Inlägg från: Swedman |Visa alla inlägg
  • Swedman

    Från fast anställning till provanställning. Vettigt?

    Jobbar som konsult och jobbar med avancerad elektronik och programmering. Har fast jobb och har mycket jobb. Jag är en av två konstruktörer. Har haft detta yrke i typ 30 år. Här har jag lååååg lön men jag kan gå till jobbet och har flextid. Jobbar sällan övertid. Dålig arb.miljö däremot.
    Nu har jag sökt jobb i konkurrerande företag. Detta företag och mitt nuvarande jobbar tillsammans i vissa projekt. 
    Detta konkurrerande företag har som policy att inleda med provanställning. Så jag blev erbjuden provanställning och ganska bra löneökning. (17%).  Det är median för mitt yrke och årtal i yrket. 
    Det hör till saken att företaget ligger 40km bort. Det gör att löneökningen försvinner pga reskostnaderna och jag får en provanställning. 
    Jag är övertygad om att jag klarar nya jobbet men är jäkla tveksam pga provanställning. Har aldrig fått ett sånt erbjudande tidigare. Jag har det ganska bra där jag är men arb.miljön är inte bra. Bättre på nya. Störrre företag.

    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Från fast anställning till provanställning. Vettigt?
  • Swedman
    Anonym (S) skrev 2023-09-10 23:28:46 följande:

    Jag kanske har missförstått men börjar inte typ ALLA jobb med provanställning, oftast på 6 månader? Finns det företag idag som anställer tillsvidare utan att blinka? Jag tänker att det mest bara är en princip, nåt man bara gör?
    Min sambo vantrivs verkligen och håller på att byta jobb och blev erbjuden nytt, men hakade upp sig på att han inte blev erbjuden tillsvidare direkt på nya. Jag må vara oerfaren men har aldrig varit med om annat än att man typ "för syns skull" inleder med en provanställning.


    Jag har bytt jobb 4 gånger under dessa 30 år och aldrig haft det villkoret när jag börjat. Första gången fick jag jobbet genom arbetsförmedlingen och de stod för lönen så jag "gled" in i yrket utan att nån behövde stå för risken genom att jag var nyutexxad. 
    Provanst. har jag förstått erbjuds typ studenter. Då går de från arbetslös till provanst. Det är rimligt. Att gå från fast till prov är inte rimligt. 

    Har läst komm här i tråden och de är samstämmiga med abdra jag lyssnat med.
    Med tanke på att reseavståndet äter upp lönepåslaget och jag går från fast till prov så tror jag inte ens jag kommer till mötet. Jag kan komma till mötet om de tar bort villkoret Provanställning. 
  • Swedman
    Anonym (Inte så farligt) skrev 2023-09-11 08:00:43 följande:

    Provanställning är en frihet även för dig som anställd, funkar det inte med restiden t.ex. kan du sluta utan uppsägningstid. Jag fattar inte varför folk är så rädda att  ffå gå under en provanställning. Vill inte företaget ha en vill man väl ändå inte jobba där?

    Hur lätt har du att få ett annat jobb?


    Här där jag bor ska man helst måla porslin och sälja lotter. Att jag har mitt nuvarande jobb med de arbetsuppgifter som jag verkligen gillar här på hemmaplan är otroligt lyckosamt.
    De "nya" har kollat upp mig innan jag hade möte med dem förra veckan. Personer i vårt yrke är ganska ovanliga häromkring så alla känner alla. Han hade lyssnat runt och fått bra recensioner om mig sade han. .Jag hade aldrig överlevt inom detta gebit om inte jag kunnat hantera jobbet.

    Däremot är det inte så lätt att få samma jobb igen här i närområdet. Inte alls lätt då det är lite stagnation på marknaden. Därför är jag mot provanställning. Klarar jag inte jobbet så söker jag mig vidare. Vill ju inte vara kvar och göra ett dåligt jobb.
  • Swedman
    Anonym (Inte så farligt) skrev 2023-09-11 09:16:40 följande:
    Ja, därav frågan om ts har lätt att få andra jobb. Jag tog själv ett nytt jobb med provanställning för några år sedan och var inte så brydd över det men jag vet också att jag kan landa ett annat jobb på en eftermiddag om jag bara ringer några samtal.
    Som sagt, det är mycket svårt. 
  • Swedman

    Jag svarade han att jag måste avböja erbjudandet pga villkoret provanställning och ressträckan (den äter upp löneökningen).
    Fick till svar efter 10 min att "vi kan ta bort provanställningen och justera lönen pga ressträckan".
    Jag tackade inte nej till telemöte.

  • Swedman
    Anonym (Pr) skrev 2023-09-11 19:33:06 följande:
    Men visst är det så. När man väl bestämt sig för att ta in en viss person, så finns det för det mesta ganska gott om förhandlingsmarginal. Oftast betydligt mer än vad folk tror. Det är bara dumt att inte ta vara på möjligheten till saker som att förhandla sig till en extra semestervecka, möjlighet till distansarbete halva veckan, bortförhandling av övertid mot ett antal extra tusenlappar i månaden och liknande. När man väl är anställd, är det betydligt svårare att göra liknande justeringar. Jag tycker att du har gjort helt rätt. Hoppas det går bra!
    Han ringde och sade vad de var beredd att ge. Jag svarade att jag är positivt ställd till erbjudandet men vill svara imorgon. Då ska jag öka på lite till få se vad som sägs. +500kr + en extra vecka betald ledighet tror jag. (+500kr, då når jag en magisk jämna och fin månadslön).
  • Swedman
    Anonym (facked up) skrev 2023-09-11 17:23:36 följande:
    De som har attraktiva kunskaper/erfarenhet förhandlar bort provanställning.

    Det är ett ofog att detta normaliserats på arbetsmarknaden och att vissa unga personer t.o.m har inbillat sig att det är för *deras* bästa som provanställning finns. Då begriper man inte mycket.

    Jag hade inte ens sett företaget som seriöst om de föreslår provanställning när man har 10+ års erfarenhet och lysande omdömen samt familj att försörja hemma. Jag hade skrattat gott och lämnat intervjun.

    Så att ge upp en tillsvidareanställning för prov-dito tycker jag inte att man ska göra.
    Ja. det där villkoret om provanställning kändes helt fel. Har aldrig blivit fått det förut på en kontrakt. Jag sade åt han att "räcker jag inte till för jobbet så går jag själv så fort som möjligt". Samtidigt, jag hade aldrig överlevt i denna "slutna" cirkel av vår yrkeskategori om jag varit dålig i jobbet. Då hade jag inte kunnat fått jobb igen inom denna sektor. Så dryga 30 år inom yrket runt denna region är bra betyg tycker jag och det borde tala sitt tydliga språk.
Svar på tråden Från fast anställning till provanställning. Vettigt?