• Tukt

    Hotar ni barnen med att tomten inte kommer eller att barnet inte ska få julklappar på julafton?

    Det är väl något alla borde kommit över, för länge sedan.

  • Tukt
    Anonym (Aldrig!) skrev 2022-12-19 17:52:10 följande:

    Skulle inte falla mig in.
    Min mamma hotade faktiskt med det när jag var 12-13 (att inte få några julklappar alltså, jag trodde inte på tomten Flört) och det var ett bra hot där och då för jag kom till insikt om hur jag betedde mig - men det var nog mest tur att jag var mogen nog att inse vad jag gjorde fel.


    Om du var så pass mogen att du både kunde ta in dina egna fel och ha överseende med tomma hot, så hade hon nog lika gärna resonera med dig utan hot.
  • Tukt
    Anonym (Signatur) skrev 2022-12-20 11:08:22 följande:
    Exakt det jag sa, att handling får konsekvenser. 
    Kan dom inte bete sig, stäng av internet tex.
    Jag har inte slagit in en fejkjulklapp och slängt, men ser inte problemet att göra det mot ett äldre barn 
    Känns som du har ett ganska öppet sätt att se på ordet "konsekvens". För det du beskrev där är snarare att se som ett straff. En konsekvens bör rimligen vara kopplad till en specifik handling eller beteende.
    Är du exempelvis slarvig med din mobil, och inte tar till dig tillsägelser, så kan det dröja innan den lagas eller ersätts vid en incident. Det går att motivera.
    Men om du är slarvig med mobilen, och därför inte får godis på julaftonen, så blir det ett straff, eftersom det inte finns någon som helst logisk koppling.
    Det är såklart enkelt för den vuxna att straffa med saker man vet svider. Men om barnet, eller ungdomen faktiskt lär sig något av det, annat än att vuxna använder makt godtyckligt, är ju frågan.
Svar på tråden Hotar ni barnen med att tomten inte kommer eller att barnet inte ska få julklappar på julafton?