Inlägg från: Anonym (Signe) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Signe)

    Spara barnbidraget?

    Anonym (Elin) skrev 2022-07-31 07:40:32 följande:

    Nej vi använder upp det mesta/hela barnbidraget varje månad. 

    Vad konstigt att ni liksom får bidrag varje månad som ni inte behöver egentligen. Det känns orättvist. 


    Mycket handlar om planering, vi köpte boendet tidigt, vi har hus, vi har gått från bostadsrätter till hus för att sedan bygga ett nytt hus, boendekostnaden inkl värme, internet, försäkringar osv uppgår bara till 5100 kr månad totalt, vi har ännu 7 år kvar utan fastighetsskatt,  delar man det på två så har man låga utgifter och ett överskott från lön.
    Överskottet gör att man kan spara till barnen, dvs man har låga omkostnader.

    Därför är sparandet viktigt även för våra barn, får dom en bra start på sina karriärer och låga omkostnader via tidigt köpta boenden får även dom samma chans som vi har.

    Därför är det viktigt o planera(spara)  kan barnet sedan köpa ex 1 rum o kök som har en avgift på bara 1500--2000 kr månad i sitt första boende, amortera någon tusen lapp på bara bottenlån så fortsätter dom att spara till dom skaffar en egen familj, via bostadsrätten dom tidigt köpt ökar oftast värdet samt amortering dom gjort ökar i sin tur även deras kapital, som i sin tur ger billigt boende framöver.

    Även om man då har en normal inkomst så blir det pengar över, man har låga utgifter.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Varför) skrev 2022-07-31 08:54:54 följande:
    Och det vill inte vi andra.... tror alla föräldrar vill ge sitt barn de bästa förutsättningarna men de ser olika ut .
    Vi kan ta enklare exempel till dig som har svårare och förstå.

    Jag har barndomsvänner, vi har gått samma skola och samma utbildningar, vi har haft liknade förutsättningar redan från start.

    Enda skillnaden är att jag köpte mitt boende, medans vänner valde hyresrätt, redan efter några år kunde jag göra om lånen via värdeökningar till bottenlån samt bostadsrätten hade mycket låg månad utgift, jag fick per automatik några tusen billigare boende per månad än mina vänner som arbeta med liknade arbeten som mig o vi hade liknande inkomster. skillnad jag fick över 2000 kr per månad just för att boendet mitt var billigare än deras.

    Det gjorde att jag även kunde byta upp mig till en större bostadsrätt, under 10 år mer än fördubblades värdet på denna bostadsrätt. träffa sedan min sambo som även gjort på liknade sätt, vi kunde köpa vårt nästa boende med stor kontantinsats, vi bor mycket billigt nu, men vi har ännu liknande inkomster som våra vänner från barndomen har , men dom har mycket högre lån och omkostnader än vad vi har, därför kan vi spara barnbidrag åt våra barn.

    Tar man exempel så har vänner 4,5--5 milj i lån på deras hus och vi bor i samma stad, medans vi bara har 1,1 milj på lika dyra hus.

    Det gör att vi har som sagt bara 5100 kr månaden i boendekostnad medans vår vänner betalar 10000 kr mer per månad än vad vi gör, tar du sedan att vi har liknande inkomster så förstår du att spara till barnen är inga problem för oss, vi har ändå mer pengar kvar per månad än våra vänner.

    Därför kan man inte ta bort bidraget för dom som sparar tills sina barn, ska vi straffas för att vi planerat våra liv och sett efter våra förutsättningar för framtiden?
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-31 09:54:42 följande:

    Bostadsrätt tas upp ofta. De finns inte överallt. I södra Norrland kan man inte räkna med att göra bostadskarriär eftersom de inte finns i någon större utsträckning mer än i städerna. Som i sin tur inte är så många. I Jämtland finns det bara en stad. 
    De bostadsrätter som finns i mitt samhälle på 1500 pers är under 50 st och kostar allt mellan 20 och 200 000. Atr äga en br här är en förlustaffär på samma sätt som att äga en kåk du inte kan sälja. 
    Om jag skulle spara för att mitt barn ska köpa en br innebär det att jag uppmanar henne att flytta söderut 50 mil eller mer. 
    Min kåk på 210 kvadrat köpte vi för 275' år 1999. Så ser priserna ut här. Man vet att husköpet inte kommer vara en vinst framöver. Troligen blir det svårt att sälja. 


    Nu bor jag i Umeå, dvs norrland, vad du inte tänker på är om du ex köper ditt hus om du nu bor på landsbygden, är att husen är mycket billiga där, du kan köpa den kontant och har bara driftkostnader på ditt boende.

    Tar man min mamma hon bor i Kiruna, även där har bostadspriserna exploderat i ökning senaste åren, hon har inga lån, bara drift, det gör att hon har mycket mer kvar av sin pension än att hon valt o bo i hyresrätt.

