• Aliona

    Jobbiga förskolebarn på helgerna?

    Anonym (Tröttis) skrev 2022-12-18 20:08:26 följande:
    Nej, det var lite slarvigt skrivet av mig. Har verkligen tänkt på det. Inträffar alla kalas vi är på, efter 1 timma blir börjar det blir "för mycket" bus och skratt och då vet jag att det behövs vila pronto! Annars kommer det tårar eller slag osv. Lyckas dock aldrig så vi åker alltid hem rätt snabbt. Helt klart överstimulerad. Men om vi bara är hemma och försöker ta det lugnt en helg blir det verkligen inte bra heller. Behöver väl mest någon igenkänning. För verkar inte vara så mycket att göra, har testat allt och barnet vet nog verkligen inte själv heller hur känslorna ska hanteras, men slitsamt är det. 
    Men det finns väl ett mellanläge? Vad är det som orsakar överstimulering hos ditt barn? Hos mig och min son är det när det är för mycket syn och hörselintryck på samma gång, så alla former av lekland och nöjesfält blir snabbt ett helvete och jag har undvikit dem hela förskoletiden, Däremot har min son haft behov av fysiska aktiviteter och frisk luft, så helt hemma går inte heller. Vi var mycket i parker och ute i naturen, eller bara ute på promenad eller runda med sparkcykeln på helgen. Om du klurar ut båda vad som överstimulerar och vad som är bra utlopp för energi så blir det nog lättare att reglera helgerna! 
  • Aliona
    Anonym (Tröttis) skrev 2022-12-18 23:25:54 följande:
    Givetvis men vi är ute i naturen varje dag men även då blir det liksom inte bra. Menade bara att jag har testat någon dag att vara inne i lugn och ro, ritat, pärlat osv. Märker helt enkelt ingen skillnad oavsett hur jag lägger upp dagarna.  Skönt att höra, att någon mer undviker sådana ställen. Vi har ännu inte varit på t.ex Leos och har ingen plan alls på att åka dit heller.

    Hm, har du provat allt och inget verkar funka så är det kanske bara att stå ut och tänka att det nig går över? Treåringar är ju jobbiga, och en del säkert mer än andra, men de växer och blir båda lugnare och bättre på att själva förstå och uttrycka sina behov. 


    Det verkar som du är ensamstående? Har du möjlighet till avlastning? Någon släkting som gärna vill träffa barnet och som kan göra det någon timme på helgen? Det förändrar nog inte barnets beteende, men det gör det kanske lättare för dig att stå ut. Det är helt ok som förälder att bli trött och behöva en paus! 

Svar på tråden Jobbiga förskolebarn på helgerna?