• Lör 11 mar 13:25
  15548 visningar
  123 svar
  -4
  123
  15548

  Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!


  Jag vill dela en situation som har lämnat mig helt kokande inuti. 
  Min lille pojke, 6 år, går på regelbundna besök på Alva barnklinik sedan flera år tillbaka. Han har förstoppnings besvär, till största delen beror det på att han håller sig, istället för att gå på toaletten (vanligt problem för barn nuförtiden). Han var bara 1,5 år när han började med det, och problemen har fortsatt genom åren och han har lite läckage, så det är ju verkligen något som vi behöver komma till rätta med. Han var ju så liten när det blev så här, och han har ju ingen referens riktigt hur det känns när funkar bra, så det är svårt att bryta. 
  Först nu kan jag se stora förbättringar, och är så lättad över det. 
  På Alva har hjälpen bestått av att skriva ut Laxido junior, och gå igenom toalettrutiner. Och när detta inte har lett till några förbättringar så vill dom öka dos, och flera toalettbesök/dag, för en redan pressad unge? Detta går bara inte att få till, det blir faktiskt värre. 
  Det som tillslut har gjort en förändring, det är att jag har pratat med honom om kretsloppet, både i kroppen och i naturen, att han har fått en förståelse för att man gör sig av med kroppens slaggprodukter och det tar jorden hand om och det blir växter och liksom får förstå poängen vinsten med det hela. Koppla tillbaka till biologin. Inte vet jag, men det har iallafall lett till att motståndet har gett med sig. Och det här enkla får man inte från sjukvården..
  För några veckor sedan hade vi tid på Alva, jag berättade glatt för (som vanligt ny läkare) om framstegen, men den här läkaren var inte intresserad av det, hon var inne på något annat. Hon var läkare på BUP, och tillfälligt på Alva. Hon började fråga ut mig, hade vi någon i släkten, som är ?udda?, sådär. Vad jag jobbar med. Följt av frågor ang min pojk, har han svårt med kläder, får han låsningar, ang mat, relatera till andra barn, förskolan osv, pratade om bredare utredning, gav mig en broschyr om neuropsykiatrisk sjukdom. Hon tror att han inte känner kroppens signaler, som andra. Och när hon säger att det kan bli svårt med vanlig förskoleklass till hösten, då först förstår jag vad hon är inne på, och jag försöker desperat få läkaren att förstå att hon är inne på helt fel spår. 
  Jag säger till henne att om hon pratar i fem minuter med min pojk, så skulle hon se att han har inte några såna här problem, men hon säger att hon ?ser? det här, han ville inte gå in i mottagningsrummet, så hon ser det. Jag är helt paff nu. Och det säger jag till läkaren. Jag har aldrig någonsin tänkt på något sånt här ang min pojk, och ingen annan heller!
  Den här lilla ungen är i sånt samspel så man blir alldeles lycklig av att umgås med honom. Han har inga som helst kognitiva svårigheter, han har inte ett enda av det som kännetecknar neuropsykiatrisk diagnos/sjukdom. Han har tvärtemot lätt för allt det som räknas upp där. Den här lilla ungen är så välfungerande som möjligt är! Och jag är helt förbluffad över att läkaren gör en sådan bedömning! Och jag vet inte vad jag ska ta mig till där i mottagningsrummet för jag inte blir trodd när jag försöker tala för min son! Läkaren tror bara att jag inte vill ha ett annorlunda barn! 
  Hon tittar förundrat när min pojk säger något till mig och ler, och säger att hon ser tecken på att han kan vara i samspel ändå. 
  Det här var så obehagligt, en läkare, med den auktoritet och trovärdighet som yrket för med sig. Min lille pojk som inte på många år än, kan tala för sig själv i en sån här sak, eller prestera på beställning, och jag som mamma, blir inte trodd. 
  Jag kommer göra allt jag kan för att min pojke inte ska bli utsatt för det här.
   
  Det är så fel och det bör påtalas och det bör uppmärksammas. 
  /Fruktansvärt arg mamma. 
 • Svar på tråden Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!
 • Lör 11 mar 15:26
  #1
  +6

  För att sammanfatta: Barnet har gått i 4 och ett halvt år på den kliniken, av andra skäl förstås. Men de har ju haft mycket tid och tillfälle att se hans utveckling. Läkaren som påtalade detta har inte varit med under hela den tiden, men det finns ju journaler, och kollegor som har träffat barnet under längre tid. Läkaren tycker att barnet bör utedas (för NPF)  för att han kommer att ha problem i en vanlig förskoleklass. Och hon är expert på området, har jobbat på BUP. 

  Du känner ditt barn, men det är inte ovanligt att man tar sitt barn så som det är, det är ju positivt också. Men har du kunskap om NPF? Eller är du pedagog, förskollärare eller lärare? Om inte, hur kan du då veta att det kommer att funka bra för ditt barn i förskoleklassen? Jag är faktiskt mycket mer benägen att tro att läkaren har rätt. 

