• Anonym (Fuh)

    Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?

    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-15 16:47:50 följande:

    Barnbidrag, skolgång, böcker, lärarnas löner, skolmaten, barnets tandvård, läkarvård, dagis, dagismaten, fritids, skolbuss, vabb, föräldraledighet = vi som inte har barn betalar detta för era barn på våra löner.

    Orättvist! Det borde kompenseras oss genom att vi får "ickeföräldrapenning" i ett år då vi får vara lediga i ett år för att vi inte har barn och får göra vad vi vill det året betalt, precis som folk som har barn får vara lediga i ett helt år x mängden barn! I flera år är ju föräldrar lediga om det t ex har 3 barn. Varför får inte vi barnfria gå hemma med kompensation i ett år i a f när vi hjälpt hela samhällets ungar hela yrkeslivet?!


    Absolut, så länge ni gör något som också håller er vakna hela natten det där året, inte ger er någon egentid alls om dagarna  och som första månaderna skriker er i öronen så ni får gå med hörselkåpor. Och såklart att era kroppar ska förändras på samma vis som en förälders i det fall ni är kvinnor - det kan ju ordnas genom ett snyggt lotteri exakt när ledigheten börjar om ni bara får skråmor i underlivet, ett stort operationsärr över hela magen eller sprickningar i hela fiffi till anus.

    Lika skulle väl vara lika?
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-17 15:29:19 följande:
    Har aldrig träffat en sjuksköterska eller undersköterska eller läkare som sagt att de tycker det är semester att komma tillbaka efter föräldraledigheten. De har jobbat något halvår och så snabbt som möjligt skaffat ett andra barn och då börjat planera för nästa föräldraledighet. Varför? Om man får så mycket "egentid" på jobbet att det är som semester i jämförelse?
    Hur många % av den yrkeskåren har du träffat?

    Jag är universitetsutbildad ingenjör och jobbar med komplexa frågor i högt tempo, och att komma tillbaka efter föräldraledigheten var vilsamt. Jag fick ju fikarast 10 min! Kunde äta varm lunch! Fick gå på toaletten ensam! Mina kollegor ville förvisso ofta ha snabba svar men jag behövde inte bevaka dem konstant så de inte ramlade ned från sin stol och slog i huvudet.

    Varför är det så svårt att ta in vad folk säger utan fortsatt leva i nån slags bubbla att det är värsta chilla friåret att vara föräldraledig? Jag har inte sovit en hel natt sen bebis kom och går upp runt 05-0545 varje morgon efter att ha fått en vällingflaska i huvudet som väckarklocka.
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-17 15:36:51 följande:
    Men om jag jobbar på förskola gör jag ju samma sak för andra så den tjänsten är ju redan betald av mig i förskott.

    Varför är det bara föräldrar som inte vill att barnlösa ska ha "ickeföräldraledighet" betalt i ett år? Det påverkar ju inte dem personligen? Varför inte gå med på detta? Vad är hotat i föräldrar om barnfria också får ett betalt sabbatsår? Tycker det är lite missunsamt att vara emot idén.
    Nej, det är inte missunnsamt. Det är du som ju är avundsjuk.
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-17 15:32:31 följande:
    Ta ett jobb i sjukvården och se hur ofta du måste vara tillgänglig dygnet runt för andra och ha gapandes patienter i öronen varje dag och se om det är egentid att jobba då, och semester i jämförelse med att vara hemma med sin egna bebis i ett år. Alla tycker inte att det är lika jobbit som du gör, det måste du förstå.

    Förmodligen inte varje dag utan undantag 24/7. Eller hur? 


    Skillnaden mellan en föräldraledighet och ett jobb är att du inte heller kan sluta på din föräldraledighet, du kan inte säga upp dig som förälder. Du har ingen möjlighet att vila från det, eller få övertidsersättning. Du har någon som är helt beroende bara av dig (och en ev medförälder) Men du har ingen som helst utbildning på vad du förväntas klara av och förstå direkt. 

