• Anonym (Jj)

    Varför är det nästan uteslutande utlänningar som ska pruta/luras?

    Vill börja med att skriva att jag inte är ute efter att smutskasta utlänningar, självklart vet jag att alla inte beter sig såhär. Har många utländska vänner som aldrig skulle lura eller vara skamliga. 


    Men av dom som GÖR det är det uteslutande utlänningar. Har hängt på blocket, marketplace i mååånga år nu. Köpt och sålt grejer. 


    men en sak jag undrar över är varför det nästan uteslutande är utlänningar som ska göra dessa skamliga prutningar. 


    sålde en bil för en massa år sen och jag blev terroriserad av invandrade som ringde dom mest olämpliga tider, alla skulle pruta etc. 


    Är det en suspekt annons på en telefon eller guldkedja är det 100% ett utländska namn. 


    ligger det i deras kultur eller varför gör dom så? 

  • Svar på tråden Varför är det nästan uteslutande utlänningar som ska pruta/luras?
  • Anonym (Jj)

    Det handlar inte om vanligt prutande alltså. Utan dessa skamliga påsett redan lågt pris. 


    men framförallt syftar jag på dessa skojannonser. 


    skulle aldrig våga köp en telefon av en utlänning t.ex.  tyvärr för mkt lurendrejeri. 

  • Anonym (Jj)
    Anonym (ppp) skrev 2023-02-14 14:01:40 följande:

    I vissa kulturer ska man pruta. Det ingår i deras ekonomiska system. Sedan tar man med sig den vana man lärt sig som barn, till tex Sverige och fortsätter göra så. För oss som vuxit upp i Sverige och kärt oss att man betalar det som står på prislappen, kan det kännas ovan och konstigt. 

    Just på Blocket och andra ställen kan det finnas prutmån så inget fel i att försöka. Däremot har många av oss svårt för det, jag har det själv. 


    Okej! 


    ja jag har aldrig träffat en svensk som prutar på detta vis. Kanske är så att dom tar för sig mer. 


    det är uteslutande män också. 

  • Anonym (Jj)
    Anonym (Vågar inte pruta) skrev 2023-02-14 14:03:12 följande:

    Luras kan jag inte svara på. Där är svennar och nysvennar lika luriga. Prutning. Svennen har inte prutning i sig som många nysvennar har. I vissa länder förväntas det nästan att man ska pruta, i Sverige våga vi inte pruta på samma sätt. Där emot upplever jag att vissa prutare är oförskämda. Om en sak säljs för 1500 kr, så är det oförskämt att vilja ha saken för 500 kr.


    Okej. Ja svenskar är inga helgon heller. 


    jag får sluta ta det som förolämpningar och se det som nåt naturligt. Är ju ändå i slutändan upp till en själv. 

  • Anonym (Jj)

    Jag har t.ex. en dyr pryl ute nu på marketplace, det är redan typ 80% nedsatt mot nypris Som jag skrivit ut. sett att andra tar 50% på denna.  Igår frågade en om det gick att få den 50 kr billigare Så kunde den hämtas direkt. 


    som att man bara MÅSTE pruta för sakens skull. Det är fräckt!så får det vara hur normalt beteende som helst i landet personen kom från. 


    jag har lite plats hemma och ville bli av med den  men nu tar jag ut den på landet i stället  


     

  • Anonym (Jj)
    fornminne skrev 2023-02-15 14:20:21 följande:

    Som flera redan har skrivit, det är en kulturell grej. Det gäller ju inte alla invandrare, men i vissa kulturer "ska" det prutas.

    Problemet är inte fenomenet i sig, utan att en del tar med sig vanan hit fast det inte fungerar så här. Landsmän emellan kanske, men inte generellt.

    Svenskar får lära sig att en del har andra vanor och invandrare får lära sig att det inte är så man gör affärer med svenskar. (På Blocket och liknande är dock viss förhandling om priset helt ok tycker jag, men givetvis inte skambud eller bluff eller skit.)


    👍
  • Anonym (Jj)
    BaraLillaJag84 skrev 2023-03-15 20:12:20 följande:

    Jag får ju för mig att det ligger något mera makt-lystet bakom prutning. "Du ska minsann inte få som du vill!".
    Skulle sälja ett enkelt verktyg för lite sen, 100:-. En äldre utländsk man dök upp. Han fattade inte alls hur den skulle användas (Okej, det var en skruvdragare och han hade alls koll på knapparna). Men han skulle absolut ha den men "Jagg tinker mäj nittiiiooo kråååånår!". Alltså tio spänn, spela roll???? Då måste det ju ha handlat om något annat än ren prutning, då hade han ju sagt typ 30. Mer att han ville "äga" mig, jag skulle "lyda" honom. Jag vägrade "bara för att" och han drog utan skruvdragare!
    Kontakta mig om nån är intresserad...!!

    Näe men min erfarenhet av Blocket, Marketplace etc är att det ska vara enkelt och smidigt! Inte att det ska skapa en halv riksdagsdebatt! Jag har köpt en vara, vi har möts upp, jag har swishat och fått varan. Hur smidigt som helst!! Har t.o.m hänt att jag hämtat prylar utställda i folks trädgårdar för att affären ska gå fort, och jag har hämtat och swishat. Har priset i annonsen inte passat mig så har jag bläddrat vidare! 


    Vilken människa. Just min uppfattning med. 


    det var så skönt under coronan. Alla hängde sina saker ri en påse på dörren eller som du skriver, i trädgården. Detta önskar jag fortsätta med. Orkar inte med en massa diskussioner. 

Svar på tråden Varför är det nästan uteslutande utlänningar som ska pruta/luras?