Inlägg från: Fröken Allvar |Visa alla inlägg
  • Fröken Allvar

    Bo kvar i förorten eller flytta från stan

    Jag är uppväxt i förort och trivs fortfarande, men det finns orosmoln. Främst våldet. Förorten ligger i en växande storstad och det byggs hela tiden fler bostäder, och därför blir vi också hela tiden fler som bor här. När jag växte upp var förorten en sömnig, nästan lantlig miljö, men nu är det nästan som att vara inne i stan. På många sätt är det härligt med allt liv, och jag har så många minnen här. Men jag funderar på att flytta härifrån innan det blir ännu mer folk. I så fall kommer jag antagligen inte att kunna flytta tillbaka till något likvärdigt, då bostäderna antagligen kommer att öka i pris på sikt. 
    Jag undrar om det finns någon annan som gått i samma tankar, eller gjort verklighet av dem? 

  • Svar på tråden Bo kvar i förorten eller flytta från stan
  • Fröken Allvar

    Tack för ditt svar!

    För mig handlar det inte så mycket om finare område, det kan jag nog få i samma stad. Men då får jag längre till service, plus att jag inte är så "fin av mig" själv, och därför tänker jag att det kunde bli svårt att passa in i ett alltför fint område. En blandning av unga, gamla, rika, arbetare är nog bäst för min del, då som jag bor redan nu. 

    Men de planerar att bygga jättemycket här vilket  säkert blir bra och kan höja statusen på området om det blir fräschare och så. 

    Det jag känner är att det är så mycket folk redan, och att det är kul med allt liv, men samtidigt så upplever jag att i mindre städer blir jag lugnare. Det är lite lagom liv där, om man säger så. 

    Så jag undrar om det finns någon som känt samma vad gäller det och hur det blev, om man tog steget. 

  • Fröken Allvar
    Anonym (Flytta) skrev 2022-10-19 11:20:36 följande:

    Uppvuxen i förorten i Göteborg. Älskade det och hade det hur kul som helst när jag växte upp. har idag flyttat och bor i ett så kallat finare område. Skulle ALDRIG flytta tillbaka. 


    Nu inser jag att du kanske svarade på det jag skrev om våldet, och aldrig skulle flytta tillbaka.

    Jag går liksom och hoppas att det ska vända och bli lugnare igen. Det går i vågor i denna förort. Men kanske kommer det alltid att vara lite våldsammare än i t ex ett renodlat villaområde, och då tänkte jag att lösningen kanske är en mindre stad där det är mindre folk och inte så starka kriminella som här. Men samtidigt förstår jag ju att det bor kriminella och/eller våldsamma människor i alla  städer, och jag vill inte bo i en by. Jag vill bo i stad. Så det kanske är onödigt att flytta, men om jag väger in att slippa trängas så kanske det ändå vore bättre att flytta totalt sett.
  • Fröken Allvar
    Anonym (Popp) skrev 2022-10-19 12:16:45 följande:

    Jag har bott i storstadsförort som ung (både betongförort och sk fin förort), men flyttade sen till mellanstor stad. Det är sååå skönt. Livet är enklare. Allt jag behöver i vardagen finns på gångavstånd. Åker ibland till Sthlm o Gbg och det kan vara kul, men jag skulle aldrig vilja bo där igen. Men flytten innebar också att jag fick börja om från början socialt och jag kan uppleva att det är trögare att hitta nya vänner i mindre stad än i storstad. (Men det kan bero på min ålder också.)

    Jag hade inte heller velat vara förälder i storstad. 

    Tyvärr har gängkriminaliteten och skjutvapnen hittat till vår lilla stad också, precis som du  skrev. Men generellt är det mycket lugnare och trivsammare. 


    Stort tack för ditt svar Popp. Jag har funderat kring vänbiten men tror inte den väger tyngst. Förutsägbart nog funderar jag på städer som ligger på pendlingsavstånd för att ändå kunna träffa vänner ibland. Ett annat alternativ är förorter på längre pendlingsavstånd. Men på något sätt så tror jag att den där trivsamma känslan man kan få i en mindre stadskärna väger tyngre än att kunna pendla in till den stora stadskärnan. Fast jag vet ju att det händer mycket även inne i de mindre stadskärnorna.