  • Anonym (Fuh)
    Tow2Mater skrev 2023-03-17 20:52:59 följande:
    Visst kan du saga upp dig som foralder om du vill. Barn kan placeras av soc. Du kan aven vara sjukskriven och fl-ledigheten tas over av annan person. Plus att du naturligtvis delar fl-ledigheten med annan foralder, och oftast anses fa avlosning efter typ 8 timmar varje dag. övertidsersättning ar det manag som inte far fast man jobbar mer an sin vanliga 40 timmarsvecka. Utbildning - det ar ju upp till dig sjalv att lara dig innan, precis som vilket annat jobb som helst.
    Fast hördu, det är en skillnad att gå hem från jobbet och vila framför tvn mot att partnern kommer hem. Ansvaret för barnet upphör inte för det. Och få jobbidag startar du på med 100% ansvar för någons liv men 0% utbildning.

    Delar man med annan förälder kommer den ju ofta hem efter 8 h plus 2 h restid, vilket ger 10 h.

    Så sluta tramsa.
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-18 19:24:03 följande:
    Nej.

    1. Ekonomin spelar ingen roll eftersom mänskligheten kommer utdö om cirka 100 år pga överbefolkning och negativ klimatpåverkan pga överbefolkning + Jordens resurser räcker inte som det är nu pga överbefolkning. Varför sätta folk till Jorden när det redan finns föräldralösa barn att adoptera som redan existerar här och nu så det räcker och blir över om syftet med barn är ekonomisk och att torka gamlingar i rumpan?

    2. Alla människor blir aldrig gamla. Vissa försörjer sig själva och hinner dö innan ditt barn behöver torka hen i rumpan.

    3. Det meste ekonomiska är således att adoptera redan existerande föräldralösa bebisar i stället för att sätta nya till världen när klimatet ändå kommer sätta stopp för kedjan av dina gener inom 200 år. Vad ska man med ekonomi till om klimatpåverkan gjort Jorden obeboelig av de som lever nu? Är det att "ta ansvar för kommande generationer" att överbefolka denna Jord ännu mer och bara se lika kort som nästan pekar?

    Det är således mer ekonomiskt gynnsamt att betala ut ett års "ickebarnbidrag" till barnlösa än att överbefolka ännu mera en Jord vars resurser inte räcker i nuläget till alla som redan finns här och som dessutom kommer vara obeboelig om 100-200 år pga klimatförstörelserna sedan den industriella revolutionen och som inte hejdats än idag. Eftersom alla idag vet om detta men ändå väljer att sätta barn till världen så är det ju dessutom oerhört grymt gjort mot kommande generationer, att i egoistiska skäl sätta sina barn till världen. Till vad?

    4. Bekosta dina barn helt själv då och ta inte vabbpengar, föräldrapenning, barnbidrag av oss andra som kanske själva är barnlösa, utan betala allt då ur egen ficka! Först, om du bekostar dina barn själv så kan du predika att det är ekonomiskt för oss andra med dina barn. I nuläget så får vi bara tillbaka i äldreomsorgen en mycket liten del av det vi betalat för dina barn med våra skattepengar, vi har ju redan lagt ut mer på dina barn under hela deras uppväxt summa summarum än vad vi möjligtvis kommer eventuellt kommer få tillbaka som gamla.

    5. Det är mer ekonomiskt att importera arbetskraft, ja. Det är mer ekonomiskt att adoptera redan existerande barn än att det föds fler och fler.

     Nej, det finns inte tacksamma små föräldralösa barn i drivor som bara väntar på de snälla generösa västerländska räddarna. Och nej, mänskligheten kommer knappast dö ut om 100 år.

    Det är också omöjligt att idag neka barnbidrag. 


    Du vill bara få ett år ledigt gratis där du kan vila och vara utan förpliktelser låter det som. Avundsjuka tror jag det kallas, 

  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-18 21:50:15 följande:
    Jo.

