arbetsplatsen jobbade jag nästan hela förra veckan med att avsluta mina ärenden. Min chef och jag har haft inbokade uppföljningar en gång i veckan för att se hur avslut och överlämnande fortlöper, men dessa har chefen ställt in med kort varsel och det är flera veckor sedan vi senast hade ett sådant möte. 

    I fredags hade jag min första lediga dag, lättad över att min tid på jobbet äntligen var över (och lite besviken över att chefen inte ordnat någon form av avslutningsfika för mig, vi är ändå knappa 10 anställda). Min chef hörde av sig direkt på fredag morgon och skrev att hen ville träffa mig för att diskutera ärenden. Till saken hör att min chef gjorde exakt likadant när jag var hemma och sjuk för några veckor sedan, och krävde då att få komma hem till mig och diskutera jobb. När jag till slut gick med på att komma in till kontoret för att diskutera ärendena hen undrade över hade min chef inte längre något att prata med mig om. 


    Min chef har betett sig väldigt illa mot mig, speciellt på senaste, och jag kände att jag fick nog. På chefens meddelande från i fredags skrev jag att jag har semester, att jag snart ska föda barn och behöver vila, att jag gjort en gedigen överlämning och inte har något mer att tillföra - utan att jag lämnat all information jag vet. Jag skrev även att om hen avsåg avbryta min semester skulle hen återkomma med information om orsak till detta. Chefens svar blev ?jag förstår om du önskar ledigt, men jag behöver träffa dig och vill ogärna skicka information via rek?. Jag svarade ?mitt första meddelande kvarstår. Jag behöver vila och förutsätter att detta respekteras?. Chefen svarade med ?ok, jag skickar ett rek?. Jag bemötte aldrig detta meddelande. 


    Idag kom en avi i brevlådan att hämta ut ett rek från min chef, med mottagningsbevis. Min fråga är nu - har jag någon skyldighet att kvittera ut det? Jag är rädd att om jag gör det så kommer jag måsta åtgärda/återkoppla till min chef, dvs arbeta, och detta utan ersättning. Min chef har inte uttryckligen sagt att hen avbryter min semester. Hade jag haft en annan chef hade jag aldrig tvekat på att ställa upp för jobbet trots semester, men jag är riktigt trött på chefens beteende och utnyttjande av mig. 

    Detta ger mig otroligt mycket ångest och jag har knappt sovit sedan meddelandet kom i fredags. Har jag några skyldigheter gentemot min chef i dagsläget? Hänvisning till lagrum eller praxis uppskattas! Kan tilläggas att jag redan bestämt mig för att inte återvända till arbetsplatsen efter min föräldraledighet till följd av chefens beteende, så jag känner inte något behov av att fortsätta spela efter chefens pipa. Jag har också bestämt mig för att tillämpa sjukskrivning (som barnmorskan propsat på i flera veckor) eller föräldraledighet om min semester skulle bli indragen, så jag kommer under inga omständigheter gå med på att arbeta ett par dagar innan barnet är beräknat. 

  • Svar på tråden Vad har jag för skyldigheter mot min chef?
  • nernu

    Vad är det för konstiga råd? Din chef har struntat i att göra sitt jobb med uppföljningar i flera veckor och vill helt plötsligt ha möte när du har gått hem för gott? Det är ju helknasigt. Klart att du inte är skyldig att arbeta när du är ledig. 

  • svansmamman
    Anonym (ööö) skrev 2022-06-10 07:59:03 följande:
    Varför jobbade du en vecka gratis? Så gör man ju inte. Har du gått med på det får du nog skylla dig själv i den frågan. 

    Vad tror du reket innehåller? När en chef säger att den inte vill ta det via telefon osv, så undrar man ju verkligen vad som är så hemligt. 
    Du kan välja att inte hämta ut, du skulle tex kunnat bli sjukskriven eller hamnat på förlossningen så att du inte kunnat hämta ut det. 
    Anledningen till att jag jobbade på min semester var för att vara schysst mot min arbetsplats, jag ville göra allt för att få ett så snyggt avslut som möjligt. Det är väl precis det jag gör nu, skyller mig själv, och drar lärdom av att det inte ger mig något att göra saker med enbart arbetsgivarens intresse i fokus. Jag vill inte göra det mer, och känner ju därför att jag inte vill hämta ut ett rek som förmodligen kräver att jag jobbar än mer gratis. 