    Att planera tidigt har då konsekvenser genom hela livet, det ökar även din pension om man ser på totala utgifter per månad.
    Man kan säga att man startade sitt pensionssparande redan via sitt första bostadsköp, tar man sedan världsläget som det är nu har man även en trygghet i att ha låga lån, man påverkas inte lika hårt av räntehöjningar som ev nu kommer framöver, ökar ränta kommer vi ha mycket mer kvar per månad än våra vänner har med liknande inkomster, då stoppar inte 10000 kr per månad, det kommer bli mer än så, vi bor billigare.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-31 10:37:37 följande:
    Tycker du det skulle kännas som ett straff att inkomstreglera? Barnbidraget skapades inte för att köpa bostad som vuxen. Det är snarare ett vuxenbidrag för er, eller bostadsbidrag.  Nåt barnbidrag är det då rakt inte. Vi som inte kan spara är de som straffas. Det har inte funnits ett val mellan att spara eller låta det gå in i hushållet. 
    Missgynnas är ett bättre ord eftersom straff indikerar att ett brott har begåtts. 
    Våra barn får inte "en god start" på livet eftersom de inte har 400 ' på kontot. 
    Barnbidrag borde vara inkomstreglerat. 
    Jag slås av naiviteten hos de som sparar, att de tycks tro att det är normen. Man frågar inte om utan hur bidraget sparas. 
    "Så gör nämligen alla i vår bekantskapskrets inklusive oss" stod det i ts. Hon frågade även om de sparade mer utöver det. Mer? 
    Ännu ett bevis för att barnbidrag ska gå till de som behöver. 
    Men det är spelreglerna som gäller, tar men tidigare bostad, vi fick rotbidrag o renovera upp dom innan försäljning, det ökade värdet/vinsten ännu mer, man har räntebidrag när man har lån, ännu ett bidrag, dom som köper sin bostad har många bidrag, om man jämför med en hyresrätt.

    Sedan att bostäder fullständigt exploderat i värdeökningar senaste 20 år var det ingen som kunde förutspå, det handlar inte om bara dubbla värdet, ibland 4 gånger upp i värde. tar man kvm pris vid köp ca 2500-3000 kr kvm för att sedan ta nu 30000 kr kvm  eller en vanlig trea på 75 kvm vid köp ca 187500 kr sedan sälj 2250000 kr tar du då två st som gjort liknade värdeökningar så har man fått en gratis enorm kontantinsats bara genom att bo, tar man sedan ev arv åt barnen så får dom ett hyfsat arv den dagen vi går bort.

    Ser många skriver från landsbygden, men för 200 år sedan bodde 90% på landet, idag bor 85% i tätorter. dvs helheten bor i anslutning till en stad.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Jenny) skrev 2022-07-31 10:50:01 följande:
    Precis. Tänk så mycket gott de pengarna skulle kunna göra andra som faktiskt behöver dem? Varför ska staten ge vissa en kontantinsats till bostad och körkort? Om föräldrarna inte behöver barnbidraget för barnets omsorg kan ju de pengarna lika gärna gå till något annat. Kanske vården? Skolan? 

    Att kalla det ett "straff" för att staten inte ger dig 400k gratis känns låter helt absurt.
    Nu finns det en massa delar i livet som inte är rättvist, ta bara din pension, du kan själv välja placeringar av din premiepension, många gör inte detta val, man låter statliga förvalsalternativet gälla. ska då dom som kan placera sin pension oxå straffas om dom lyckats placera sin pension bättre än förvalet? det kan handla om stora pengar även det.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-31 11:22:32 följande:
    Det spelar ju ingen roll för de är ändå många som bor på landsbygden där bostadskarriär aldrig funnits eller kommer finnas. Att bo i anslutning till en stad spelar heller ingen roll. Jag som bor i ett litet krympande samhälle kan inte leva som en stadsbo bara för att 85 % bor i städer. Runt mig finns 10-talet byar med 10-200 invånare. Har du kåk så kan du räkna med att det blir svårt att sälja. 
    Det normala borde vara att man kan bo kvar om man vill och inte tvingas flytta till Stockholm för att räknas med. Det är iofs en annan fråga och har inte med barnbidrag att göra.
    Men...alla bor inte där man gör bostadskarriär. 
    Mitt område är däremot poppis på sport- och påsklov. 
    Också en annan tråd. 
    Oftast får du inte så stor förlust på din bostad där, mest troligt gav du inte ens mycket för den när du köpte den, dom flesta som köper sin bostad i landsbygden får amorterings krav, samt krav på kontantinsats, skulle du tvingas sälja så är inte förlusten så stor.

