• Janina95

    Har ni delad ekonomi?

    Har länge undrat om hur andra gör upp sin ekonomi.
    Jag och min man har gemensam ekonomi, de vill säga han för över sin lön till mig.. jag betalar av räkningar osv, lägger över på sparkontot och för resten lever vi för.
    Men när jag pratat om detta med mina vänner så upplever jag att de som är svenskar har delad ekonomi, mitt är mitt och ditt är ditt.
    Att det oftast är"mina pengar" och inte våra pengar.
    Däremot mina utländska vänner har mer samma tankesätt som jag och dom har gemensam ekonomi med sina partners.

    Hur har ni det? Vad tycker ni? 
  • Svar på tråden Har ni delad ekonomi?
  • Janina95
    Anonym (Halvgemensam) skrev 2022-12-23 22:01:35 följande:

    Vi har delar av ekonomin gemensam. Vi lägger lika mycket pengar var i en gemensam pott och för de pengarna köper vi allt till hem, barn, bil, gemensamma resor, sommarstugan etc. Sen har vi egna pengar kvar på våra konton som vi gör vad vi vill med. 


    Vi gillar att ha gemensamma konton för det vi har tillsammans. På så vis behöver vi inte sitta och räkna kvitton etc. Vi är överens om vad de pengarna går till och behöver inte diskutera med varandra. Båda har betalkort kopplat till kontot.


    Vi gillar ocskå att kunna lägga våra egna pengar på precis vad vi vill och när vi vill utan att påverka den andra. Vi behöver aldrig ställa varandras intressen emot varandra. 


    Om vi hade haft väldigt olika löner tror jag att vi hade gjort annorlunda. Vårt system funkar eftersom vi får in typ lika mycket. Min bild är att det är vanligare att de med stor inkomstskillnad har gemensam ekonomi än de med lika löner. 


    Det med olika lön har du nog rätt i, jag tjänar mer än min man och har bättre koll på pengarna.  Men annars kör vi likt er egentligen.. vill han köpa något så är det självklart han har också tjänat in pengarna..likaså om jag vill köpa något.
Svar på tråden Har ni delad ekonomi?