Inlägg från: Soryu |Visa alla inlägg
  • Soryu

    Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!

    Jag är läkare, psykiater, så jag jobbar med vuxna men har jobbat med barnpsykiatri i ett halvår för några år sedan.

    Som det låter tycker jag att du inte fick ett särskilt bra bemötande av läkaren. Det kan förstås vara så att det finns någonting som andra ser hos ditt barn som du själv är blind för, men även om det skulle vara på det sättet så kan man bemöta det på ett mycket mer inkännande och professionellt sätt.

    De låter som att de ville göra en utredning för autism och det kanske finns saker som talar för det, men om det inte är några problem på förskolan, med andra barn eller sådär så vad är nyttan? Om föräldrarna så tydligt inte är med på banan så kan man ju vänta några år tills det att svårigheterna eventuellt visar sig på ett tydligare sätt, vilket de ju gör om besvären ska vara av sådan grad att en diagnos är tillämplig.

  • Soryu
    DVQ skrev 2023-03-14 17:56:21 följande:
    Tja, din uppfattning är ju precis som min uppfattning en gissning.

    Det kan mycket väl vara så att de konsulterat en barnpsykiatriker om ts barn. Men jag har själv varit med om att mitt barn blivit föremål för "konsultationer". Då tog bvc-sköterskan, som det gällde i vårt fall, upp det med oss i förväg och sedan meddelade hon vad läkaren sagt på nästa möte.

    För mig låter det märkligt att man inte skulle meddela föräldrarna en sådan sak utan bara out of the blue ta upp npf som möjlig diagnos nästa gång.

    Och hur det än ligger till var det fortfarande otroligt dåligt skött av läkaren
    Håller med dig. Man bokar inte in tid till en barnpsykiater för bedömning utan att ha pratat om det först. Det var ju en läkare som annars var på BUP men tillfälligt på den här Alva-kliniken. Då gissar jag att det är en ST-läkare från BUP som gör randutbildning i barnmedicin på Alva, så det är väl därför hon kommer med sitt psykiatriska perspektiv trots att läkarbesöket inte handlar om det.
  • Soryu
    AndreaBD skrev 2023-03-17 13:41:34 följande:
    Om man förut har trott att ALLA växer ifrån det, och nu tror man att bara en mindre del, de med lättare symptom kan hamna utanför diagnoskriterierna - då är det ändå inte man har BÖRJAT tro att det är så? Utan man har gått ifrån att det gäller alla till att det gäller några få! Och något annat står inte heller i artikeln. Och den är inte skriven av någon expert. 

    Läkare kan säkert ha fel, men som sagt, det är ovanligt att man utreder i onödan när man annars gör allt för att undvika fler utredningar. Man har t.o.m. försökt ändra på diagnoskriterierna med motiveringen: Vi kan inte bekosta extra insatser för så många barn!  Det är visserligen ett tag sen, men det är så man tänker. Socialstyrelsen var det väl då. 
    Jag som är läkare (psykiater) bedömer att det mest troliga scenariot här är att det handlat om en överentusiastisk och inte särskilt skicklig läkare som tyckt sig se en massa tecken till autism på grund av "if all you have is a hammer, everything looks like a nail"-effekten och då inte haft det kliniska omdömet att avvakta när det inte verkar finnas några andra problem hos barnet, och inte heller haft den mellanmänskliga omdömesförmågan att läsa av TS och ge ett bra bemötande i detta.

    Jag har träffat gott om sådana kollegor som tycker sig se autism, adhd i allt, eller vad det nu är som är favoritdiagnosen, och kombinerar man det då med lite dålig empatisk förmåga och sviktande omdöme så..

    Men som sagt, det är min bedömning, jag var ju inte där så gör inga anspråk på att veta säkert.
  • Soryu

    Man ska inte heller glömma att ekonomiska incitament tenderar att driva diagnostisering. Alvamottagningen verkar ju vara någon privat vårdgivare, och om det då finns avtal med regionen om att få ersättning för neuropsykiatriska utredningar så skapas naturligtvis ett ekonomiskt incitament för att initiera sådana utredningar.

    Det låter kanske cyniskt, men min erfarenhet är att det finns ett antal privata vårdgivare som ställer framför allt ADHD-diagnoser på högst tveksamma grunder och det är ju inte svårt att förstå att det blir så, då många patienter som söker ju vill ha en ADHD-diagnos (för det ger en sorts förklaring till de problem man samt att det finns en tydlig och klar behandlingsstrategi) så fler diagnoser ger fler nöjda kunder.

    Jag tror inte att dessa läkare och psykologer som bidrar till detta är medvetet slarviga eller bedrägliga, utan att det är en selektion så att läkare och psykologer som tenderar att se autism eller adhd hos alla söker sig till den sortens mottagningar eftersom där får de göra det som de tycker sig vara bäst på - diagnostisera autism och adhd. Men vi som jobbar i andra delar av psykiatrin ser hur fel det ofta blir.

    Med det sagt finns det också gott om privata vårdgivare som är väldigt bra och som har seriösa läkare och psykologer, men de ekonomiska incitamenten ger tyvärr möjlighet för oseriösa och oskickliga aktörer att profitera och ställa till med elände.

    Vet för övrigt inget om Alvamottagningen, så detta är ingen kritik mot den mottagningen i sig, men jag vill lyfta fram detta för idén att "man inte utreder i onödan" bara gäller offentlig vård, inte privata mottagningar med avtal kring neuropsykiatrisk utredning, för de utreder såklart så mycket som möjligt då det är lukrativt.

  • Soryu
    AndreaBD skrev 2023-03-17 15:14:32 följande:
    Ja, vi kan förstås inte veta säkert. Det KAN vara så. TS reaktion tycker jag dock är märklig. Lite väl nojig. 
    Jag tycker inte att reaktionen låter så märklig baserat på det som står i ursprungsinlägget.
Svar på tråden Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!