• Lör 14 jan 09:46
  2703 visningar
  22 svar
  -1
  22
  2703

  Får en 15-åring se ut hur som helst ?

  Nu måste jag höra med er, andras tankar.
  Har ett bonusbarn som är 15 år.
  Får en 15- åring se ut/uttrycka sig precis som den vill ?
  Barnet går igenom utredning för könsdysfori, även hos BUP för depression och trauma sedan tidigare hos sin mamma. Jag förstår väldigt väl att barnet mår jättedåligt. Men jag står inte ut med hur hon uttrycker sig i sin stil.
  Det är nytt varje vecka. 
  Någon typ av Emo, punk, goth, deathmetal. Färgar håret i alla tänkbara färger,  eller bara rakar av det. Fult svart kladd runt ögonen,  bara hoodies med döskallar, satan, helvete och allt sånt skit.
  Det är så långt ifrån mig. Tycker det ser otroligt ofräscht ut och skäms. Skulle inte åka till affären eller ut på stan tillsammans med henne när hon ser ut så.
  Nu senast har hon rakat bort ögonbrynen helt och ser helt sjuk ut istället. Hon har även en piercing under läppen, som hon fick godkänt av sin pappa att göra, en Smiley som hon då har spetsar på så att  det ska se otäckt och häftigt ut.

  Jag vill inte vara som en kärring och trångsynt, men hon går mig på nerverna med sitt sätt att klä sig och ändra stil hela tiden. Jag tycker inte man ser ut så här och vill knappt ta hem vänner och familj för jag skäms och står inte för detta. Hennes pappa är väldigt accepterande och går visst med på nästan vad som helst.
  Snälla, ge mig råd. Vad ska jag göra ?

 • Svar på tråden Får en 15-åring se ut hur som helst ?
 • Lör 14 jan 10:00
  #1
  +1

  Tycker det låter som att du bör arbeta mer med dig själv än med bonusdottern. Självklart behöver hon få uttrycka sig och hitta sin stil. Det lär bara bli värre om du motarbetar henne! 
  Så tycker jag! Samtidigt har jag själv tre tonårsdöttrar som jag förbjuder vissa saker...

 • Lör 14 jan 10:02
  #2
  +1

  Hon får givetvis uttrycka sin personlighet och stil precis som du beskriver att hon gör. Varför skäms du? Du ska inte känna skam för att du inte gillar hur hon uttrycker sig, du behöver inte gilla stilen för att acceptera. Skäms du för hur andra ser ut och klär sig så behöver du jobba med ditt eget tänk. Du är inte hon.

 • Lör 14 jan 10:02
  #3
  +1
  Var inte kärring och trångsynt helt enkelt. Vad du tycker är oväsentligt. Det är inte ditt barn.
 • Lör 14 jan 10:03
  #4

  Just den åldern tycker kan man experimentera.
  Jag hade inte varit överlycklig. Men bitit ihop och hoppas att det skulle gå över.
  Däremot hade jag sagt nej till piercingar 

 • Lör 14 jan 10:18
  #5

  Låt henne vara. Hon behöver uttrycka sig på sitt eget sätt och så har det varit i alla tider. Inget att skämmas för. Hoppas ni har en okej relation, det betyder nog mycket för henne att känna stöd hemifrån. Behöver inte vara att ni sitter och analyserar allt utan bara hittar på något kul att göra tillsammans.

 • Lör 14 jan 10:23
  #6
  +1

  Ser ofta tjejer som byter stil. Som är mycket äldre än 15.
  Finns artister som gjort karriär på det. Madonna, Prince och David Bowie t ex. Prince och Bowie var inte tjejer dock Skrattande

 • Lör 14 jan 10:51
  #7
  emma enhörning skrev 2023-01-14 10:00:05 följande:

  Tycker det låter som att du bör arbeta mer med dig själv än med bonusdottern. Självklart behöver hon få uttrycka sig och hitta sin stil. Det lär bara bli värre om du motarbetar henne! 
  Så tycker jag! Samtidigt har jag själv tre tonårsdöttrar som jag förbjuder vissa saker...


  Jag håller med. 
 • Lör 14 jan 11:07
  #8

  Jag tycker man ska låta tonåringar testa oliks saker. Jag drog gränsen vid sånt som är permanent. Inga piercings, tatueringar och liknande. Tyvärr så hittade min dotter sätt och vis ändå - tatuerade sig på semester, piercade sig själv. Men, generellt så tycker jag att det är rätt sätt. Inte alla ungdomar är så envisa som min dotter. 

  Så skulle inte bry mig om en ful frisyr eller liknande. Hår växer ut igen. Och om jämnåriga reagerar negativt, så märker ju ungdomen det snabbt och kan ändra på det. 

 • Lör 14 jan 11:19
  #9

  Jag tycker att en femtonåring får se ut hur som helst, så länge det inte anspelar på sex. De ska dock respektera samma regler som alla andra, tillåter inte skolan mössa/keps i matsalen ska givetvis inte de ha det heller, osv.


  Har själv haft alternativ klädstil som tonåring med massor av smink, frisyrer, hårfärg osv, och är idag en helt vanlig människa som det gått alldeles utmärkt för.

  Däremot skulle jag inte godkänna att mina barn tatuerade sig innan 18. Piercing tveksamt.. 

 • Lör 14 jan 12:20
  #10

  Tack  för svar. Jag tar till mig vad ni skriver och ska verkligen försöka lägga energi på vad som är viktigt. 
  Vi har en helt okej relation.  Aldrig något gap och skrik på varandra eller i familjen utan behandlar varandra med respekt. Och försöker så gott det går med gemensamma middagar och spela kort m.m
  Självklart så förstår jag att man inte ska hänga upp sig på hur hon ser ut. Jag gillar olika stilar och tycker om att människor kan visa sin personlighet.
  Det är nog bara att det blivit lite mycket av det goda en tid här nu. Men jag ska jobba med mig själv och försöka ändra mitt tankesätt.
  Har två äldre döttrar som även de har uttryckt sig i många olika stilar.  Så jag är verkligen inte helt inskränkt. 
  Men den här fröken är några strån vassare i sitt sätt att provocera och uttrycka sig. Men som sagt, ska verkligen försöka lägga fokus på rätt saker.

  Men en sak kommer jag inte kunna gå med på och det är vassa spetsar som sticker ut under läppen.

Svar på tråden Får en 15-åring se ut hur som helst ?
Logga in
Bli medlem