Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Vinst eller förlust om alla invandrare lämnar?

    Fagerlund skrev 2022-09-29 08:05:40 följande:
    Vinst eller förlust om alla invandrare lämnar?

    Om alla invandrare lämnade Sverige, skulle det vara en vinst eller förlust för samhället? 

    Jag tänker på skatteintäkter i relation till bidrag och andra kostnader för kriminalitet med mera. 


    Alla som alltså är födda i ett annat land och med ett annat medborgarskap, nu levande?

    Svårt att säga...

    Klart är i alla fall att invandrade under de senaste 20-30 åren har bidragit betydligt mindre än tidigare invandring. Det är mer av grupper som haft lägre utbildning och haft svårare med integration.
    Hade vi blivit av med den mindre lyckade hälften av dessa så hade det nog varit positivt.
  • Tom Araya
    Litorina skrev 2022-09-29 17:38:31 följande:

    Förlust. Och som redan skrivits skulle det ju först bli totalkaos. Barn skulle stå utan lärare, bussar utan förare, patienter utan läkare mm. Och mitt arbetslag skulle förlora ungefär 1/3 av arbetskraften och kunderna skulle inte kunna få sina grejer i tid, vilket försenar alla deras projekt. Förmodligen likadant på många andra ställen.  

    Och i familjerna sen då. Barn skulle plötsligt förlora tex mamma, mormor, morfar, morbröder. Jättesorgligt skulle det bli på många håll. 


    Kvar i de socialt utsatta områdena skulle det bo svenskar vars barn, enligt forskning, generellt har sämre förutsättningar än deras invandrade jämnåriga grannar. 


    På lång sikt vore det fruktansvärt. Ingen forskarkompetens utifrån tex. Utvecklingen vad gäller allt möjligt skulle försämras enormt. Vi har haft invandring sedan Hedenhös. Det är så vårt samhälle har byggts upp. Vad hade Sverige varit utan de tyskar, valloner, judar mfl som under århundraden bidragit till och byggt upp industri, ekonomi, förlagsväsende mm?? Och alla greker, jugoslaver, finnar, turkar mfl som möjliggjorde rekordåren genom sitt slit i industrin? 


    Du räknar på folk som är döda eller pensionerade idag... Drömmer
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-29 22:50:15 följande:
    Du tror inte att de personerrna har bidragit till Sveriges nuvarande välståndDrömmer

    Eller har deras bidrag till Sveriges välstånd helt plötsligt vaporisterats ut i tomma rymden - är allt som händer utan sammanhang och konsekvens?

    www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/tillvaxt/sverige-i-valstandsligan

     
    Vilka är "de personerna" i sammanhanget?

    De som gått bort 2010 bidrar inte med något idag.
    De som blev pensionärer under 2000-talet bidrar inte med mycket idag.

    Sett under en annan tidsperiod kan det ha varit annorlunda.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-30 16:10:17 följande:
    Du tror inte att dagens välstånd vilar på det samhälle som byggts under generationer av otaliga människor?

    Dagens välstånd är inte oberoende av de som tidigare levt och arbetat - Svensk industri. kompetens, export osv är ingen dagslända utan frukten av flera generationers arbete.

    De som gått bort 2010 har bidragt med det samhälle som 2010 gick över till 2011 osv.. deras bidrag till vinster, skatter, skolor, fritidssysselsättningar är det som de som tog över efter dem fortsatte med. Det är en lång rad av kontinuitet som byggt samhället. Deras barn och barnbarn, kollegor, efterträdare har fått mycket av det de gett dem och det vi har idag.

    Men du tänker annorlunda om detta ser jag - 
    Till viss del ja.

    Men frågan är hur långvarig effekten är rent ekonomisk?

    De som rätt nyligen gått i pension, går i pension nu och under den närmaste tiden framöver får mer sällan en vettig pension, till skillnad från tidigare generationer exempelvis.

    Industri, tillverkning och bolag som i allt högre grad köpts upp av utländska bolag, flyttat sin verksamhet utomlands eller lagts ner.

