Inlägg från: TvillingmammaVästgöte |Visa alla inlägg
  • TvillingmammaVästgöte

    Spädbarn på dagis, anknytning?

    Anonym (mini) skrev 2022-12-29 08:34:06 följande:
    Du försvarar alltid allt med usa, varför?
    Det hon säger är ju att svensk förskola är sämre än amerikansk, eftersom att det inte finns personal som barnen kan knyta an till pga sjukskrivningar, semester och föräldraledighet, samt personalomsättning. Det ligger något i detta.
    Det är ju helt rätt tror jag att det viktigaste är anknytningen och därför är det viktigt att barnen kan knyta an även till personalen på förskolan, annars kan de verkligen må dåligt. Därför är det allra viktigaste på en förskola att det är små grupper och att personalen verkligen bryr sig om barnen , och att de är på jobbet förstås, inte för hög omsättning.
    Stora grupper är inte bra, även om personaltätheten är hög. Små barn klarar inte för många relationer till andra barn och vuxna. På åttiotalet var förskolan mycket bättre i Sverige, med mindre barngrupper , mer personal och mer fokus på omvårdnad. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Eira) skrev 2022-12-29 10:47:48 följande:
    En sak man kan lyfta där är väl att barnomsorg kommer med väldigt låg kostnad i Sverige om man väljer den allmänna förskolan. Jämfört med länder som tex. Storbritannien där du dels har låg kvalitet och dels betalar ungefär vad en förälder tjänar på en månad = knappt lönt att arbeta. 
    Mina föräldrar betalade mer än vad jag betalar för mina barn idag. 
    Maxtaxa är bra! Och jag säger inte att kostnaden nte ska vara låg för den som behöver.
    Men jag skulle personligen gärna betala mer, att man hade inkomstnivåer tex som gjorde att vi som faktiskt har möjlighet kunde ha en högre kostnad. 

    När jag gick på "dagis" som det hette då (80-tal) satt vi ofta och spelade memory med en fröken. Sånt förekommer nog inte i dag, det finns inte tid.... Sorgligt!

    Jag gick förbi en förskola häromdagen och kikade in i fönstret, där satt en ensam liten flicka i ett rum med en IPad.  Nej, det är nog ingen som spelar memory med barnen idag.


    Jag tycker det är synd att man talar så ambitiöst om läroplan och utbildade förskollärare, när tiden inte finns för alla dessa utvecklande aktiviteter. Upplevde att förskollärarna på vår förskola lade ner massor av tid på dokumentation, istället för att vara med barnen. Det filmades, fotade och skrevs en massa, jag hade mer uppskattat om de hade spelat memory med barnen och pratat med dem , istället för att observera dem så mycket, skriva och fota. De gjorde sk Projekt med barnen och allt skulle vara så överdrivet avancerat. 


    Omvårdnad, samtal , gemenskap, lek, gemensamma måltider, vila. lugn och ro, det är vad små barn behöver. 


    Men idag är det så viktigt att visa vad man gör, om man inte dokumenterar och fotar så kan man ju inte visa det. 


     

  • TvillingmammaVästgöte
    EpicF skrev 2022-12-29 12:14:02 följande:
    Anknytningen blir på andra tider. När man är ledig. 
    Orkar man som mamma detta? Anknytning är ju inte bara för barnet även mamman skall knyta an. Barn knyter nästan alltid an till sina föräldrar , det är en överlevnadsfunktion. Idag tror jag risken nästan är högre att inte föräldrarna knyter an till barnet.
    Jag hade inte orkat att arbeta heltid med ett spädbarn, kanske inte få sova hela natten, och sen vara en bra mamma på min lediga tid. Plus hushållsarbete och annat man måste göra. 
    Hur orkar mammorna som jobbar heltid när de har små bebisar ? Är de alla supermänniskor? Nu fick jag i och för sig  för sig två spädbarn på en gång. Så det var rätt tungt? Hur gör tvillingmammorna i dessa länder, börjar de också jobba efter tre månader? Ammar gör man inte då antar jag? När mina tvillingar var tre månader var amma i princip det enda jag gjorde om dagarna. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (fast) skrev 2022-12-29 14:07:57 följande:
    Men alltså, du kan ju inte döma ut en hel förskoleverksamhet utifrån att du tittade in genom fönstret på en förskola under en kort stund? Du tror väl inte på allvar att det du såg den där stunden är representativt för varken den eller alla förskolors verksamhet? 
    Hur är det på förskolan då? Vet du hur det är där? Hur många dagar har du varit på en förskola nyligen? Alla förskollärare jag känner ser till att deras egna barn får vara så mycket hemma som möjligt. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (fast) skrev 2022-12-29 14:34:49 följande:
    Inte går det att utröna av att titta in genom fönstret en minut i alla fall. Det måste du ju ändå förstå. Tänk om nån skulle döma ut ditt hela föräldraskap genom att kolla in genom ditt fönster en minut och dra slutsatser utifrån vad som syns just då? 

