• Anonym (Jag)

    Min man har blivit anmäld

    Han vill inte berätta så mycket, så jag frågar här om det finns någon med erfarenhet.

    Min man driver eget företag och sa för ett tag sen upp en person för att hens svenska inte var bra nog. Något som var väldigt viktigt för den roll hen skulle ha i företaget.

    Nu har hen anmält min man (eller företaget?) för diskriminering och något mer.

    Har hen något att komma med? Vad kan hända? Det var ju hen som sökte en position hen inte klarar av.

  • Svar på tråden Min man har blivit anmäld
  • Anonym (Jag)
    Anonym (AG) skrev 2023-01-10 10:58:26 följande:
    Anställningsform på den anställda?
    Hur länge har personen varit anställd?
    Vilka åtgärder har arbetsgivaren vidtagit innan för att komma till rätta med problemet?
    Hur gick intervju mm till vid anställningen?
    Finns kollektivavtal?
    Jag vet inte mycket mer än att hen var timanställd. Inga åtgärder har gjorts, det fanns det inte tid och ekonomi till. Det var tajt nog att anställa någon som kunde sköta den biten. Muntligt hörs inga fel, men i det skriftliga blev det tydligt. Hen var anställd 2-3 månader.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (AG) skrev 2023-01-10 11:13:27 följande:
    Hade personen ett fast antal timmar i kontrakten?

    Om arbetgivaren var så korkad att de sa att timanställningen avslutade pga språkbrist, utan att försökt med några åtgärder så har ag ställt till det för sig. Ag bör kontakta sin arbetsgivarorgansiation, alt jurist,  för hjälp.

    Om ag istället bara slutad ge timmar hade det inte varit något problem.
    De förde en dialog och sa som det var, att det inte fungerar. Hen började tjafsa och då sa de att de bara kunde ha slutat ge timmar, men att de vill ha öppen dialog om det. De erbjöd en månadslön och hen gick hem på dagen.
    Nej, i kontraktet stod det "upp till ___ timmar"... 
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Maja) skrev 2023-01-10 11:16:55 följande:

    Är han medlem i någon arbetsgivarförening och kan få stöd? Svårt att svara på något rakt av. Har han uppgett skäl för uppsägningen och det ligger någon form av diskriminering bakom så har personen ett case. Det får ju personen i så fall bevisa också (t.ex. ljudinspelning eller om det finns skriftligt). Men om din man inte gav något skäl, utan helt sonika slutade ta in personen på timme eller inte förlängde en ev. provanställning utan att ange skäl (det måste man inte) så har personen inget att komma med.

    Sa din man något om att det handlar om att personen skriver dåligt, då kan personen ha ett case - t.ex. diskriminering p.g.a. funktionsnedsättning om personen t.ex. har dyslexi.

    Så detta är inget som går att säga rakt av hur det kan komma att gå.

    Jag hade en a.g. som uttryckligen sa att min löneökning inte var större p.g.a. att jag vabbat så mycket. Jag spelade givetvis in löneförhandlingen. Problemet med det är att a.g. inte får diskriminera på det sättet, utan ska sätta lönen utefter tidigare prestationer i det läget och helt enkelt utgå ifrån att jag skulle ha prestrerat på den nivån om jag inte hade varit tillfälligt föräldraledig (vabbat). Han fick i slutändan höja min lön mer, och betala skadestånd för diskrimineringen. Detta var dock ett helt solklart fall OCH jag hade bevis. Din mans fall är inte alls lika solklart och vi vet inte ens om det finns bevis.


    Det är inte dyslexi. Personen flyttade till Sverige för några år sen. Talet är väldigt bra, men tydligen inte skriften. Min man anställer främst invandrare och har även hjälpt en som ville flytta hit från ett annat land.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (AG) skrev 2023-01-10 11:25:49 följande:
    Det går inte att kompensera en diskrinering med att att vara snäll på annat sätt. 
    Men det handlar ju inte om diskriminering. De har anställda som inte kan svenska alls, problemet här är att hen anställdes för en viss roll som hen sen inte klarar av.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (AG) skrev 2023-01-10 11:44:31 följande:
    Timanställning, inte provanställning.

    Ett problem här är att ag inte försökt lösa problemet

    Men hur löser man en sån sak? Genom att skicka tillbaka hen till skolan? De har ett litet företag, de har inte råd med folk som inte lever upp till det de anställdes för.

  • Anonym (Jag)

    Allt såg bra ut under intervjun, problemen visade sig senare. Många grammatiska fel, konstiga ordval etc.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (´´´) skrev 2023-01-10 13:12:43 följande:
    Då pratar man in på datorn som omvandlar till text. Om personen inte bryter för kraftigt så fungerar det utmärkt. Behövs inga speciella program eller något. Det går bra via tex google dokument. 

    Ordval löser sig inte av det men grammatik och stavning löser sig. Sen kan man be en kollega som får i uppgift att korrekturläsa.
    De har fått korrekturläsa, men de har inte folk att sätta på det konstant. Det tar för mycket tid. De anställde personen för att sköta det, och när det istället orsakade andra problem gick det inte.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (N) skrev 2023-01-10 13:09:43 följande:

    https://ka.se/2018/10/04/do-sprakkrav-kan-vara-diskriminering/


    Vilket typ av jobb är det? 


    Krav på svenskkunskaper utan skäl kan bryta mot diskrimineringslagen. Men bedömningarna görs från fall till fall, enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO.


    Att ställa allt för hårda språkkrav vid en anställning kan nämligen bryta mot diskrimineringslagen, om kraven inte har någon relevans för jobbet.


     


    Bra svenska är i princip enda kravet för rollen, så det var inte utan skäl.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (AG) skrev 2023-01-10 13:29:10 följande:
    Och varför testade då inte chefen att svenska var bra?????

    Det fanns ett viktigt  krav och de hoppade man över att testa!!!!!!

    I extrem fall, dvs inte överdrivet troligt, skulle en domstol kunna se krav på svenska som en efterhandskonstruktion. Om det hade varit viktigt hade man som arbetsgivare testat det vid anställningen.
    De gjorde det och där och då såg inget konstigt ut. 
  • Anonym (Jag)
    Anonym (trez) skrev 2023-01-10 23:59:15 följande:
    Om bra svenska är ett krav för jobbet, varför anställer man ens en nyanländ då?

    Betalar arbetsförmedlingen halva lönen eller nåt? Eller kan din man ge sämre lön om han anställer nyanlända eller vad är grejen med det?
    Man är inte nyanländ om man varit här i flera år, dock har han anställt några som är det också.

    Nej de får självklart samma lön som de hade fått oavsett. Han vet hur svårt det kan vara att på riktigt komma in i samhället och vill hjälpa till.
Svar på tråden Min man har blivit anmäld