    Så som jag ser det, så har folk, företag och politik, i olika perioder bidragit olika mycket och många av de effekterna sträcker sig inte automatiskt över flera generationer, knappt ens en generation.
  • Tom Araya
    theotherone skrev 2022-09-30 16:18:24 följande:
    Jag håller inte med. De allra flesta invandrare kommer ut i arbetslivet snabbare än det tar för en svensk som föds här. Genomsnittsinvandraren kommer ut i arbetslivet och börjar betala skatt efter åtta år. En genomsnittssvensk belastar välfärden (förskola, skola, gymnasium, ev högskola) under betydligt längre tid än så.
    Jag vet inte vilken statistik du stödjer dig på...
    Färsk statistik säger att ungefär hälften av alla flyktingar och deras anhöriga som kommit hit under 2000-talet, är ute i arbete efter åtta år.

    Efter 20 år har dessa flyktingar kommit upp i 68,3 % sysselsättning, medan sysselsättningen bland inrikesfödda är 81,7 %. I båda fallen är endast de som är mellan 20 och 64 år medräknade.

    En betydande samhällsekonomisk skillnad mellan inrikesfödda och invandrade är att de allra flesta som föds här har föräldrar som försörjer dem och håller med bostad tills de kommer ut i arbetslivet.

    Fundera sedan över kostnaden när en flykting kommer hit vid 25-30 års ålder, måste förses med bostad, inte kan försörja sig själv med eget arbete förrän efter 8-10 år och under tiden skaffar tre barn som ska försörjas, gå i skolan e.t.c...
  • Tom Araya
    Kaffekopp242322 skrev 2022-09-30 18:21:12 följande:
    Jag diskuterar först för att klargöra mina tankar, för mig, på ämnet. Syftet med TS fråga är att komma fram till att vi inte behöver så många här, ekonomiskt. Nästa fråga är då varför vi har alla här.

    Vi vill bevisa att vi inte är rasister.
    Vi vill hjälpa till om vi kan.
    Vi skäms över vår relativa rikedom.

    Men ingen har ställt frågan - och jag trodde inte den behövde ställas, om vi vill ha ett land som känns som hemma för oss här på jorden. Där vi har inflytande och kan leva våra liv. Ett samhälle där våra kollektiva och individuella idéer kan utvecklas.

    Finns det ingen vettig mark att stå på där? Varför är det bara SD, AfS och förr BSS, Ny Demokrati och säkert något nazistparti som tar den positionen? Under kalla kriget och andra världskriget lät det som något självklart att vi hade "något". Hur kunde alla stora partier tappa bollen så totalt? Vad är det vi kan fortsätta tro på och hur många tidigare sanningar bör förpassas?
    Det är en inte helt oväsentlig fråga du ställer.

    Vad är det som har skapat framgången med Sverige (både den sociala, kulturella och ekonomiska sidan), jämfört med de länder som folk flyr ifrån (till nordvästra Europa och bl.a. Sverige)?

    Hur bevarar vi det positiva i det, så att även kommande generationer svenska medborgare får åtnjuta det?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-10-01 11:59:09 följande:

    Jag vet inte varför jag ska bemöta Joakim Ruist som jag betraktar som en skicklig forskare. Att det finns en kostnad förknippad med att Sverige ger skydd åt människor som flyr från krig, förföljelse och andra hemskheter är varken nytt eller oväntat och Joakim Ruist anser han att Sverige har råd med detta.


    Finns det några uträkningar som stödjer att vi har råd med detta?
    KillBill skrev 2022-10-01 11:59:09 följande:

    Det är inte bara invandrare som är en kostnad för landet. detsamma gäller sjuka och handikappade och människor som går arbetslösa eller som jobbar i ett låglöneyrke. När det gäller beräkningar om vilka som är en ekonomisk tillgång respektive kostnad för samhället så undersöker man om skatteinbetalningarna överstiger samhällets kostnader och vid den typen av beräkningar framkommer att det finns hundratusentals svenskar  som också utgör en kostnad för samhället.


    I själva grejen med en stat och dess medborgare är att de har ansvar och skyldigheter gentemot varandra, vilket också innebär människors rättigheter tillgodoses av en stat eller inom en stat utefter vad staten har reglerat.
    Medborgaren betalar skatt för att täcka statens kostnader som följer på statens ansvar.