    Bara ditt barns förskoleplats kostar skattebetalarna 150 000 kr per barn och år. Många av dessa skattebetalare är och förblir tillsvidare barnlösa. Möjligtvis kostar det den summan per sjuk gamling på ett äldreboende per år. Men ett barn kostar mer per år i 18 år av skattebetalarna än vad man kan få tillbaka sedan. Man har redan lagt ut pengarna + betalat för sin egen pension + minskat skattebetalares utgifter mycket genom att inte föda något barn. Därför är det mest jämställt och rättvist att alla barnlösa får i alla fall ett betalt sabbatsår från arbetet och får lov att göra precis vad de vill då med sin frihet och ledighet, det kan ju inte otacksamma föräldrar sitta och tjura om eftersom de också har möjlighet att inte skaffa barn och få "ickeföräldraledighet" i stället. Varför vill föräldrar ha ännu mer av skattebetalarna och missunnar barnlösa både barn och betalt sabbatsår?
    Som sagt, du vill bara få betald ledighet. Du hsr fått jättemånga argument och förklaringar i tråden till varför det inte funkar men det kokar ju ned till att du helt enkelt vill slippa jobba.

    Inget hindrsr dig. Du kan ta ett sabbatsår. Det kostar dig lite mer än en med barn, men du slipper förlossningsskadorna, du kan sova ut varje dag. Du kan under året också just göra saker DU vill och kanske hitta en ny bana. Du blir utvilad. 
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-19 18:39:23 följande:
    Skattepengarna subventionerar för mycket till föräldrar. Skattepengar bör inte gå till vabb 365 dagar per år per barn och barnbidrag är förlegat + föräldrar bör bekosta sin föräldraledighet själva. De har barn bara för att få alla bidrag och betalda ledigheter som de annars inte skulle få om de inte skaffar barn. Folk har barn för att få bidrag och betalda ledigheter.
    Hur måmga känner du som vanbar 365 dagar per år?

    Resten av ditt svar är ju bara trams. 
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Fuh) skrev 2023-03-19 18:52:36 följande:
    Hur måmga känner du som vanbar 365 dagar per år?

    Resten av ditt svar är ju bara trams. 
    Vabbar*
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-19 18:34:57 följande:
    Du vill bara ha barn för att på så vis få betald ledighet, och fördelar av sahället ekonomiskt som du inte kan få som barnlös. Annars, varför bekostar du inte vabb och föräldradagar ur egen ficka utan tar dessa pengar ur statskassan?
    Du är ju ett troll, vilket flera i tråden uppmärksammat. Synd, såna som du sabbar ju Familjeliv.

    Det är knappast gratis med barn; som sagt av trådstarten kostar de ju iaf en miljon. Så föräldrar är redan inte rika. Om vann skulle bekostas ur egen ficka skulle också fler barn gå sjuka och smitta fler, vilket i förlängningen skulle skafa statskassan mer.

    Som folk försökt förklara för dig är det inte så att man betalar skatt för att få igen varenda krona man betalar heller, vill du ha det på ett annat vis så jobba politiskt för det då? Annars skulle ju någon som aldrig bli sjuk kräva att få tillbaka pengar de betalat in till den offentliga sjukvården, den som aldrig kör bil skulle kräva pengar för vägunderhåll etc.

    Vill du ha ett samhälle där du betalsr exakt bara för det du använder och inte annat? Stå för det och lobba för det då!
  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-19 22:09:40 följande:
    Nej. Barnlösa ger redan tillbaka det till samhället eftersom de inte ger utgifter i form av barn. Sammhället sparar väldigt mycket på någon som inte har barn.

    Om alla vore barnlösa/barnfria skulle det inte funka heller och det vet du. 


    Men du vill ju bara få lite extra semester.

  • Anonym (Fuh)
    Anonym (Sofia) skrev 2023-03-19 22:06:42 följande:
    I andra länder betalar föräldrar själva för sina barn. Vårt system är för generöst. Allt måste inte tas bort men barnlösa bör få betalt sabbatsår som kompensation för att det finns för mycket bidrag till föräldrar som bör fördelas mer rättvist. När bidragen bestämdes att vara så generösa mot föräldrar var det en annan tid, då alla antogs bli föräldrar under en livstid.
    Nej.
Svar på tråden Ett barn kostar en miljon kronor tills det är 18 år. Hur stor del av denna miljon kommer från bidrag och hur stor del betalar förälderns själv?