Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Gör alla juridiska vigslar borgerliga/ Ta bort juridisk kyrklig vigsel

    Kyrkan har haft vigselrätt i ungefär 300 år. Den borgerlig vigselrätt har endast funnits 150 år. Så där har du svaret.
    Om du hade varit präst så hade du inte kunnat neka vigsel om en är med i svenska kyrkan.
    Så varför inte söka dig till ett samfund som passar din syn bättre än tvinga in andra, i ditt smala tänk. Känner flera präster i svenska kyrkan  som inte delar din uppfattning 

  • sextiotalist
    Sven Erik Johansson skrev 2023-02-27 16:54:29 följande:

    Jo, det hade jag faktiskt kunnat. Präster i Sv K har nämligen vigselrätt, inte vigseltvång. Sen har du helt fel när du beskyller mig för att vilja "tvinga andra". Du gör där en ful halmgubbe. Det enda jag säger är att jag vill ha det system som fungerar väl i andra europeiska länder.


    Ja, de prästerna är "kanske nöjda så länge de får sin lön". Men jag vill väckelse. Jag vill att kyrkan ska vara ett effektivt redskap för Gud. Och de har fel som säger att t.ex. vigslar osv är en effektiv kontaktyta. Det har ju under generationer inte fungerat. Sverige har förblivit ett sekulariserat land. Och nu menar jag inte juridiskt, utan jag menar sekulariserat i fråga om vad som är i människors hjärtan.


    Jag vill faktiskt, på kort sikt, ha färre medlemmar i Svenska Kyrkan, och se den som ett vassare effektivare redskap för Gud, men på lång sikt vill jag vinna så många som möjligt - inte med ceremonier, utan av intresse för det faktiska och andliga innehållet.


    Jag tror inte på folkkyrkotanken, och det är ett misslyckande när svensken kommer till kyrkan 4 gånger, och 2 av gångerna bärs hon/ han in.


    Vad gäller samfund är min inställning så här : De stora skillnaderna idag går inte mellan utan svarare tvärs igenom samfunden. Jag är aktiv i utvalda konservativa församlingar i Sv K, t.ex Pauli Göteborg, en underbar församling, och klassiskt kristna göteborgare kommer långt ifrån varje söndag för att höra förkunnelsen där. Men bara en spårvagnshållplats bort, också i Sv K, kan det vara en helt annan religion som predikas -helt annan religion.


    Jag är ekumen, och aktiv i olika samfund. Igår var jag t.ex. och hörde på katolske kyrkoherden Joesph Nilsson i Jönköping, en mycket bra predikant, och jag tror att gränsen för Guds sanna kyrka går tvärs igenom de mänskliga kyrkorna - inte mellan dem.


    En anledning att stanna i Sv K är dock att det är den kyrka vars bekännelseskrifter ändå stämmer bäst med min tro, och där jag har varit mest aktiv sen 1980 när jag blev kristen vid 16 års ålder. Jag är förvisso aktiv t.ex. i katolska kyrkan också (brukar säga att jag är 3:e-dels-protestant/ 3:e-dels-katolik/ 3:e-dels-ortodox), men det finns vissa läror där jag inte delar, t.ex transubstantiationsläran och en del andra kända läror.


    Till skillnad från dig så är det folkkyrkan som tilltalar mig.
    Den stämmer bättre ihop med den livsåskådning som jag mötte i olika sammanhang.
  • sextiotalist

    Min mormor kommer från en högkristlig familj.
    Flera i den släkten är troende. Men för de flesta så lever inte runt tron, tron finns i deras liv  men inte styrande. De går sällan i kyrkan. 
    De skulle nog inte passa in i den typ av kyrka som du vill ha. Men folkkyrka passar dom perfekt 
    Vi har religionsfrihet i det här landet. Det finns inget fel sätt att tro
    Den svenska kyrkan är perfekt för många. Den ställer inga krav och alltid välkomnande. 
    Den du förespråkar verkar vara en styrd och fyrkantig kyrka.

  • sextiotalist

    Jag upplever dig som en fundamentalist. Ditt sätt räknas.
    Starta upp ett eget samfund och låt oss andra få behålla den svenska kyrkan som vi vill ha  (dvs som den är nu)

Svar på tråden Gör alla juridiska vigslar borgerliga/ Ta bort juridisk kyrklig vigsel