Inlägg från: Anonym (Bonusmor) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bonusmor)

    Bonusbarn och arv

    Hur gör och tänker ni andra kring bonusbarn och arv? Vi har varsitt bonusbarn och ett gemensamt. Den dagen en av oss inte finns kvar så har bonusbarnet (hans eller mitt) rätt till sin del av arvet. 


    Låt oss säga att vi då äger ett hus som är värt en miljon, för att göra det enkelt. Inga andra ägodelar som ska räknas med.

    Eftersom vi är gifta och inte har något äktenskapsförord så delas ju allt, en halv miljon är min och en halv miljon makens. 


    Om till exempel maken går bort först blir det så här: Av del halva miljonen ärver jag vårt gemensamma barns del, 250 000, och bonusbarnets den andra delen.

    Nu har vi i vårt testamente skrivit att  bonusbarnen endast ska få sin laglott (det minsta enligt lag, i detta räkneexempel skulle det bli 125 000) när en av oss gått bort, och när båda är borta så får de sin andra del efter detta.

    Säg att vi är 90 år när den andra dör,  hur ska man då kunna lösa ut bonusbarnet? Att sälja sin bostad i hög ålder för att få loss pengar till bonusbarnet känns inte så jättekul. 


    Hur tänker ni andra kring detta? Min man och jag har funderat på om man ska lägga undan pengar i madrassen så man kan lösa ut bonusbarnet, pengar som inte syns och inte kommer bli med i bouppteckningen?

    Vi avser alltså inte att göra bonusbarnen arvslösa utan vill på något sätt skydda den andra så bonusbarnen kommer ärva när en av oss gått bort till skillnad från vårt gemensamma barn.

  • Svar på tråden Bonusbarn och arv
  • Anonym (Bonusmor)
    Fjäril kär skrev 2022-08-11 22:34:23 följande:

    Hur kan ni vara säker på att ni bor kvar i huset vid 90 års ålder? Det är det få 90-åringar som gör i praktiken. Vilken gammal människa har ens råd att bo ensam kvar i ett hus vid hög ålder?  Detta är något jag verkligen skulle fundera över istället för ev arvsskiften. Kommer det överhuvudtaget att finnas så pass mycket pengar kvar? 


    Ja, pengar kommer det finnas, betydligt mer än i exemplet. Villan vi bor i har dubblats i värde sedan vi köpte det. Men planen är att köpa ett mindre hus som vi kan bo i och inte ska behöva lämna på ålderns höst. Klart man drömmer om hur pensionärslivet ska se ut?vi vill kunna resa osv för pengar som blir över efter denna husförsäljning. Men man måste kanske spara pengar för att kunna lösa ut bonusbarnen?.eller som någon skrev, att få ett lån på ett obelånat hus även om man är gammal borde ju kunna fungera?.ska även kolla detta med livförsäkring.


    Ett litet hus utan lån är ju inte särskilt dyrt att bo i, betydligt billigare än en lägenhet. 

Svar på tråden Bonusbarn och arv