    Tar man sport o påsklov så har jag även köpt en tomt i Östersund för några år sedan, dom släppte stadsdel norr, tomter nära centrum o direkt under arenan, skidspår, Östersundarna förstod inte prisbilden tomterna gick för, jag däremot förstod direkt att dom gick billigt, det ingick va-anslutningar, fjärrvärme osv i tomt priset, det var ett klipp.  sålde sedan det huset med bra vinst, då först förstod Östersundsbor vad inflation handlar om. bli hemma blind är lätt. Men se det utifrån en annan stad var lätt.
    Tar man sedan vidare på påsk o sportlov, min syster köpte tidigt i Åre, dom satsade fast byn ännu var ett sovande barn, helt dött om somrarna, allt slog igen o hela by gick på semester i några månader.
    Nu sålde dom för närmare 20 milj, i princip 3 ggr mer än jag fick för en nybyggd villa i Östersund.
    Men dom arbetade hårt för att Åre skulle utvecklas till vart den är idag.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Elin) skrev 2022-07-31 12:08:43 följande:
    Vad kul att det är din syster som utvecklat Åre till den kända ort det är idag! 
    Dom är "en av dom" som varit med hela Åre;s resa till vart dom är idag.
    Dom har kämpat för Vm osv ska köra i Åre, dom har krigat för utveckling. även om dom varit företagare har dom suttit med tjänster även på kommunen, organisationer, dom har haft 3 inkomster per person, vilket bara det är helt sjukt.
    Dom sålde företaget till Skistar, valde o gå i pension 52 år gammal.
    I tidningar har mannen omnämnts som en av Åre;s tio starka män. tror även försäljningen stod med i Aftonbladet. deras resa är helt sjuk med tanke på vart dom startade o deras utbildningar, ingen av dom är högt utbildade.
    Men ändå fick dom barnbidrag för barnen som valt o bo kvar.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Mimmi) skrev 2022-07-31 13:05:53 följande:
    Dina skulde och räntor ska inte vara andras huvudvärk, det gäller att mätta munnen efter matsäcken.

    Varför ska våra skattepengar gå in på dina ungars sparkonton?
    Jag säger inget om den billiga barnomsorgen, det är bra att den finns och finansieras med skatter. Det är inte bra att en massa ungar får feta sparkonton som finansierats med skattepengar däremot.

    Sen angående RUT så är det för bra för att tas bort. Det är fördelaktigt för båda parter när man anlitar genom RUT, den som köper tjänsten slipper utföra den själv, betalar ett rimligt pris och ger jobb till någon som annars hade kvitterat ut bidrag på soc t ex, eller gått arbetslös och tvingats in i en massa meningslösa åtgärder. Nu får personen jobba istället och tjäna sina egna pengar. Som den också naturligtvis betalar skatt på.

    För att dina ungar absolut måste sparas till... för du har inte råd om inte t ex jag betalar.
    Nej man ska inte röra rotbidrag, den helt underbar, vi har en bostad i Norge, vi har använt det Svenska rotbidraget och renovera upp den, man använder vanliga norska företag/arbetare, kan sedan använda rotbidraget från Sverige efter som vi är Svenska medborgare. sedan kan vi sälja den efter Norska regler vid försäljning av bostad.  Jag tycker rotbidraget är sjukt bra.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Mimmi) skrev 2022-07-31 13:32:24 följande:
    Fast nu var det RUT som jag pratade om. 

    Hantverkare är inte lika utsatta som t ex städare som omfattas av RUT.

    Och ogenomtänkta regler finns både här och där.
    Var bara en rolig grej, det Norska företaget förstod inte hur det var möjligt, att  Sverige ska gå in och betala delar av deras arbetskostnader när inte Norrmännen får det från sitt land. Berätta bara att som Svensk tycker vi ni debiterar alldeles för mycket, då går Svenska staten in och hjälper till så det inte blir så dyrt. Ni kan gissa hur snacket gick sedan där bland stuggrannar.
  • Anonym (Signe)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-31 14:20:34 följande:
    Jag trivs bra och är hemvändande efter 7 år. Mina ord är fakta. Hur ska jag  göra något åt att vi inte kunde spara barnbidraget på 90-talet när vi bodde i Huddinge? 
    Skulle du köpt ditt boende eller ett hus när du bodde i Huddinge på 90-talet, skulle du tjänat en bra hacka om du sålt det för 7 år sedan, kunna köpa kontant när du återvände hem, samt haft pengar att ge åt dina barn.

    Var lite så vi starta vår resa, sålde ett litet hus i Umeå, det räckte till tomt i Uppsala(Gottsunda gipen) tog bara något år så betalade folk bara för tomten vad vi gett för hela husbygget inkl tomt, vi köpte 1997, gav 320k för stor tomt, år 2003 gav folk 1,5-2 milj för mindre o sämre tomt. 

    Vi sålde senare flytta hem till Umeå, kunde köpa kontant på minder än 8 år på bara bott där. på så sätt kunde jag spekulera i tomt o husbygge i Östersund, ändå har kvar boendet i Umeå. Nu har vi hus o stuga och bara belånad 1,1milj. 

    Varav jag berättar hur enkel resan egentligen är, mycket hänger på att våga, göra det vid rätt tillfälle, vi kasta oss in i allt detta utan att ens veta hur det skulle gå, bostads raketen startade just efter vi tog besluten, raketen fortsatte sedan ånga på ända tills förra året.
Svar på tråden Spara barnbidraget?