Inlägg från: Lönnsirap |Visa alla inlägg
  • Lönnsirap

    Lag mot köpa sex är ett övertramp från staten?

    En av effekterna av att det är olagligt att köpa sex är att prostitutionen inte är ett jobb som alla andra i Sverige. Vilket ju gör att arbetslösa inte förväntas ta arbete på bordell efter nån månad på A-kassa!

    En annan effekt är att sexköp faktiskt av en stor del av befolkningen ses som precis så problematiskt som det faktiskt är. Det gör det svårare för människor som utnyttjar andra att hänvisa till att det är individens val att sälja sex. Visst är det det, men det är faktiskt inte lagligt att köpa sex i Sverige, så där har samhället faktiskt satt en gräns.

    Ts argumenterar ju precis som att frivilligt sex inte är något som staten ska reglera. Men jag tycker personligen visst att staten ska gå in och sätta gränser för denna frihet. Exempelvis vill jag inte se folk ha sex...  så är det är rimligt med lagstiftning kring förargelseväckande beteende. I min värld är det heller inte rimligt med frivillighet kopplad till ekonomiska transaktioner. För hur frivilligt brukar det vara, egentligen när försörjning är inblandat och någon upplever att den inte har något val?

    Vi lever i en välfärdsstat där just tjänster är reglerade, oavsett om det handlar om nagelvård, frisörbesök eller massage. Det går en gräns i väldigt många människors värld att det faktiskt finns en gräns mellan vanliga tjänster och sexuella tjänster. I min värld tar lagstiftningen bara ansvar för detta. Och jag ser Sverige som ett föredöme ang. att det är just köparna som är skyldiga. Och att vi faktiskt ser att det är så omoraliskt att det borde vara brottsligt.

    Man kan naturligtvis tycka att den bygger på otydlig religös, moraliskt eller politisk bakgrund, men den har ju visat sig ge just de effekter man hoppades få. Mindre prostitution och dess problem!

  • Lönnsirap
    Stoffosinsky skrev 2023-03-17 10:25:27 följande:

    En del synpunkter har nu kommit fram. Tyvärr tycker jag att många inlägg slirar vid sidan om den frågeställning jag hade från början, vilket är: Ska Staten lagstifta om om två vuxna personer kommer överens om att ha sex och ena partnern betalar, enligt de förutsättningarna jag noterade i börja. Jag tycker detta är ett övertramp, och inget av det som noterats i tråden motsätter detta.


    Det som flera har noterat att det finns ett samband till människohandel med allt som detta för med sig. Jag är helt emot denna kriminalitet och förövarna ska straffas. Men jag är lika övertygad om att straffa några personer som betalar för sex knappas kommer att sätta fast personer som har med människohandel att göra. Detta verkar de flesta hålla med om, och framför istället att sexköpslagen minskar efterfrågan och indirekt påverkar människohandel. Även om det finns ett visst samband är jag tveksam till att stifta lagar inte primärt för att straffa den som gör lagöverträdelsen, utan påverka en efterfrågan av personer som säljer sex. 


    En annan infallsvinkel är att de som säljer sex är utsatta individer som ska skyddas, och minskad efterfrågan på deras tjänster skulle således vara till hjälp. Mot den här bakgrunden har Staten i sexköpslagen fastställt att det är lagligt att sälja sex, men inte att köpa. Detta är också enligt min mening märkligt helt felaktigt sätt att stifta lagar. 


    En tredje infallsvinkel har mer attitydsmässig infallsvinkel att sex säljare och köpare sämre och kallas nersättande för horor och torskar. Jag kan inte annat än att uppfatta detta som någon form av kvarlevande religiös moraluppfattning. Det är ju faktiskt (även i dag på sina ställen) inte länge sedan kyrkan hade stort inflytande på vårt sätt att sex. Sex innan äktenskapet var inte att tänka på och inom äktenskapet var det till för fortplantning. Kvinnan skulle ju försöka undvika ev.  njutning av akten.


    Det är också värt att notera att flera länder har granskat den svenska sexköpslagen men av flera anledningar valt andra kanske mer effektiv metoder för bekämpa människohandel. Det är ju alltid fråga om vad resurser ska användas till. Ska verkligen polis och rättsväsende jag personer som köper sex, för att få en tveksam indirekt effekt på människohandel och ännu mer tveksam socialpolitisk effekt för utsatta individer. 


