• AndreaBD

    ADHD kombinerad medelsvår

    Normalt gör läkare inte ens skillnad mellan ADD och ADHD. Så du behöver inte grubbla över det. I USA kallar man det oftast för ADD och i Sverige oftast för ADHD. 

  • AndreaBD
    Anonym (Nfnf) skrev 2022-11-30 18:36:24 följande:
    Kan det möjligtvis vara kombinerat med autism tex? 
    Nej. Kombinerat betyder både koncentrationsproblem och impulsivitet. Och har man impulsivitet med i bilden - då är det ADHD, inte ADD. 
  • AndreaBD
    Anonym (e) skrev 2022-11-30 19:46:30 följande:

    Så enkelt tror jag rakt inte att det är. Mycket kan sitta på insidan, jag är impulsiv men mer inåt än plötsligt hoppar upp i luften typ


    Inte för att det spelar någon roll när huvudiagnosen är ADHD för alla dessa. Råden är inte annorlunda. Bara att ta de råd som passar en själv.


     


    Det är dock en officiella indelningen. 
  • AndreaBD
    Anonym (Nfnf) skrev 2022-11-30 20:16:56 följande:
    Okej ja men man kan ju vara både och med. De trodde att jag hade adhd. jag är både jäkligt lat emellanåt och orkar knappt göra någonting medan jag nästa dag kan vara överallt. Hade ingen ADHD märkte man på utredningen trots att flera läkare trodde det. däremot PANS/PANDAS. 
    Även folk som har ADHD orkar ibland inte mycket. Det är nämligen ansträngande att ha såna svårigheter. Det är inte ovanligt. 
  • AndreaBD
    Anonym (Julia) skrev 2022-11-30 21:44:22 följande:
    ADD är ADHD utan hyperaktivitet. Min erfarenhet är att båda uttrycken används både i USA och Sverige, det är trots allt två olika saker. 
    Det har ändrat sig flera gånger, med några års mellanrum. Jag har följt läget runt ADHD mer eller mindre de senaste 28 åren sedan min äldste son diagnosticerades. 
  • AndreaBD
    Anonym (Npf mamma) skrev 2022-11-30 22:02:50 följande:
    Nej, det är samma sak .. de med ADD är också hyperaktiva?men hyperaktiviteten vänds inåt istället vilket gör att den inte märks av omgivningen på samma sätt?och därmed ofta får diagnosen senare än de med ADHD och det är därför även ännu vanligare med psykiska problem hos den här gruppen , de kämpar på för att passa in, för att klara av den hyperaktivitet som pågår inne i deras  hjärnor konstant  tills de tillslut går in i väggen.. 
    Det var ett intressant sätt att se på det, men man kan säkert se det så. Min erfarenhet - jag jobbar med såna ungdomar också och har egna barn med diagnos - är att det finns två olika uppfattningar om vad ADD är :

    1. ADHD utan hyperaktivet
    2. koncentrationsproblem och ganska stora problem med att få tillräckligt gjort, mycket låg energi, hypoaktivtet, ofta ganska svåra perceptionsstörningar, ofta oflexibla. Liknar egentligen Asperger ganska mycket. 

    Jag skulle tro så här: Man kan säkert dela upp ADD/ADHD i minst två grupper, antagligen i många fler. Någon i USA hade delat upp i fem grupper. Jag tycker snarare man skulle kunna slå ihop all NPF och beskriva dem individuella symtomen, eftersom det skiljer sig så mycket. 
  • AndreaBD
    Anonym (Julia) skrev 2022-11-30 22:04:33 följande:
    Det är olika saker så vart i världen man bor ändrar inte på det. 
    Oavsett så har ADD varit det vanliga i USA, och ADHD det vanliga i Sverige. Man har inte ens försökt avgöra om hyperaktivitet finns med, framför allt när det gäller vuxna. Eftersom hyperaktiveten ofta försvinner i puberteten så går det ju inte att avgöra säkert om nån blir diagnosticerad som vuxen. 
  • AndreaBD
    Anonym (Nfnf) skrev 2022-11-30 19:24:04 följande:

    Skulle inte förvåna mig om diagnosen ersätts av något annat sen. Något kroppsligt. 


    Det verkar ändå dröja. Många gånger har man trott att man har kommit på något nu... och sedan ... nej. Det är komplicerat. 
  • AndreaBD
    Anonym (e) skrev 2022-11-30 19:46:30 följande:

    Så enkelt tror jag rakt inte att det är. Mycket kan sitta på insidan, jag är impulsiv men mer inåt än plötsligt hoppar upp i luften typ


    Inte för att det spelar någon roll när huvudiagnosen är ADHD för alla dessa. Råden är inte annorlunda. Bara att ta de råd som passar en själv.


     


    Ja, det är ju därför läkare inte ens vill skilja på det. Man kan tycka att allt är samma sak, eller så kan man också tycka att det finns ännu fler olika typer. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2022-12-01 17:33:48 följande:
    Nummer två är inte ADHD typ 1 utan personer som borde få en autism- och PANSutredning. När det blir rätt får dessa en autism- eller PANDAS/PANSdiagnos som vuxna när de olyckligt harvat runt i systemet med en "ADD" plus, plus, plus en hel hög psykiska "pålagringsdiagnoser" som svåra depressioner eller rakt av felaktiga diagnoser.

    Man delar upp ADHD i tre typer i DSM5 (USA), samt tre graderingar. ICD (WHO) har ett par till som t ex beteckningen "ospec". 

    Det finns oerhörda skillnader mellan NPF-diagnoser. Det skulle bli väldigt ospecificerat och missvisande. Det blir ju tillbaka till "MBD-träsket". Så gör vi ju inte med andra tillstånd och störningar som t ex psykossjukdomar. Ökad kunskap, mer precisa definitioner. 
    AndreaBD skrev 2022-12-01 10:41:25 följande:
    Ja, det är ju därför läkare inte ens vill skilja på det. Man kan tycka att allt är samma sak, eller så kan man också tycka att det finns ännu fler olika typer. 

    Vad då "inte ens skilja på det"? Varför läser ni inte bara diagnosmanualerna, det gör ju läkarna? Där står exakt vilka typer man "bestämt sig för"? (Vilket ni har rätt i, inte är statiskt för framtiden) 
    Kanske borde personerna få en autismutredning. Jo, det finns ett mönster där, många har ju omdiagnosticerats, och det brukar bli autism till slut.  PANS/PANDAS har jag inte så bra koll. 

    Jag har inte så bra koll på hur det uppdelas idag. Men jag vidhåller att det vore en bra idé att se NPF som ett tillstånd och sedan specifiera inom det. Dvs lägga till hur det yttrar sig just hos den personen. Just eftersom det varierar så himla mycket. Jag tycker skillnaderna inom samma diagnos är ibland större än dem mellan olika diagnoser, och när det är så, då uppfyller de inte riktigt syftet. 

    När en läkare en gång säger att man har ADD och en annan gång att man har ADHD - då skulle jag tycka att han inte skiljer på det? 
Svar på tråden ADHD kombinerad medelsvår