 • Anonym (B)
  Lör 11 mar 15:30
  #2
  -2

  Hon kan inte tvinga på honom en utredning mot din vilja. Fråga Alva varför de bokar in en BUP-läkare utan ditt medgivande och byt sedan klinik. GÅ ALDRIG DIT IGEN. Om de får för sig att ditt barn har en npf-diagnos som du vägrar utreda så finns risken att de gör en orosanmälan.

 • Anonym (Klari­ce)
  Lör 11 mar 15:48
  #3
  +1

  Men om du inte tycker att kliniken hjälper, och att det ger mer är resonera med barnet, finns det väl inget som hindrar dig från att resonera med barnet?

  Om du inte vill att barnet utreds för npf, kommer inte barnet utredas mot din vilja ( men jag ser inget problem med utredning).

 • Lör 11 mar 16:21
  #4
  -2

  Ja han har gått där i ca tre år, i början nån gång per år, tätare nu när han blivit äldre. det är obehagligt för jag vet det här som B skriver. jag ville skriva ner d här, se om andra har liknande erfarenheter vilket jag antar tyvärr många har. 


  tack för kommentarer🙂

 • Lör 11 mar 16:40
  #5

  Det var väl en tillfällig läkare som var där?

  Om det inte är synliga ticks, överaktivitet  och man märker när man talar första gången med barnet att något är annorlunda så är det väldigt svårt att se på ett barn att de skulle ha en outredd npf diagnos.

  Mig veterligen så har jag aldrig hört att en ny läkare som aldrig träffat barnet och bara efter ett kort besök vill göra en utredning. För den ser en helt rad med indikationer på en npf. (speciellt utan en rad synliga symtom)

  Ring på måndag och tala med ordinarie läkare och lyft din ilska på ett lugnt sett. Berätta vad du skrivit här och att så här får det inte gå till.
  Ifrågasätt vikarierande läkare.
  Ni kommer liksom dit för förstoppningsproblematik inte något annat.

 • Mån 13 mar 10:50
  #6
  -2

  Hej ja, det var bra skrivet, vi kommer liksom dit för förstoppningsproblematik, det var precis vad vi var där för. gick därifrån med ett nytt problem, som inte på något sätt har med min pojke att göra, jag bara känner helt ärligt, ge fan i min unge. 


  tack för svar i tråden 🙂

 • Anonym (B)
  Mån 13 mar 11:02
  #7
  -2

  Uppdatera gärna om hur det gick sen, om du pratade med barnkliniken om det här, om ni byter ställe osv.

 • Anonym (att våga se)
  Mån 13 mar 11:23
  #8
  +3

  Jag tänker att det absolut kan ligga något i läkarens bedömning om att ditt barn upplever sin kropps signaler på annat sätt än det mest typiska och att hen efter att just ha jobbat på BUP faktiskt kan ha utvecklat en blick för vad ditt barn ev. skulle kunna ha problem med.

  Du har aldrig någonsin tänkt på att det skulle kunna vara något neuropsykiatriskt och det låter ju som att det fungerar väl hemma. Vad läkaren troligen vet, är att kraven i skolan faktisk är helt annorlunda och att det faktisk är bättre att lyfta frågan om utredning än att inte göra det. 

  Jag tänker att det absolut inte handlar om hur du är som mamma, utan om att världen faktiskt är anpassad för barn som fungerar som "de flesta". Och barn som fungera lite annorlunda, kan behöva att man förstår detta för att enklare kunna hjälpa dem.

  Jag förstår att det är mysigt med en sex-åring som du blir alldeles lycklig av, det utesluter dock inte att han faktiskt framöver kan behöva stöd. För att nå sin potential, inte för att sitta hemma med dig hela livet.

 • Anonym (B)
  Mån 13 mar 11:26
  #9
  -1
  Anonym (att våga se) skrev 2023-03-13 11:23:31 följande:

  Jag tänker att det absolut kan ligga något i läkarens bedömning om att ditt barn upplever sin kropps signaler på annat sätt än det mest typiska och att hen efter att just ha jobbat på BUP faktiskt kan ha utvecklat en blick för vad ditt barn ev. skulle kunna ha problem med.


  Inte på bara några minuter! Människan verkar ha bestämt sig för att ts barn har en diagnos i princip första kvarten och tolkar allt under besöket utifrån det.
 • Anonym (Mja)
  Mån 13 mar 12:09
  #10
  -2

  Jag tänker att en läkare som också bara jobbat med diagnoser och på BUP bara har de glasögonen på och vill få alla klossar till att passa hens egen lilla box av kunskap.

  Skulle ifrågasatt. Läkare är inte gudar.

Svar på tråden Läkare på Alva vill utreda mitt helt välfungerande barn!
Logga in
Bli medlem