    Du är fri att tycka illa om all möjlig lagstiftning och tycka den borde vara annorlunda utformad.

    Min åsikt är att den faktiskt är väldigt effektiv att förebygga trafficking. Det är kriminalitet som du ju också säger att du vill förhindra och personligen tycker jag att det är väldigt logiskt att förbud mot sexköp faktiskt försvårar för trafficking.

    Att andra länder inte tycker att sexköpslagen är vettig får stå för dem. Många länder har ju helt andra strukturer och strategier för vad samhället ska reglera och inte. Personligen tror jag att man behöver anpassa lagstiftningen till hur landet fungerar och hur man jobbar med olika frågor.

    Jag tänker att det är bra att svensk lagstiftning är inriktad på att skydda människor från att fara illa och inte fullt så liberal som vissa vill. Det är rimligt med en gräns för individers frihet för att förhindra att människor råkar illa ut och exploateras.

    Du är tveksam till om det hjälper, själv är jag rätt övertygad om att det faktiskt får bra effekter. Och att vi fortfarande behöver jobba mot våldtäkter, sexhandel och exploderande av folk i sexuellt syfte.
  • Lönnsirap
    Anonym (fel grund till lagstiftningen) skrev 2023-03-20 11:23:23 följande:

    Detta är ett ganska märkligt argument som kommer upp då och då.
    Det finns mängder av normala tjänster som inte klarar det argumentet.

    Varför skulle en vuxen människa behöva betala någon för massage?
    Varför skulle en vuxen människa behöva betala någon annan för att laga mat?
    Varför skulle en vuxen människa behöva betala någon för att städa ens hem?
    fyll på i oändlighet

    Vår tillvaro är fylld av önskemål och tidsfördriv som knappast kan beskrivas som absoluta behov. Vi köper tjänster för att vi kan, har råd, har tid och att den som säljer tjänsten är intresserad av att tillhandahålla den mot betalning.

    Observera att jag inte argumenterar för att legalisera eller avkriminalisera sexköp, jag säger bara att det finns ett antal argument som inte håller utan bara är moraliserande.


    Hela grejen är ju att "sexuella tjänster" faktiskt inte är en tjänst som alla andra. Visst är det moraliserande, men det betyder inte att vi inte ska ha lagstiftning som inte riskerar att moralisera. 

    Det finns gränser för vad man kan köpa av en annan människa och lagstiftningen tar inte bara hänsyn till vad du tycker, utan tar ju hänsyn till andras erfarenheter, kunskaper och tyckande.

    Det är inte en branch som kryllar av människor som frivilligt vill sälja sex som en "tjänst", utan tvärtom en branch som överallt där den finns är omgärdad av människor som utnyttjar, luras och allmänt beter sig illa. 

    Du får gärna tro att det bara handlar om moral. Det handlar också om att faktiskt förebygga prostitutionens andra negativa sidor. Att jämföra med andra tjänster är att underskatta lagstiftningen. Sex är inget som ska säljas och köpas. 

    Sex är något mellan folk som har lust att ha sex med varandra, eller ensamma. De där "tjänsterna" du talar om är prostitution. Alltså inte "sex", utan sex med betalning.
  • Lönnsirap
    Anonym (jaha) skrev 2023-03-20 13:14:56 följande:
    Fast den där gränsen du pratar om är ju inget annat än vissa människors egna subjektiva moraliska värderingar... och varför skulle vissa människors subjektiva smak kring sex vara facit för alla?

    Ja sexbranschen kryllar av skithögar, men beror det på tjänsten i sig (sex), det beror snarare på att den bara inte har hanterats och städats upp som andra branscher gjort? Alla slags jobb har tidigare varit präglade av utnyttjande och slavliknande förhållande. Det krävdes många års arbete och organisering för att få ordning på det (arbetarrörelsen, fackföreningar, lagar, etc).

    Så ja, det handlar inte enbart om moral, men det gör det till stor del. De som förespråkar förbud gör det väldigt ofta inte enbart det ur ett humanitärt perspektiv utan till väldigt stor del ur ett principiellt, ideologiskt och moraliskt (hur man förhåller sig till sex) perspektiv.  Många av dessa verkar lida av kronisk dubbelmoral där de är petnoga med att just sexbranschen ska vara fläckfri men andra branscher är det inte lika noga med.

