Inlägg från: Anonym (Tröttis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tröttis)

    Jobbiga förskolebarn på helgerna?

    Min treåring är så enormt krävande och intensiv på helgerna. Kan absolut tänka själv; bara skillnaden från att ha haft fullt liv kring sig, massa kompisar mm jämfört med att vara hemma med bara mig (det finns bara vi två i familjen), samma gäller mig - jag blir också blir påverkad från vardagslivet för att sedan bara "vara" - kan se min egen del i det här med. Sen förstår jag att barnet dels är trött och dels understimulerad och det blir en krock. Men jag behöver råd, tips eller bara igenkännande. Har testat allt, vara hemma - åka bort. Ta det lugnt - aktivera och alla kombinationer där emellan. Idag var vi ute och åkte pulka på fm, pärlade, hjälptes åt med tvätt mm, åt lunch men sen misslyckas jag helt med att få barnet att vila. Men även hela fm är det testande. Slåss, är i mitt ansikte konstant, försöker ta mina glasögon, stoppar allt i munnen osv. Tar aldrig slut, ger sig aldrig. Ska tillägga att bästa kompisen på fsk är sjukt överaktiv, slåss mycket, lyssnar aldrig, svår att få kontakt med, sitter inte still, äter inte osv. Kan mitt barn bli såpass negativt påverkad av det? Jag och pedagogerna pratar om detta, och dom säras mycket på för att mitt barns utveckling ska stimuleras, men dom är kompisar och måste såklart få vara det. Summa av inlägget, jag blir helt slut, hatar helgerna. Och det är surt, för jag älskar mitt barn och vet hur roligt vi kan ha det. 

  • Svar på tråden Jobbiga förskolebarn på helgerna?
  • Anonym (Tröttis)
    Moder1 skrev 2022-12-17 21:47:30 följande:

    Kör samma rutiner hemma kanske fungerar.
    Frukost 8 , lek/utevistelse , lunch vila lek/utevistelse, middag bad och läsa bok/ sova


    Tack för svar. Verkligen försökt det men det är pannkaka från frukost ändå. Både vid frukosten med matkastande, göra hack i bordet med skeden osv, gråtfest ute pga diverse omständigheter t.ex. rörde jag på ryggen när barnet gungade och det feltolkades som att jag puttade fart och det får man inte hjälpa till med och så fortsätter det. Det är bara gråt eller "bråk" och då är inte jag den som tappar humöret i första taget. 
  • Anonym (Tröttis)
    Spucks skrev 2022-12-18 13:09:35 följande:
    Är du säkert på det? För barn kan lätt bete sig sådfär när det är ÖVERstimulerade. Han måste fungerar hela veckan på förskolan och om det är jobbig för honom, kan det lätt häner att han "bryter ihop" när han är ledig.
    Nej, det var lite slarvigt skrivet av mig. Har verkligen tänkt på det. Inträffar alla kalas vi är på, efter 1 timma blir börjar det blir "för mycket" bus och skratt och då vet jag att det behövs vila pronto! Annars kommer det tårar eller slag osv. Lyckas dock aldrig så vi åker alltid hem rätt snabbt. Helt klart överstimulerad. Men om vi bara är hemma och försöker ta det lugnt en helg blir det verkligen inte bra heller. Behöver väl mest någon igenkänning. För verkar inte vara så mycket att göra, har testat allt och barnet vet nog verkligen inte själv heller hur känslorna ska hanteras, men slitsamt är det. 
  • Anonym (Tröttis)
    Räkan77 skrev 2022-12-18 00:01:05 följande:

    Har du möjlighet att få avlastning nån helg? Du kanske behöver ladda dina batterier för att orka vända på situationen. När man själv är trött så är det lätt att hamna steget efter och inte orka vara tillräckligt proaktiv.

    Och som vanligt så tipsar jag om boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster, men man måste orka ta till sig det hela om det ska funka. 


    Nej, dåligt med det. Ska verkligen kolla upp det! Låter som något för mig. Har mest lyssnat på poddar tidigare och det kan vara till stor hjälp när man inte har någon att bolla med. 
  • Anonym (Tröttis)
    Räkan77 skrev 2022-12-18 00:01:05 följande:

    Har du möjlighet att få avlastning nån helg? Du kanske behöver ladda dina batterier för att orka vända på situationen. När man själv är trött så är det lätt att hamna steget efter och inte orka vara tillräckligt proaktiv.