    Hur som helst hjälpte ditt svar mig. Tack! 
  • Fröken Allvar
    Anonym (Process) skrev 2022-10-19 12:43:34 följande:

    Jag tänker att det handlar om var man är i livet, vad man vill göra. På en liten ort så kan det absolut vara väldigt trevlig och mysigare än i storstaden, men risken är att man inte hittar rätt. 

    Jag har gjort valet att bo kvar i förorten när mina vänner som växte upp flyttade mer centralt... Till hyreslägenheter som var svåra att byta till något större. De bor ganska trångt och dyrt.

    Jag tänker att det är rimligt att titta på vad du faktiskt har för alternativ "på riktigt". Jag skulle helt enkelt se vilka orter som känns okej, om det går att få jobb där. Pendling? Vad för typ av lägenheter som går att få tag i etc.

    Gillar du lugn och ro kanske du vill norr ut. Det har tidigare varit utflytt, men nu behövs folk igen och det blir inte trångt på samma sätt.




    Norrut vore fint, men då blir det svårare att pendla.
    Jag har tittat runt ganska mycket på städer, boenden och jobbmöjligheter. Till sist blir det kanske slumpen som avgör. 
    Jag vill som du inte bo för trångt. Det är också det som begränsar mina möjligheter. Att bo för litet även om området är mysigt skulle inte jag välja. 

    Jag är en blandning av äventyrlig själ och trygghetsnarkoman, och är rädd för att trygghetsnarkomanen skulle ligga och gråta om kvällarna om flytten inte blir bra, medan den äventyrliga surnar till och säger "vad var det jag sa" om 15 år när min förort växt och växt till något som bäst kan beskrivas som en helt ny innerstadstadsdel. 

    Vad tänker du om att risken är att inte hitta rätt, du som också bott kvar? 
  • Fröken Allvar

    Jag känner igen att ingen bor kvar i lägenheter av de jag umgicks med. De har flyttat till andra områden runt om i stan. Jag vet inte om det är en slump eller inte, umgås inte längre med dessa och skulle jag träffa på dem skulle det inte vara det första jag frågade. 🙂

    Däremot vet jag att folk som gick i samma skolor bor i villor och radhus i närheten. 

    Om det där med storstadsmänniska eller inte så har väl allt förändrats så mycket efter pandemin. Det känns inte som om stan har samma självklara lockelse, men det kan ju också vara att jag ser det så för att jag själv inte känner så, och  ända sedan pandemin funderat mycket på att flytta till en annan del av landet. Men det är väl just att jag inte är hemma där som jag är kluven till Blir det för mycket av en bubbla den första tiden innan man vet vilken fritid och vilket jobb man har. Blir det deppigt? 

    På något sätt är det lika deprimerande att jag inte känner mig  riktigt bekväm där jag bor nu heller. 

    Jag vill inte måla framtiden i svart, men samtidigt måste jag ta ställning inom de närmaste åren, annars är risken att jag sitter här och tänker att "det blev som det blev". Någon annan del av staden är inte aktuellt, det blir samma oro: staden växer så det knakar, det ärför mycket folk, för mycket våld eller, och det här säger jag inte för att vara dum mot någon, för många av alltför privilegierade människor som jag inte har något gemensamt med. Det är en viss känsla i en del områden av att alla som bor där vet att de är de som har det bra förspänt. Har bott i mindre bostad i sådana områden och det var inte för mig. Snorkig personal i matbutiken och dylikt. Jag vill bo i ett lagom trivsamt område i en lagom trivsam stad där jag kan gå till allt och där det inte är så mycket utomhusvåld. Det kan vara lättare att hitta det utanför en storstadsregion. 

    Det låter lite så på er som svarat, och att ni inte ångrat er bådar gott. 

  • Fröken Allvar
    "Jag dagdrömmer ibland om att sälja loss hus och flytta, inte här och nu, utan när barnen blir större. Särskilt när man här helikoptrar många nätter på rad, så känns det orimligt att bo här. Samtidigt så finns det en oerhörd trygghet att bo nära stora sjukhus, universitet, kulturutbud, kollektivtrafik osv. Upplever man att man inte passar in finns goda möjligheter att hitta andra sammanhang."