    Givetvis ska människohandel och utnyttjande av andra människor inte förekomma i någon bransch men vissa människor subjektiva åsikter och dubbelmoral ska absolut inte användas som utgångs punkt för lagar.
    Du tolkar det som dubbelmoral, själv ser jag det snarare som att du vill att det som passar dig, ska vara oreglerat med hänvisning till frihet, medan du troligen inte argumenterar lika kraftfullt mot andra reglerade brott. 
    Det är exempelvis inte okej att skattefuska, eller miljöförstöra med hänvisning till "frihet". 

    Jag tänker att sexköp i din värld är en bransch, medan den i min värld snarare är ett socialt problem. 

    Du kan tolka det som dubbelmoral, själv ser jag det snarare som en reglering bland alla andra. I Sverige är vissa saker inte upp till individen, utan vi har satt gränser för vad som är okej. I andra länder reglerar de annorlunda, men ALL lagstiftning handlar just om att faktiskt ha lagar som stämmer med det vi kallar moral.
  • Lönnsirap
    Stoffosinsky skrev 2023-03-20 23:36:20 följande:
    Du är åtminstone uppriktig när du i varje fall indirekt noterar att lagarna stiftas utifrån rådande moral. Så med andra ord är det din moraliska syn som ligger till grund för att köpa sex är ett brott, Det enda man undrar över är att du borde då även ur ett moraliskt perspektiv även straffa dom som säljer.
    Och så var det för inte så länge sedan då det var förbjudet med homosexualitet, och tidigare under häxprocesserna. Jag för min del, som jag skrev inledningsvis, är av den åsikten att lagar ska skapas utifrån att göra livet bättre för oss människor.
    Du missförstår ang. att det är MIN moral som styr lagarna. Jag är en del av en helhet i samhället, men naturligtvis inte "den som bestämmer".

    Det finns mycket väl saker som tidigare varit olagligt och inte längre är det, precis som det finns saker som tidigare varit lagligt, och som blivit okej.

    Att göra livet bättre för människor är en bra utgångspunkt vid stiftandet av lagar, och i detta ingår i min värd att ta hänsyn till de sociala problem som finns, och försöka hitta lösningar på det hela. 

    Jag ser helt enkelt inte tillräckligt med nytta med prostitution och ser faktiskt inte problemet med att vi sätter en laglig gräns där. Och att gränsen just sitter hos dem som köper. För det är där jag tänker att problemet ligger. Att man tror att sex är en vara som kan köpas. 
  • Lönnsirap
    Stoffosinsky skrev 2023-03-21 10:47:47 följande:
    Du ser inte nyttan med prostitutionen och att sex inte kan köpas. Och eftersom du tycker så ska det vara olagligt. Det är just när Man gör det ogrundade tyckandet som lag som det blir ett problem. Som när mullorna i Iran fått för sig att alla kvinnor ska täcka håret. Du kan inte sätta dina idéer över andra människor mot att hitta på osakliga själ till detta.
    Åter igen. Jag skiljer på mina personliga åsikter om lagstiftningen och om att de ibland överensstämmer med hur lagstiftningen faktiskt ser ut.

    Du är ju fri att lyfta dina åsikter och jämföra dem med andra rättsområden, men om du inte förstår att bara för att man håller med lagstiftningen, så har man bestämt att det ska vara så, säger mer om dig än om frågan.

    Jag tänker att saker som inte tillför speciellt mycket till vårt samhälle och samtidigt skapar lidande för människor som riskerar att utnyttjas mycket väl kan och BÖR göras olagligt.

    Det är just idéer som driver samhällen och moral framåt och det är rätt löjligt att driva just frihet att köpa sex som en rättighet som "behöver finnas". Det fungerar ju alldeles utmärkt att just sätta gränser för vad som är okej att göra och köpa sex är en sak som svensk lagstiftning faktiskt har sagt inte är lagligt, utan faktiskt kriminellt.

    De ser problem. Själv ser jag en möjlighet att minska prostitution. 
Svar på tråden Lag mot köpa sex är ett övertramp från staten?