    Och som vanligt så tipsar jag om boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster, men man måste orka ta till sig det hela om det ska funka. 


    Beställde boken! Mycket bra tips, tack! 
  • Anonym (Tröttis)
    Aliona skrev 2022-12-18 20:29:37 följande:
    Men det finns väl ett mellanläge? Vad är det som orsakar överstimulering hos ditt barn? Hos mig och min son är det när det är för mycket syn och hörselintryck på samma gång, så alla former av lekland och nöjesfält blir snabbt ett helvete och jag har undvikit dem hela förskoletiden, Däremot har min son haft behov av fysiska aktiviteter och frisk luft, så helt hemma går inte heller. Vi var mycket i parker och ute i naturen, eller bara ute på promenad eller runda med sparkcykeln på helgen. Om du klurar ut båda vad som överstimulerar och vad som är bra utlopp för energi så blir det nog lättare att reglera helgerna! 
    Givetvis men vi är ute i naturen varje dag men även då blir det liksom inte bra. Menade bara att jag har testat någon dag att vara inne i lugn och ro, ritat, pärlat osv. Märker helt enkelt ingen skillnad oavsett hur jag lägger upp dagarna.  Skönt att höra, att någon mer undviker sådana ställen. Vi har ännu inte varit på t.ex Leos och har ingen plan alls på att åka dit heller.
  • Anonym (Tröttis)
    Spucks skrev 2022-12-18 22:33:36 följande:
    Min poäng var att se över hela veckan, om man kan göra en förändring där, inte bara fokussera på just helgen. 
    Absolut! Vet dock inte vad jag ska göra på veckorna. Hon är på förskolan som hon ääälskar och längtar till men blir givetvis lika trött för det. Hemma på vardagar händer ingenting, vi myser mest, försöker ha det lugnt. Åker aaaaldrig någonstans efter förskolan. Går ca 8-15. Sover mer än 12 timmar per natt. Jag ser inte vad jag ska ändra där, vi har det lugnt och harmonisk men på lördag morgon blir det kaos. 
  • Anonym (Tröttis)
    Anonym (Igenkänning) skrev 2022-12-19 02:22:50 följande:

    Jag känner igen mycket av det du beskriver. Föräldrar som inte själva har fått den här typen av barn kan aldrig förstå. Visst, en del av konflikterna kan ha sin grund i 3-årstrots. Men det finns en möjlighet att de flesta av konflikterna har sin grund i något annat: NPF. Vårt barn genomgick en NPF-utredning som 4-åring och fick då diagnoserna ADHD och autism 1. Och det känns fortfarande, nu ett antal år senare, som att dessa diagnoser är helt korrekta.

    Det är svårt att säga såhär på rak arm om ditt barn har t.ex. ADHD. Men det är inte helt omöjligt. Ju äldre barnet blir, desto tydligare fingervisningar angående detta kommer du att få. Enligt mig så dras individer med NPF till varandra, och har barnets bästa kompis på förskolan (också) ADHD så visst kan det umgänget spä på ditt barns sätt att vara. Jag vet precis hur tufft det är med ett barn av den här kalibern. Styrkekram <3


    Tack! Hur märkte ni av autism? ADHD, tja, inte omöjligt. Det är en tjej jag har och har förstått att det kan uttrycka sig lite annorlunda för mer energi än andra eller hyperaktiv är hon inte. Snarare tvärtom, lugn men inte tecken på ADD heller. Men ska aldrig säga aldrig. Hon och kompisen är absoluta motpoler. Min är lugn, den andra hyper, min är ordningsam, den andra otroligt yvig, min pratar långt före sin ålder, den andra långt efter osv. 
  • Anonym (Tröttis)
    Månljus skrev 2022-12-19 07:00:09 följande:

    Jag kastar in en tanke om att fundera över kostens inverkan. Hur äter ni på helgen jämfört med på vardagar? Jag tänker främst på socker/kolhydratsnivån men även om han äter tillräckligt ofta. 