    Det här sammanfattar mer eller mindre exakt hur jag resonerar, med fördelar och nackdelar, förutom att jag inte äger något hus att sälja då.

    Så himla knivigt. Men det finns väl andra sjukhus, annan kollektivtrafik, annan kultur och andra universitet. Däremot det där med sammanhang, det är nog svårare att bygga nytt på mindre ställe. Därför vill jag inte flytta för långt, just för att kunna behålla kontakt. Men sen kanske man hamnar utanför ändå. Har hänt mig tidigare i livet då jag bott på annan ort. Men just den erfarenheten gör väl att jag lockas av det lugn jag minns att jag upplevde då. 

    Men för dig, var det så att det liksom räckte med två år och nu bor du hellre i storstadsförorten, tolkar jag dig rätt då? 
  • Fröken Allvar
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2022-10-19 15:09:37 följande:

    Jag skulle inte heller passa i ett "fint" område. Om jag, när jag växte upp, hade fått välja mellan förorten jag bodde i, och något av Stockholms rikaste områden (typ Östermalm eller Djursholm), hade jag utan tvekan valt förorten jag bodde i. Blandad befolkning, inte det minsta "snobbigt", inte så dyrt, inte mycket våld jämfört med idag, i alla fall en annan typ av våld. Plus att jag hade min familj och mina vänner där. Jag kände mig aldrig otrygg, trots att det fanns problem.

    Idag skulle jag välja annorlunda. Tyvärr. Men det beror på samhällsutvecklingen. Många av de områden där det idag skjuts i parti och minut, där kriminella klaner delvis styr osv, var inte alls så tokiga på 90-talet.


    Jag är tacksam över att du skriver i tråden, för jag känner igen precis allt du säger. Jag tror att jag går och drömmer om att leva så som det var innan, när jag ärligt kunde säga att visst finns det problem, men jag är trygg och avslappnad. Nu är det mer: jag känner mig fortfarande trygg, men när kommer gränsen att ha passerats helt. Alltid knökfullt i kollektivtrafiken. Många våldsamma händelser, men det här har varit mitt hem! Jag kommer aldrig att bli lika hemma någon annanstans. Å andra sidan så är ju den situationen knappast unik. Det är många människor som behövt flytta för jobb eller studier, så varför ska jag klaga om jag behöver flytta på grund av att jag vill ha det lugnare och eventuellt tryggare, så som det var när jag växte upp? Då får jag väl komma hem på besök och glädjas åt alla som älskar storstadspulsen. Så ser fantasin ut, men hur blir det i verkligheten? 
  • Fröken Allvar
    Mentat skrev 2022-10-19 15:18:06 följande:
    Man skall framför allt trivas i sitt boende. Det känns som om det börjar gnaga en viss oroskänsla i dig? Om det är så, så tror jag att du redan har inlett processen mot att flytta till något ställe där du kan trivas bättre igen.

    Vilket område som är "fint" eller inte är totalt irrelevant.
    Visst har du rätt. Jag har en oroskänsla. Problemet är att den inte enbart har med det yttre att göra. Därför tänker jag att oron kanske lägger sig om andra saker i livet förändras. Så jag vill inte dra för stora växlar på samhällsutvecklingen. Det är ett i huvudsak bra ställe jag redan bor på, men jag behöver ha det lugnt runtomkring mig.

    Visst kanske jag skulle vara välkommen i finare områden, men jag har lite dåliga erfarenheter av snorkiga grannar. Här är grannarna trevliga och samtidigt anonyma. Jag trivs egentligen med allt utom tanken på hur det blir när de bygger ut samt om våldet inte minskar utan ökar. 
  • Fröken Allvar

    Området var besjunget redan på nittiotalet av människor jag kände till redan då. Med besjunget menar jag att det fanns låttexter om betongen i området. Inte var jag rädd för dem som sjöng! Jag vill inte vara rädd nu heller, men det är ju fakta att människor som bor i området döms för mord. Men det bor morddömda i hela landet. Jag har inte mitt hem i hela landet.

    Förstår att valet var lättare där med sommarstugan, det låter som det löst sig på ett bra sätt för dig. 

Svar på tråden Bo kvar i förorten eller flytta från stan