• Anonym (S)

    Bonusbarn och arv

    Anonym (Bonusmor) skrev 2022-08-11 22:03:32 följande:
    Bonusbarn och arv

    Hur gör och tänker ni andra kring bonusbarn och arv? Vi har varsitt bonusbarn och ett gemensamt. Den dagen en av oss inte finns kvar så har bonusbarnet (hans eller mitt) rätt till sin del av arvet. 


    Låt oss säga att vi då äger ett hus som är värt en miljon, för att göra det enkelt. Inga andra ägodelar som ska räknas med.

    Eftersom vi är gifta och inte har något äktenskapsförord så delas ju allt, en halv miljon är min och en halv miljon makens. 


    Om till exempel maken går bort först blir det så här: Av del halva miljonen ärver jag vårt gemensamma barns del, 250 000, och bonusbarnets den andra delen.

    Nu har vi i vårt testamente skrivit att  bonusbarnen endast ska få sin laglott (det minsta enligt lag, i detta räkneexempel skulle det bli 125 000) när en av oss gått bort, och när båda är borta så får de sin andra del efter detta.

    Säg att vi är 90 år när den andra dör,  hur ska man då kunna lösa ut bonusbarnet? Att sälja sin bostad i hög ålder för att få loss pengar till bonusbarnet känns inte så jättekul. 


    Hur tänker ni andra kring detta? Min man och jag har funderat på om man ska lägga undan pengar i madrassen så man kan lösa ut bonusbarnet, pengar som inte syns och inte kommer bli med i bouppteckningen?

    Vi avser alltså inte att göra bonusbarnen arvslösa utan vill på något sätt skydda den andra så bonusbarnen kommer ärva när en av oss gått bort till skillnad från vårt gemensamma barn.


    Jag förstår inte vitsen med att lägga pengar i madrassen. Ren förlustaffär. 
Svar på tråden Bonusbarn och arv