    Blir ditt barn speedat av socker? 


    Bra input men nej, vi är nog väldigt likvärdiga med förskolan, vi kanske har någon godisbit någon helg, inte alla men på förskolan får dom oboy och pannkakor med sylt det har vi aldrig hemma. Inte mer pasta osv heller. Överlag sund kost på båda platserna är min uppfattning  
  • Anonym (Tröttis)
    Anonym (Liv) skrev 2022-12-19 08:50:42 följande:
    Hej,
    Det är precis samma här med min treåriga dotter, fast vi är två föräldrar. Hon har misstänkt NPF-diagnos (eftersom hennes båda vuxna syskon har det). Jag tar det för givet att dotter är hyperaktiv och är känslig mot både överstimulering och under stimulering. Vi lever en vanlig liv med en och en annan utflykt och ibland lyckas vi ha en trevlig helg, ibland misslyckas vi. Jag är konstant trött, men förstår att det hör till när man själv har funktionsvariation och välväldigt lite avlastning.
    Tack för svaret! Är din dotter hyperaktiv? Är det så ni misstänker NPF? min är ju inte det, men som sagt, utesluter inget. 
  • Anonym (Tröttis)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2022-12-20 20:08:21 följande:

    Nej jag tror inte att kompisens beteende spelar någon roll till hur ditt barn är hemma ..barn är överlag väldigt duktiga på att agera på olika sätt beroende på var de är och med vem de är . Vi ser detta gång på gång hur ett barn när det leker med kompis A är hyper och det blir bara trams och dumheter och ingen riktigt lek övh. Men när samma barn leker med kompis B så kan de sitta 30-40 min eller mer lugnt och fint  och bygga lego eller leka komplicerade rollekar ..
    samtidigt så kan kompis A kanske leka bra med kompis C ?

    3- års åldern är tuff.. de är små men samtidigt stora .. hitta en lagom nivå och balans mellan lek o vila är inte lätt 
    Det du kan testa är ett bildschema där du sätter upp dagen med hjälp av bilder..gå upp, äta frukost, gå på toa ,klä på sig ytterkläderna ( gärna bilder på vilka kläder barnet ska klä på,sig ) gå till lekparken?.etc etc?
    behövs inga avancerade bilder ..foton eller bilder från nätet funkar bra..

    Bo Hejkov (stavning ?) har skrivit en heller om lågaffektivt bemötande, finns även facebook grupper om detta ..
    det är ofta ett bara sätt armera dessa energiska barn på..det handlar inte om att inte sätta gränser eller låta barnet få göra som det vill! Utan om att funderar över vad som utlöste en situation och vad kunde vi gjort på ett annat sätt så att vi kunde förebyggt situationen .
     Alf B Svensson - en svensk skolpsykolog har skrivit bla boken våga vara förälder  har också många bra tankar om som kan vara bra..när mina barn var små fick alla föräldrar den boken från BVC ..

    sen 


    oboy?pannkakor med sylt ???? ?det är bort plockat sedan länge i min kommun?eller pannkakor kan de få någon enstaka gång / termin ..det är reglerat hur många gånger per läsår de får servera söta saker.
    Jag fick faktiskt en chock över att dom får oboy en gång i veckan. Inte för att jag är rädd för socker, vi har ett väldigt sunt liv hemma men mest grejen att förskolan inför sådana vanor. Så onödigt. Då när mitt barn var 1,5 år och jag inte hade plan på att börja med några söta drycker på länge och det enda man fick höra hemma sen va oboy, oboy, oboy. 

    Köper helt det, att dom inte behöver påverkas. Men hon blir väldigt mycket slagen på fsk, av just det här barnet. Påverkar inte det? Jag märker stor skillnad hemma beroende på vem hon har lekt med på helgerna, ibland har vi lekt med det här barnet och ibland med andra kompisar och resten av dagen slåss mitt barn så mycket mer om hon har lekt med det utåtagerande barnet, så visst borde dom kunna påverkas? Vi har helt slutat med det, umgås aldrig längre, jag orkar verkligen inte längre men accepterar dom till 100%. 
Svar på tråden Jobbiga förskolebarn på helgerna?