Inlägg från: Anonym (Skogen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Skogen)

    Bo kvar i förorten eller flytta från stan

    Uppvuxen i ett samhälle, bott flera år i tre större städer. Den sista i ett getto. Och jag blev nästan bokstavligen tokig!! Bestämde mig för att flytta vart som helst på nån mindre ort. Blev ett litet större samhälle söderöver. Trivdes. Sen en stor by, Trivdes. Som gift köpte vi en gård och bor nu i en by med under 10 invånare. Längsta tiden jag bott på samma ställe och kunde inte trivas bättre! Solig

  • Anonym (Skogen)
    Fröken Allvar skrev 2022-10-19 17:58:29 följande:
    Det låter ju väldigt fint, att du hittade hem i en så liten by.  Jag tror inte att jag skulle klara av att byta bort min anonymitet, och service skulle jag sakna, men annars hade jag nog uppskattat lugnet nära skogen. Jag som bor i en förort blir nyfiken på vad du blev tokig på när du bodde i stora staden. 
    Jag bodde som sagt i ett getto. Även om det är ännu värre idag var det tillräckligt illa redan då. Jag gick väldigt ogärna ut kvällstid. Grannen ovanför var knarkare och bedrev verkstad på nätterna. Hela nätterna med såg, verktyg och hammare! Tog många månader att få honom vräkt. En annan gång satt det en man med en yxa i trappuppgången bredvid. Mitt emot eldade de ett par gånger i brevinkasten. Och lite ditt och datt liknande. Otryggt helt enkelt. Krävdes ändå buss eller att cykla långt för att komma till centrum. 
    På den orten jag flyttade till sen bodde jag centralt och kunde gå överallt. Och hade ändå naturen inpå knuten. Även här har vi närmare servicen än vad jag hade när jag bodde i gettot. 
    Jag mår bättre till både kropp och själ med "inget" folk runt mig, natur och lugn och ro. Man lär känna folk på ett annat sätt här. Man hjälps åt, vi får älgkött av grannen och barnen stortrivs med djur och natur. Det är dock inte för alla. men det finns ett mellanläge där man slipper städernas värsta avarter och får både mer lugn och trygghet, men ändå nära till det man behöver.
  • Anonym (Skogen)
    Fröken Allvar skrev 2022-10-19 18:37:14 följande:

    Yxa och verkstad och eld i brevinkast låter inte riktigt klokt. Jag hade inte vågat sova hemma. Här är det den bästa stämning jag haft i något hus, i alla fall för mig. Trevligt, alla hälsar, ändå anonymt. 

    Det du beskriver låter som rena drömmen men jag vill ändå bo i en stad. 


    Efter ytterligare en anmälan till bostadsbolaget bankade grannen på min dörr och skrek. Men den var ju låst så det hade han inget för. Skulle tro han fick en "betald" etta ett tag framöver pga knarket.

    Du vill nog ha ett mellanting mellan förortens begynnande otrygghet och livet mitt i skogen. Och det kräver väl en fundering på var det kan tänkas vara. Nån kompromiss måste det säkert bli, men bara du får det i stort sett som du vill ha det så. 
  • Anonym (Skogen)

    När det gäller boende och flytt - och en hel massa andra avgörande beslut här i livet- tror jag man får tänka framåt. Ett år- vill jag bo här då, kommer jag trivas, vara trygg, må bra? Fem år bort- samma frågor. Tio år bort- samma frågor. Om man känner att  blotta tanken på att bo kvar om en viss tid känns ohållbar, ja då har man redan fattat sitt beslut. Jag tror egentligen du redan är där ts. Då återstår andra frågor. Flytta vart? Arbetet- samma eller nytt? Vilken typ av boende? Vilket område? Vad skulle bli bäst i längden? Och allt med hänsyn till andra i familjen så klart.

    Min man ville från unga år köpa en gård och sparade inför ett sånt köp. Eftersom även jag kunde tänka mig bo på landet och var väldigt flyttbar började vi leta så fort vi gift oss. Det tog drygt ett år att hitta nåt. Vet man vad man vill får man bara köra på. Ett boende man trivs med är oerhört viktigt för hela ens mående.

  • Anonym (Skogen)
    Fröken Allvar skrev 2022-10-20 13:49:54 följande:
    Ja, och tack för "speglingen". Jag tror också att jag är där. Den här tråden startades av en anledning. Men det betyder inte att det är ett lätt beslut att ta. Man måste också vilja till någonting, och jag älskar denna plats högt!
    Bara för att man älskar den bostad och ort man för närvarande bor i betyder det ju inte att man kan älska en annan bostad och en annan ort lika mycket. Eller kanske tom mer. Glad  Ibland får man bara helt enkelt fatta ett beslut om flytt och sen handla därefter. Ibland blir flytten "påtvingad", men det kan bli jättebra ändå. Jag tex trivdes oerhört bra där jag bodde för ca 20 år sen. Hade kunnat bo kvar på den orten eller närliggande om jag hittat en pojkvän där i nejderna. Men nu gjorde jag inte det. Han jag träffade bodde 13 mil bort och var inte flyttbar så långt pga arbetet. Egen företagare med egen fabrik- och den låg ju liksom där den låg. Så jag flyttade istället och där jag råkade hamna trivdes jag också. 

    Du måste ju inte flytta det här året direkt så sätt dig och fundera på alla aspekter, prata med familjen och ta sen det slutgiltiga beslutet.
  • Anonym (Skogen)

    Ditt problem sammanfattas i ordet otrygghet. Och känner man sig otrygg tycker jag man ska flytta. Sverige är stort. Det finns massor med orter att bo på. Måste inte vara ett samhälle utan en mindre stad kanske. Vi alla tycker om olika sorters boenden, tillgång till service och annat. Grundläggande är att inte känna sig otrygg, må dåligt och så småningom börja vantrivas. Som jag gjorde när jag bodde i ett getto. Det finns inte nog med pengar i denna världen för att jag skulle bo i ett getto igen eller ens en stad öht.
    Jag har hittat "hem" nu. Vi har 3-4 km till samhället och tycker det är helt okey att behöva ta bilen dit. Det mest grundläggande vi behöver finns där. Skolskjutsen funkar bra. 1-2 ggr per år åker vi till närmaste stora stad och jag är helt slut efter några timmar där!  Trafiken, allt folk, stressen, trängseln, jag får nästan panik. Men jag vet att vissa gillar det och inte ens kan sova om det är tyst.  

  • Anonym (Skogen)

    Om vi spinner vidare på det där med "Svikare av förorten" kan vi ju byta ut förorten mot... tja, norrland, landet, Skåne, glesbygden, Gotland, Sverige, Kiruna eller alla platser man nu kan bo på och där det alltid kan finnas nån som tycker att man sviker. Det är ju bara trams. Man flyttar dit man vill, man bor var man vill, bor kvar i samma hus hela livet eller flyttar sjuttielva gånger. Man är nämligen fri att göra precis som man vill.

Svar på tråden Bo kvar i förorten eller flytta från stan