    Jag trodde nog att reket från början var ett hot för att få mig att gå med på att ses, men när jag sen inte gick med på det var chefen tvungen att reka något ändå. Det skulle kunna vara ett lönebesked, likväl som det kan vara frågor kring ärenden jag lämnat. Till saken hör att jag lämnat all information när jag gick, så jag har verkligen inget mer att tillföra (vilket jag även förmedlat). Jag vill inte vara precis och skulle jag bara veta om att det är något jag enkelt kan redogöra för hade jag inte tvekat att ställa upp, jag är bara rädd att få spendera än mer ledig tid åt jobbet. 
  • Anonym (D)

    Meddela chefen att du utgår från att den tid du lägger på att hämta brevet och läsa det är arbetstid, och att du givetvis ska ha betalat för den tid du jobbat- det var inte semester, det var arbetstid. Eftersom du är på semester ska du dessutom ha ersättning för att du avbryter din semester när du hämtar brevet. 

    Hämta ut brevet och blir du stressad av det kan du be din partner att läsa det, för att se om det är frågor angående ärenden eller något annat. Dokumentera att chefen skickat ett rekommenderat brev och innehållet. 

    Finns det någon på HR eller någon högre chef du kan raportera det hela till?

  • svansmamman
    Jemp skrev 2022-06-10 08:07:00 följande:

    Nej klart du inte ska gå chefen till mötes här. Du har rätt till din ledighet. Han har varken beordrat eller kompenserat för att avbryta den. Sen spelar det i mina ögon in också att det inte är en engångsföreteelse. 

    Är det en vecka med att svara på frågor du jobbat eller en vecka med heltidsarbete? I det sistnämnda ska det såklart inte redovisas som semester. 


    Tack för feedback! Av vad jag förstår borde jag inte ha någon skyldighet att hämta ut reket när jag har semester (som chefen inte avbrutit) men jag hittar egentligen inget stöd för det utan det lämnas för tolkning.

    Det är där skon klämmer för mig, att det inte är en engångsföreteelse utan ett återkommande beteende. Sen grundar det sig också i att det kommer som ett krav när hen med enkelhet hade kunnat ställa det mer som en fråga för att höra om jag har ork och möjlighet. 


    Det är en vecka med heltidsarbete jag utfört på min semester. Detta gjorde jag för att jag ville göra ett så snyggt avslut jag någonsin kunde, alltså inget min chef beordrat. När jag lite försiktigt lyfte om jag kunde lägga in arbetstid istället för semester under de dagar jag jobbat fick jag svaret att lagd semester ligger. Kanske hade jag kunnat opponera mig mot detta, men jag var så lättad över att vara klar och få gå hem att jag lät udda vara jämnt och kände att jag hellre bjuder på en vecka än att ta diskussionen med min chef. 

  • svansmamman
    Anonym (Rut) skrev 2022-06-10 08:28:40 följande:
    Om det ts skriver stämmer är det väl ändå chefen som är osmidig? 

    Ts har jobbat en vecka på sin semester.

    Chefen har ställt in alla deras möten, och nu när ts gått hem för en lång tid framåt så kommer chefen på att det var något viktigt kvar. Det skulle chefen så klart planerat in tidigare. 

    Chefen har tidigare tvingat in ts till kontoret fast hon var hemma sjuk. 

    Chefen uppmärksammar inte heller ts när hon ska ha barn och vara föräldraledig. Ni som tycker fika var för mycket begärt kan väl ändå hålla med om att ett "grattis och lycka till hoppas allt går bra" inte är för mycket begärt? Jag jobbar också på en liten arbetsplats med drygt 10 anställda och hos oss hade vi till och med babyshower när en anställd skulle ha barn. Även saker som att folk ska gifta sig, fyller jämnt osv uppmärksammas. Det tycker personal är trevligt. Och vem vill inte jobba på en trevlig arbetsplats? 

    Tack för feedback! Jag får mig lite av en tankeställare efter att ha läst svaren här, eftersom min upplevelse varit att jag varit mer än tillmötesgående utan att få något tillbaka. Det är tydligt att det jag gjort för min arbetsgivares skull är något som de flesta arbetstagare skulle göra utan att blinka, och att arbeta på sin lediga tid är något folk tar med lätthet på. 


    Jag vill inte vara besvärlig på något sätt, men efter alla dessa turer känner jag att jag borde kunna förvänta mig något från min chef också. Erbjudande om ersättning för tiden jag skulle måsta lägga ner om jag ska hantera reket, exempelvis. 

    Jag förstår nu att jag var lite otydlig med min fika-kommentar. Det jag var ute efter var, lite som du är inne på, att jag saknade någon form av uppmärksammande om att jag gick hem för en lång tid framöver, inte ens ett ?ha det bra? eller ?lycka till med bebis? fick jag höra. Sen tycker jag att det är sunt förnuft att göra någon form av gest när någon exempelvis går hem för att vara föräldraledig. Jag förväntade mig ingen fest, men en kaka till kaffet för att visa att man ändå noterat det hade i mina ögon inte varit för mycket begärt. 

