• Jemp

    Min sambos bästis vill ha barn, överväger insemination. Kan jag donera min sperma och befrukta henne genom samlag?

    Anonym (Järven) skrev 2022-12-03 20:42:08 följande:
    Inte förvånande om lagen är skriven så, men i dagens "moderna" samhälle tycker jag att det är oerhört konstigt att inte två vuxna människor kan skriva ett giltigt avtal sinsemellan, oavsett vad det gäller.

    Att vi båda är de biologiska föräldrarna tänker vi i så fall vara helt öppna med, mot alla. Vi vill inte ha några lögner eller halvsanningar hängande över oss. Mig känner hon och tycker om, både mitt inre och mitt yttre. Känner till mina styrkor och brister, genetiskt och personlighetsmässigt. Med mig vet hon förmodligen lite vad hon får, vid insemination så är det ett rent lotteri. Kan hon välja så är inte valet svårt, som hon sagt.

    Men, viss rädsla finns att hon ska ändra sig senare och komma springandes efter hjälp. Jag känner henne trots allt. Därav min frågeställning.

    Visst kan känslor uppstå, men det är i så fall något jag kanske får lägga band på, om det då inte går att diskutera fram en hållbar lösning. Idag vill jag inte hamna i en papparoll, men om 20 år när det närmar sig pension, då hade det varit trevligt med ett eller två tonårs/vuxna barn, vilket då betyder att det är dags att börja tänka på det nu. Vill de inte ha med mig att göra då, då får jag helt enkelt finna mig i det.
    Tänker ni alltså att barnet ska växa upp med dig som bekant, medveten om att du är pappa biologiskt men valt bort barnet?
Svar på tråden Min sambos bästis vill ha barn, överväger insemination. Kan jag donera min sperma och befrukta henne genom samlag?