    Och sen ditt påstående om alla du känner som gör si eller så... det fattar du säkert också att det inte är representativt bara för det. 
    Nej, det förstår jag också. Det var menat som ett exempel. Jag tror de flesta förstod det.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Eira) skrev 2022-12-29 14:39:56 följande:
    Det förstod nog de flesta.
    Det finns barn som behöver iPad och det kan vara ok vissa stunder. JAG är glad att det inte förekommer på mitt barns förskola men jag förstår att det kan ha sin plats. Däremot om jag gick förbi sagda skola varje dag och det alltid satt barn med iPads helt utan handledning skulle jag ifrågasätta verksamheten. Man kan inte släppa digitala läromedel eller liknande helt fritt utan att guida barnen och prata om innehållet. 
    Det var mer än tio år sen mina tvillingar gick på förskola och den var hyfsat bra. Den varprivat och var bara öppen mellan 07:30 och 17:00, det gjorde att de kunde ha mycket personal på plats när majoriteten av barnen var där 8-16. Jag har förstått att många förskolor har få personal på plats samtidigt om de skall ha öppet från 06:00 till 18:00. Då blir ju personaltätheten ännu sämre än den ser ut på pappret.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Pedagogen) skrev 2022-12-29 15:08:29 följande:

    Nu jobbar jag på en privat förskola men har även erfarenhet av kommunala och jag skulle säga att jag faktiskt inte upplever att vi inte har tid för barnen och att man sätter barn framför surfplattor avsides. Jag har lagt otaliga memoryn och spenderat stor tid med att spela UNO, Fia med knuff, Försvunna Diamanten m.m. eller sitter med och ritar/målar tillsammans med barnen. Detta upplever jag att majoriteten av mina kollegor gör. 

    Sedan finns det de som tycker annat är viktigare, som att prata med kollegor eller fixa med annat, enligt mig, mindre viktigt. Men dessa är en minoritet. 

    För egen del så handlar min ovilja att sätta mina barn på förskola tidigt i att barngrupperna är så stora med en låg personaltäthet; inte att personalen i sig är dålig/oengagerad. 


    Ja, håller helt med.
    Vi kan ju trösta oss med att barngrupperna nu kanske blir mindre framöver eftersom det verkar som att födelsetalen faller dramatiskt nu under 2022 och jag har svårt att se att 2023 skulle bli ett barnrikare år. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Q2) skrev 2022-12-29 17:43:51 följande:
    Det är ju samma sak med skolan. Utesluter man en del av barnen från att gå där, så blir det bättre. Lika mkt skolpeng/förskolepeng, men bara det bästa kundunderlaget. Ingen öppnar ju en skola privat och tar emot barn med problem, samma med privata förskolor. Det är ju inte lönsamt med barn som behöver vara där på obekväm arbetstid. Så då utesluter man dom.
    Ja , så är det. Men när det gäller skolan så var ju den gamla närhetsprincipen ännu mer exkluderande. Då måste man ha råd att köpa fina villan för att få plats i den bra skolan.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Q2) skrev 2022-12-29 18:16:33 följande:
    Lösningen är att alla skolor ska vara bra, inte att alla skolor ska få lika mkt pengar. Pengar ska betalas ut efter behov. 
    Ja, så görs ju också, skolor i utsatta områden får oftast väldigt mycket mer pengar i de flesta kommuner.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Maxine) skrev 2023-01-25 11:47:38 följande:
    Å andra sidan kostar en dagsisplats i sig ganska mycket - beroende på kommun, förskola o.s.v. så är det uppåt 30 000 kr. Många småbarnsmammor har inte det i lön, så det hsde ju varit billigare för samhället om hon höll sina barn hemma. Kanske rentav återinförde vårdnasbidraget som man betalade ut för några år sedan till föräldrar som höll sina barn hemma. 
    Eller att man kan vara dagmamma till sin egna barn. Det kan man i Danmark, om de är under tre år.
Svar på tråden Spädbarn på dagis, anknytning?