• Anonym (Toki)

    Hur ska man hitta ett jobb som passar?

    Ta truckkort (tar ngn dag eller två bara) och jobba med lagerarbete? 


    Städa - man får hjälpa andra och träffar lite lagom mycket folk. 


    Butiksjobb? Plocka upp varor mm. Men det är kanske det du har gjort inom livsmedel?

    Sortera post och paket? 


    Köra taxi eller färdtjänst? 

  • Anonym (Toki)
    Anonym (Tyst och lugnt) skrev 2023-09-27 10:46:32 följande:
    Kan bibliotek vara nagot? Tyst omgivning utan for mycket intryck, ordning och reda i bokhyllorna och att hjalpa folk att hitta ratt bocker? Sen kanske du kan organisera sagostunder och andra lattare/lugna aktiviteter som bibliotek ofta har.

    Kan arkiv vara nagot eller ett lugnt museum?

    Bibliotek innebär mycket kontakt med folk och numera har en del bibliotek väktare eftersom det hänger så mycket missbrukare och kriminella där.  


    Som museianställd kan jag tyvärr säga att det inte är lugnt. Vi har generellt stressad personal och jobbar med knappa resurser. Jag vet flera som gått in i väggen eller varit väldigt nära att göra det. Inte bara på min arbetsplats utan på flera olika museer. Ständig brist på pengar gör att personalen pressas att göra så mycket som möjligt så fort som möjligt med bristfälliga lokaler och utrustning. (Om det var mer allmänt känt hur dåligt museernas föremål sköts pga resursbrist skulle det nog bli ramaskri.) Det är också ett jobb som ger rätt låg lön i förhållande till längden på studierna, så det är inget man ska ge sig in på om man inte väljer det pga stort intresse. 

  • Anonym (Toki)
    Anonym (Lisen) skrev 2023-09-27 22:50:12 följande:

    Ni som tipsar om bibliotekarie känner uppenbarligen ingen bibliotekare... tiden är förbi då det var lugna ställen. Färsk statistik visar att 6 av 10 bibliotekarier vill säga upp sig pga stress och allt våld de regelbundet utsätts för. Även när det fungerar som det ska innebär det ständig kontakt med människor.

    Jag tycker att TS borde satsa på att t.ex. köra budbil. Eller städa. Det sistnämnda borde verkligen passa om du gillar att jobba ensam, är välorganiserad, har känsla för service och att hjälpa andra men inte vill ha mycket social interaktion. Dessutom kan det inte bli särskilt stressigt för det får ta den tid det tar att städa noggrant.


    Och du känner uppenbarligen inga städare. :) 


    Du har en viss tid på dig och en lista på det som ska vara gjort inom den tiden. Sen ska du vidare till nästa ställe/avdelning/hotellrum. Tiderna är ofta anpassade efter kundens behov och det måste vara klart innan kunder/elever/patienter kommer etc. Städning upphandlas ofta, så företagen pressar tiderna för att vinna upphandlingarna. Jag har aldrig kunnat städa noggrannt utan man tar det som måste tas och får lära sig att se vad man kan hoppa över för att hinna (tex strunta i fönsterbräden ena veckan och bokhyllor den andra). Och jag ser hur städarna på mitt jobb (museum) får ligga i om någon är sjuk. De offentliga delarna måste ju vara klara innan museet öppnar oavsett. 


    MEN med det sagt, jag har jobbat både som tjänsteman på museum och med städ, och städ var betydligt mindre stress så därför har jag också föreslagit städ. Men att man kan hålla på tills det är klart stämmer inte annat än möjligen på enstaka ställen. 

Svar på tråden Hur ska man hitta ett jobb som passar?