Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    SKOLAN HOTAR ATT GÖRA OROSANMÄLLAN FÖR MIN SON

    Du kanske inte ska se det som "hot". Skolan är tvungen att göra en sån anmälan om de är oroliga. Det är mer en information att det kan bli så, så att ni förstår varför. Det kan hända helt vanliga familjer. Vi har blivit anmälda för två saker om jag minns rätt. Visserligen, mina barn har ADHD, men.....och vi föräldrar är båda lärare.  Ena gången var det just att sonen kastade en kniv mot en (trä-)väg - bara det. Andra gången var det att dottern snattade i affären. De hade kunnat soc.-anmäla er direkt, för grejen med kniven. 

    Det händer inget farligt. Vi fick gå på ett möte, man pratade med barnet. Mer än så brukar det inte vara. 

  • AndreaBD
    Anonym (L) skrev 2023-02-01 07:12:11 följande:

    Många gånger är det ju inte beteendet hos barnet utan föräldrarnas reaktioner eller brist på reaktioner som utgör det oroande.

    Om inte föräldrarna sänder ut signaler att de bagatalliserar nåt allvarligt eller inte söker adekvat hjälp (för sig själva och/eller sitt barn) kan det ju vara oroande och utgöra bristande föräldraförmåga.

    Jag säger INTE att det är så i detta fall eller att det låtet rimligt att skolan bör göra en anmälan men jag menar bara att omsorgsbrist och bristande föräldraförmåga är mer än att bara slå eller att inte ge barnen mat eller dylikt. 

    Det låter konstigt att hota med att nästa gång nåt händer så gör vi en orosanmälan.
    Om man tycker att det behövs stöd i föräldraskapet eller för barnet kan man ju råda att föräldrarna själva söker stöd hos socialtjänst eventuell föräldramottagning eller bup.
    Det är ju inget man ska hota med för att barn ska göra "rätt"...


    Det är väldigt olika hur skolor gör. En del anmäler ganska små saker, för säkerhets skull. Och de kan faktiskt också anmäla trots att de ser att föräldrarna gör sitt bästa, för att de tycker att familjen behöver stöd och hjälp. 

    Det kan kännas konstigt att de säger att de anmäler nästa gång, men på andra sidan, så kan det vara rimligt med tanke på att det kan tyda på problem, att kanske familjen behöver hjälp, om det händer saker flera gånger. 
  • AndreaBD
    Räkan77 skrev 2023-02-01 17:59:58 följande:
    Menar du att du tycker att skolan ska göra en orosanmälan till socialtjänsten när en elev bryter mot skolans regler? Det är inte vad skolan ska göra. Skolan ska göra en orosanmälan när de känner oro för ett barn. De får själva hantera regelöverträdelser. 
    Nej, precis. SÅ ska INTE skolor göra. 
Svar på tråden SKOLAN HOTAR ATT GÖRA OROSANMÄLLAN FÖR MIN SON