Inlägg från: Anonym (Hmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hmm)

    Exmaken dricker

    Anmäla honom till vem/vilka? Ingen har med hans drickande att göra, inte ens soc. De kan inte tvinga en vuxen människa till vård eller liknande. Det du ska göra är att informera pappan om att umgänget med barnen kommer att förändras tills han tar tag i sitt drickande. Det betyder t ex inga övernattningar, om du känner dig riktigt orolig så kan du till och med begära att få vara med när de ska umgås. Detta är inte bara en rättighet utan en skyldighet som förälder, du måste se till att skydda dina barn i det här läget. Då tänker jag utifrån sånt som att det en dag kan komma en orosanmälan där man från soc sida gör en utredning, och visar det sig att du inte har tagit det här ansvaret så kan din lämplighet som förälder också komma att ifrågasättas, med påtvingade insatser som följd.

  • Anonym (Hmm)
    Anonym (123) skrev 2023-01-09 11:08:13 följande:
    Det krångliga här är att då kan han stämma henne på vårdnaden. Om hon sedan i en vårdnadstvist kan bevisa att han missbrukar är det en annan sak, om inte så kan hon förlora på att ha hållt barnen borta :/. 

    Du har alltså helt rätt i vad du skriver, om skyldigheter men i verkligheten kan det bli jätte krångligt. Håller helt och hållet med om att barnen borde hållas borta från pappan om han är full framför dom! Barnens berättelse borde nog väga tungt beroende på hur gamla dom är. 
    Ja ena är iaf minst 15 och då har hen stor bestämmanderätt. Det var ju ett bra förslag att mannen kan testa sig men han kan lika gärna neka. Jag tror inte en vårdnadstvist skulle leda någonvart när det gäller så stora barn, faktiskt. Man kommer iaf lyssna mycket på barnen om de är i tonåren.
  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Orolig mamma) skrev 2023-01-09 11:06:06 följande:
    Han dricker starköl framför barnen, enligt barnen. Äldsta är nästan 15 och hon hatar när han blir full säger hon.
    Säg åt henne att hon inte behöver åka dit, det är upp till henne. Samtidigt måste du också säga åt henne att hon ska komma hem om han dricker. Ålder på syskon?
  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Nfnf) skrev 2023-01-09 14:25:06 följande:

    Men att lägga ansvaret på barnen är ju bara fel, hon ska få komma till sin pappa . Hon ska inte behöva åka hem om han är full. Han ska vara nykter. Punkt slut. Det skapar ju en jäkla oro om hon ska behöva hålla koll på honom ständigt. Då kommer han även säkert börja försöka dölja drickandet ännu mer.


    Men tror du på det där själv?? Nej, han kommer inte sluta dricka bara för att man tycker att han ska "skärpa till sig", han är antagligen alkoholist och kommer inte sluta förrän han måste. Det är ingen som säger att barnen ska "hålla koll" på pappa som någon slags övervakning, märker de att han dricker så är det bara att åka hem, inget mer med det. Varför ska barn sitta med en onykter förälder? De själva inte trivs med det heller.
  • Anonym (Hmm)
    Anonym skrev 2023-01-09 14:38:51 följande:
    Håller med om att barnen inte ska hålla koll på sin pappa!

    Dock behöver pappan inte vara alkoholist, men att han har ett riskbruk är ju uppenbart.
    Och att han inte slutar för att ts säger till är ungefär lika uppenbart.

    Ingen slutar med sina missbruk för att andra säger det, de slutar för att de vill eller inser att de måste.

    Jag tycker att ts ska informera exet att om han inte skärper till sig så känner hon sig tvingad att orosanmäla för att få till en förändring. Antingen att barnen slutar åka till honom, eller att han väljer att hålla sig nykter iaf när barnen är hos honom.
    Ja jag tycker att barnen inte ska vara med honom alls om han dricker. Samtidigt kan man inte hindra de äldsta barnen om de vill det eftersom de är så gamla, men man kan iaf försöka prata med dem. De verkar som sagt inte tycka att det är särskilt kul att han är onykter när de är där. En orosanmälan leder inte så långt misstänker jag. Gör man den för honom som vuxen så behöver han inte ens prata med soc, om man gör den för honom som förälder och oro att barnen far illa där blir det en stor utredning där även ts hamnar under lupp, t ex om hon låter barnen (iaf de mindre) åka dit fast han dricker, vad har hon egentligen gjort för att skydda barnen osv, så det blir lite dubbeleggat svärd där, om du förstår hur jag menar.
  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Orolig mamma) skrev 2023-01-09 18:23:36 följande:
    Ena tonåringen säger att han kört henne när han druckit. Jag läser alla era svar och ni förstår ju själva probleme, det finns ju inget facit och inget är ?det rätta? agerandet. Jag kan inte påverka hans drickande, det kunde jag inte då heller. Jag kan inte förbjuda barnen att gå dit för än har ingen skadats mer än psykiskt. Jag kan soc anmäla men kommer det att leda till något? 
    Klart det finns ett facit!! Barnen ska inte vara där och jag förstår inte varför du inte sätter stopp för det? De yngre barnen kan du definitivt neka att åka dit, de äldre mer tveksamt eftersom de också har en egen vilja, men om han kör onykter ska du dessutom ringa polisen.

    Snabb fråga. Du säger att ingen har skadats. Nä. Inte ÄN. Vad kommer du att säga den dagen han kör i fyllan och orsakar en olycka med barnen i bilen? Om de skadas? Dör...? Fundera lite till på om du verkligen ska låta honom köra dem någonstans alls.
  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Orolig mamma) skrev 2023-01-09 21:46:56 följande:
    Problemet är att soc inte reagerar på detta när jag tar upp det. Det måste hända något innan jag kan gå in och stoppar umgänget annars begår jag umgängessabotage. Jag känner mig rätt maktlös. 
    Du kanske inte kan hindra att de umgås men du kan definitivt hindra att han kör dem i sin bil. Det måste finnas andra sätt att få dem till och från hans hem.
Svar på tråden Exmaken dricker