    När staten tar emot folk från andra länder och som inte kan försörja sig själva eller på egen hand skaffa bostad när de kommer hit, så är det av staten en frivillig insats över människor staten egentligen inte har ansvar för och kostnaden för detta måste tas ut av oss medborgare eller genom besparingar i verksamhet som skatten avser finansiera.

    Innan man börjar prata om budgetöverskott som finansierande av flyktingmottagning, så måste man först se om det är så att skattefinansierad verksamhet egentligen behövde tillskott för att uppfylla en acceptabel nivå. Ofta finns sådana behov och inte sällan är de behoven större än det finns budget till, så att man tvingas att prioritera.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-10-01 16:13:14 följande:
    Som Joakim Ruist konstaterar så hade Sverige t.o.m. överskott i statsfinanserna år 2015 och 2016 d.v.s. de år då det kom som flest flyktingar till vårt land.

    Kanske kommer det av moderaternas omfattande besparingar. Besparingar brukar innebära att man skjuter en mängd investeringsbehov på framtiden.

    Det är en väldigt liten del av den totala kostnaden för de flyktingar vi tog emot 2015 och 2016 som betalades med dessa års budget.
    En del av kostnaden betalas med bl.a. årets, förra årets, nästa års och en massa andra års budget.


    KillBill skrev 2022-10-01 16:13:14 följande:
     
    Tom Araya skrev 2022-10-01 15:56:18 följande:

    I själva grejen med en stat och dess medborgare är att de har ansvar och skyldigheter gentemot varandra, vilket också innebär människors rättigheter tillgodoses av en stat eller inom en stat utefter vad staten har reglerat.
    Medborgaren betalar skatt för att täcka statens kostnader som följer på statens ansvar.

    När staten tar emot folk från andra länder och som inte kan försörja sig själva eller på egen hand skaffa bostad när de kommer hit, så är det av staten en frivillig insats över människor staten egentligen inte har ansvar för och kostnaden för detta måste tas ut av oss medborgare eller genom besparingar i verksamhet som skatten avser finansiera.

    Innan man börjar prata om budgetöverskott som finansierande av flyktingmottagning, så måste man först se om det är så att skattefinansierad verksamhet egentligen behövde tillskott för att uppfylla en acceptabel nivå. Ofta finns sådana behov och inte sällan är de behoven större än det finns budget till, så att man tvingas att prioritera.


    Det handlar om humanism. När människor flyr från krig och förföljelse så är det omvärldens plikt att ge skydd. Sverige har också genom olika typer av avtal lovat att göra just detta.
    Såklart det handlar om humanism, men det är fortfarande en frivillig insats för människor staten inte har ansvar för, eftersom deras medborgerliga rättigheter ligger någon annanstans än i Sverige.
    Kostnaden för detta måste tas någonstans ifrån. Migration är inte en egen budgetpost, utan staten och myndigheterna betalar kostnaderna med befintlig eller utökad budget som är avsedd för annat.

    Det Sverige tar på sig är långt utöver sin del i vad som kan betecknas som "omvärldens plikt", inte bara i antalet mottagna människor, utan även i de resurser som Sverige lägger på dessa efter att de kommit hit. Vår kostnad per flykting är abnormt mycket större än vad de flesta andra länder har.

    När det har lagts ner skolor, vårdcentraler, poliskontor, militära regementen, sjukhusavdelningar och hela sjukhus och samtidigt inte satsat vad som behövs för att förbättra verksamhet där det finns brister, så har ju inte skattebetalaren fått tillbaka de inbetalade skattemedel som borde ha gått till detta, utan de har använts till något annat.

    Invandring innebär också att befolkningen ökar, vilket kräver mer bostäder, mer lokaler, mer personal och andra resurser inom all offentlig verksamhet...
    Vissa år har befolkningen ökat mer genom invandring än genom att barn föds inom landet.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-10-01 16:25:01 följande:
    Människor har rätt att fly  /har rätt att söka asyl vart de vill och Sverige har skyldighet att pröva alla sådana ansökningar.

    Ditt fascist/nazistdravel om utspädning är rätt tröttsamt att ta del av..
    Vill du hävda att det inte finns eller borde finnas några begränsningar i hur många människor en stat tar emot från andra länder?
Svar på tråden Vinst eller förlust om alla invandrare lämnar?