Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Börjat sluta köpa ekologiska varor - Är det dåligt för hälsan?

    Anonym (Marie) skrev 2022-09-26 15:38:37 följande:
    Självklart gör det skillnad. Ju mer besprutningar och hormoner som pumpas i, desto sämre är det för hälsan.
    Samtliga höginkomsttagare jag känner äter enbart ekologiskt och närodlat och deras hälsa är på topp jämfört med andra i samma ålder som är låginkomsttagare. Det bör inte komma som en överraskning. De lever längre av en anledning och det är för att de äter bra råvaror och tar hand om hälsan.

    Köper man svenskt kött, så är det hormonfritt. Man får inte tillsätta hormoner till djur i Sverige.
    En lantbrukare som följer regelverket i Sverige, har djur som mår bra, sällan behöver antibiotika (endast när de är sjuka), så det köttet behöver man inte vara orolig för. 
    Tyvärr, så måste bönderna använda bekämpningsmedel vid odling, när det är monokultur, om det inte grödorna ska angripas av parasiter av olika slag. Men det finns regler för det också. 


    Däremot har både grisuppfödningen och hönsuppfödningen en del övrigt att önska, hela kedjan, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden

  • sextiotalist
    Anonym (Maria) skrev 2022-09-26 17:54:43 följande:
    Håller med om det med gris och höns även om jag vet schysta gårdar som inte är ekologiska. Det är någon sorts samhällsmyt att djur lider där.  Den storskaliga produktionen är inte kul det skulle man vilja styra om. Ge bönder betalt vore en början. 
    Men det med hormoner och liknande gäller likadant i hela EU. Sedan 80-talet är det förbjudet med hormoner.
    Som skrivit tidigare i tråden utanför EU vet ej regelverk. 
    Antibiotika måste även ekokor, grisar få ibland ju, så inget konstigt med det. Det är karens som gäller precis som med konventionellt lantbruk. Mjölk kasseras en viss tid som exempelvis. 

    Synd att folk tror att djur automatisk har det dåligt på konventionella gårdar tycker jag. Det sprids mycket okunskap f.ö. Även där är kor, grisar ute. Kor sommartid. Grisar, får, hönor kan röra sig ute året om. Om de vill...

    Finns nästan aldrig nyanser när det kommer till eko/konventionellt.
    Som tidigare nämnts när det kommer till klimat är eko sämre. Tänk om alla skulle ställa om till ekologisk produktion det skulle ju faktiskt inte alls fungera över världen. 
    Storskalig är inte samma sak som dåligt. Wapnö är ju exempel på detta 
    Grisar kan vara svårt att hålla i större flock, då de enligt en grisbonde, kan vara elaka mot varandra 
  • sextiotalist
    Citronella skrev 2022-09-27 14:27:27 följande:

    VISSA konventionella djur får gå ut, burhöns och frigående höns inomhus får inte gå ut, grisar får vanligtvis inte gå ut heller. Ekologiska hönor och KRAV hönor har utevistelse. Bregottreklamen där korna står nästan ensamma ute i hagen och allt är så naturligt stämmer inte (jag pratar inte om kor nu utan djurhållning generellt) Jag förnekar inte att det finns enstaka gårdar som erbjuder utevistelse fast de inte måste men det är inte det vanliga. 


    Källa grisar: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/grymt-stora-skillnader-i-grisarnas-liv/


    Det är lagkrav att mjölkkor ska ha minst 60 dagars utevistelse 
    Där vi har vårt sommarhus finns många mjölkbönder och ja, det ser ut som bregottreklamen. Tror jag ser minst 10 stora hagar med mjölkkor den sista milen
Svar på tråden Börjat sluta köpa ekologiska varor - Är det dåligt för hälsan?