• enola

    Hur stimulera ett intelligent barn?

    Jag tror att det bästa helt enkelt är att hänga med på det som intresserar barnet. Min treåring lärde sig också alfabetet innan han var två, kunde alla färger på både svenska och engelska i ungefär samma ålder. Han pratar nästan lika mycket engelska som svenska fast vi i familjen bara pratar svenska. Av någon anledning suger han åt sig som en svamp av allt han ser på tv, det verkar vara så han lär sig lättast (nej, han sitter inte framför tv:n hela dagarna). Han älskar siffror och har kunskaper i matte som man förväntas ha i första klass.

    Vi försöker stoppa in intressena i både lek och annat vi gör. Matte kan man ju använda i precis allt och till exempel Alfapetbrickor är kanon för att träna stavning (vilken bokstav kommer sen? Kan du hitta en sån?). Man kan gå på form- eller färgskattjakt, både ute och inne (ser du något som är runt? Kan du hitta något som är fyrkantigt? Ett blad som är rött? )

    Jag ser inget fel alls i att ge ett litet barn utmaningar, så länge det är vad barnet vill. Det handlar inte om att drilla utan om att leka på ett sätt som passar just det barnet. Själv var jag sjukt jobbigt som liten och ville lära mig allt om allt och frågade och frågade och frågade tills mina föräldrars öron höll på att ramla av. Vid två och ett halvt lade jag pussel med 200 bitar och vid fyra kunde jag läsa och skriva. Det var ingen som pressade mig, det var mina intressen, precis som andra barn älskar att leka med bilar eller bygga lego och jag hade nog blivit oerhört frustrerad om jag inte fått utlopp för min lust att lära.

Svar på tråden Hur stimulera ett intelligent barn?