  • Anonym (Wttff)

    Är du med i facket? Prata med dem.

    Det är din chefs skyldighet att se till att du är helt fri från arbetet under din semester. Om du inte kan/får vara ledig så har du rätt till lön och att få tillbaka semesterdagar. Det som han håller på med nu är också troligtvis ett brott mot de lagar som finns, tex semesterlagen.

    En sak som ingen hittills tagit upp: försäkringar. Om du skadas på jobbet när du har semester, så gäller inte de normala försäkringarna. 

    Reket har du ingen skyldighet att hämta ut. Din semester är inte avbruten, inget jobb, inget rek.
    Du är inte ens skyldig att ha med jobbtelefonen eller svara om chefen ringer på semestern.

    Du är inte livegen.

  • Anonym (Realist)
    svansmamman skrev 2022-06-10 08:05:24 följande:

    Min avsikt är givetvis inte att vara osmidig, men jag är tacksam för feedback om hur det uppfattas. Jag tycker själv att jag slagit knut på mig själv för att underlätta min hemgång. Det jag vill undvika är att återigen måsta arbeta gratis. Fem arbetsdagar de sista två veckorna har jag jobbat trots ledighet för att inte tala om alla övertidstimmar i syfte att få ett snyggt avslut. Jag har funnits tillgänglig för frågor länge, men trots det är det först när jag går hem som chefen kommer med något. Jag vill helt enkelt inte bli utnyttjad mer. 


    Det handlar givetvis inte om en ~avslutningsfika~, det jag syftar på är att det inte fanns en tillstymmelse till tanke om att ?oj hon jobbar sin sista dag på länge idag, kanske att jag skulle passa på att önska lycka till?. 

    Det kanske är jag som är dum, men jag förstår inte varför jag skulle ha en skyldighet att hämta ut reket. Därav frågan. Jag har inte fått information om att chefen avbrutit min semester, kan jag verkligen förväntas arbeta (mer än jag gjort) när jag är ledig? 


     


    Alltså din chef är ett pucko, men ibland behöver man bara bita ihop för att vara rädd om sina referenser. Sen ska du självklart inte jobba gratis, vad är det för trams. Sätt upp tiden som arbetstid och vänd dig chefens chef, HR eller facket om du inte får ut dina timmar. Rätt ska vara rätt. Men var rädd om dina chefsrelationer, en dålig referens från en tidigare arbetsplats gör lätt att du sorteras bort.
  • sextiotalist
    Anonym (Realist) skrev 2022-06-10 10:54:38 följande:
    Alltså din chef är ett pucko, men ibland behöver man bara bita ihop för att vara rädd om sina referenser. Sen ska du självklart inte jobba gratis, vad är det för trams. Sätt upp tiden som arbetstid och vänd dig chefens chef, HR eller facket om du inte får ut dina timmar. Rätt ska vara rätt. Men var rädd om dina chefsrelationer, en dålig referens från en tidigare arbetsplats gör lätt att du sorteras bort.
    Alla branscher kräver inte referens i form av en chef.
  • Jemp
    svansmamman skrev 2022-06-10 09:18:00 följande:

    Tack för feedback! Av vad jag förstår borde jag inte ha någon skyldighet att hämta ut reket när jag har semester (som chefen inte avbrutit) men jag hittar egentligen inget stöd för det utan det lämnas för tolkning.

    Det är där skon klämmer för mig, att det inte är en engångsföreteelse utan ett återkommande beteende. Sen grundar det sig också i att det kommer som ett krav när hen med enkelhet hade kunnat ställa det mer som en fråga för att höra om jag har ork och möjlighet. 


    Det är en vecka med heltidsarbete jag utfört på min semester. Detta gjorde jag för att jag ville göra ett så snyggt avslut jag någonsin kunde, alltså inget min chef beordrat. När jag lite försiktigt lyfte om jag kunde lägga in arbetstid istället för semester under de dagar jag jobbat fick jag svaret att lagd semester ligger. Kanske hade jag kunnat opponera mig mot detta, men jag var så lättad över att vara klar och få gå hem att jag lät udda vara jämnt och kände att jag hellre bjuder på en vecka än att ta diskussionen med min chef. 


    Jag är också generellt lite för tillmötesgående och vill lämna över bra men en veckas jobb på semestern hade jag absolut inte gått gjort utan att få igen det. 
    Jag är rätt förvånad över svaren du fått måste jag säga.
Svar på tråden Vad har jag för skyldigheter mot min chef?