• Anonym (Nja)

    Flickor med autism

    Det dottern behöver är att lära sig kontrollera sina känslor och reaktioner.

  • Anonym (Nja)
    Anonym (F) skrev 2023-09-03 07:55:27 följande:

    Ja men hur?


    T ex genom att titta på om ens reaktion verkligen motsvarar situationen som upplevs. Det är inte normalt att bli totalt förstörd och brista ut i gråt för att man råkar spilla ut sin favorityoghurt t ex, då kan man påminna barnet om att situationen faktiskt inte är så allvarlig, att man kan torka upp och köpa ny yoghurt, att andas och inse att det inte är något att gråta för osv. Skulle rekommendera KBT för att göra förändringar på lång sikt. Också så klart att vissa reaktioner aldrig är ok, som att skada andra eller vara våldsam med/mot saker. Tillåter man sig själv sådana reaktioner brukar beteendet bara förstärkas. Det handlar om att lära sig hantera sina känslor som sagt. Hur gjorde dina föräldrar för att lära dig att inte överreagera? Eller om du googlar så finns det så klart massor med resurser, särskilt om du är bekväm med engelska.
  • Anonym (Nja)
    Anonym (F) skrev 2023-09-03 12:06:19 följande:

    Det svåra är ju att det inte handlar om sådana småsaker. Det är oftast vad klasskompisar och sådant har sagt. Då hjälper det ju inte att jag säger att hon överdriver, för det är ju hennes känsla


    Det är inte alls frågan om att förminska hennes upplevelser och säga att hon överdriver, det får du aldrig göra! Det gäller att sätta reaktionerna i perspektiv till händelserna. Ja, man blir ledsen om kompisar säger elaka saker men det absolut bästa sättet att ta itu med mobbare är att inte reagera alls, då blir det inte roligt för dem längre och de slutar till slut.
  • Anonym (Nja)
    Anonym (W) skrev 2023-09-03 13:51:48 följande:
    Ja, barn kan få felaktiga diagnoser. Nej, det är inte många som får det.
    Här är ett exempel. Kan vara så många som upp till en miljon barn i USA. Känns som rätt många det. Tekniskt sett "bara" tre promille men om man skulle översätta siffran till svenskt antal medborgare skulle det motsvara mer än 31000 barn. Det är också rätt många.

    www.expressen.se/halsoliv/manga-feldiagnostiserade-med-adhd/

    Här i Norden verkar siffrorna dock skrämmande höga. Enligt en mindre studie från Norge har det visat sig att upp till 4 av 10 barn, 40 % (!), kan ha blivit feldiagnosticerade. DET är rejält många det! Räkna med felmarginal så är det fortfarande på tok för många.

    www.equalsthlm.se/artiklar/norsk-undersokning-visar-manga-barn-med-adhd-har-inte-adhd/

    Citat: 


    I 51 procent av journalerna var diagnosen ikke sikkert dokumentert.

    I 46 procent av journalerna var det ikke gjort en differensialdiagnostisk vurdering, det vill säga att flera möjliga diagnoser blir utvärderade.

    I 38 procent av journalerna tydet opplysningene på at barnet ikke oppfylte kriteriene for diagnose.
Svar på tråden Flickor med autism