• Anonym (Förbaskad)

    JÄVLA tjafs med skolan

    Just nu ligger jag i ett JÄVLA tjafs med dotterns skola och sjukvården. Dottern går i förskoleklass och vi vill inte att hon ska äta gluten. Hon är inte glutenintolerant utan det är bara att vi anser inte att det är bra att äta det. Skolan kräver läkarintyg och läkaren vägrar skriva intyg. Jag förklarar för skolan varför vi inte vill att dottern ska äta gluten men det räcker inte. Det ska ha ett förbannat läkarintyg som vi inte får, då läkaren inte finner någon medicinsk grund för det. Läkarintyg krävs ta mig fan för allt nu för tiden. Räcker det inte med att följa den forskning som finns och sluta servera gluten? Vi har tjafsat med skola och sjukvård hur länge som helst om detta, och kommer inte ge oss.

    stigbengmark.com/alla-gor-klokt-i-att-utesluta-gluten/
    www.aftonbladet.se/halsa/a/m6Vx1q/skippa-gluten-och-ma-battre

  • Svar på tråden JÄVLA tjafs med skolan
  • Anonym (Förbaskad)
    Anonym (Göran) skrev 2023-11-20 21:58:24 följande:

    Enkelt problem att lösa utan det ska uppstå konflikt. 


    ge henne hemmagjord mat som hon tar med sig. 


    det blir en enkel och logisk lösning på det problem ni anser att ni har. 


    ett barn äter inte dittan ett annat äter inte datten. Ett tredje äter inte fläskkött ett fjärde äter inte kött överhuvudtaget. 


    hur ska skolan lösa detta? Duger inte maten som serveras skolan finns två lösningar. 


    barnet får ingen mat. Barnet får med sig mat hemifrån. 


    Ja jag har god lust att skicka med matlåda, men dessvärre är det inte tillåtet. Allt för att krångla.
  • Anonym (S-G)
    Anonym (Förbaskad) skrev 2023-11-20 21:54:23 följande:
    Hon äter ordinarie kost. Men vi gillar det inte.
    Vad menar du då med att ni inte kommer ge er?
    Ni har redan gett med er och visat att det funkar som det är.
    Anonym (Förbaskad) skrev 2023-11-20 21:48:37 följande:
    Vi har tjafsat med skola och sjukvård hur länge som helst om detta, och kommer inte ge oss.

     




  • Anonym (Hm)

    Du gör det här helt sjukt svårare än vad det är. Lär ditt barn vad som är gluten och så får hon själv ta bort det från måltiden. Ibland blir det att pilla bort paneringen på fisken och ibland blir det att skippa halva måltiden. Det är ju du som satt reglerna för Hennes kost. Inte sjutton trodde du väl att man fick komma med vilka önskemål som helst till skollunchen 😂

  • Anonym (Herregud)

    För hundra år sedan skickade man med matsäck till skolan och hade familjen inte råd med det fick barnen vara hungriga eller hoppas att en snäll kompis eller lärare delade med sig. Idag bölar du för att du inte får bestämma exakt vilken mat som ska erbjudas henne. Har du noll perspektiv eller??


    Skicka med lite matsäck då som hon får komplettera med.

    Vad tycker dottern själv om att hon inte får äta som de andra trots att hon inte är allergisk?

    sånt jävla tramsande!

  • Anonym (Förbaskad)

    Fram tills dess att vi får igenom vår vilja med gluten kommer vi bråka med skola och sjukvård!

  • Anonym (S-G)
    Anonym (Förbaskad) skrev 2023-11-20 22:04:27 följande:

    Fram tills dess att vi får igenom vår vilja med gluten kommer vi bråka med skola och sjukvård!


    Exakt hur "bråkar" ni?
  • Anonym (F)
    Anonym (Förbaskad) skrev 2023-11-20 22:04:27 följande:

    Fram tills dess att vi får igenom vår vilja med gluten kommer vi bråka med skola och sjukvård!


    Det kommer inte hända. Tagga ner och lägg energin på något annat.

    Er dotter har ingen glutenintolerans. Ingen läkare kommer skriva ett intyg. Skolan behöver inte ta hänsyn till kostönskemål av det här slaget. Inse att ni inte kommer någonvart.
  • Anonym (Kvacksalvare)

    Eller så läser man på FÖRST innan man förstör tarmfloran för barnet. Heja skolan som inte till mötesgår allt och alla. Det hade aldrig funkat. Välkommen till skolvärden. Min unge hade gladeligen ätit pannkakor varje dag i skolan, men det får hon inte. Blir vi upprörda? Nej. 

    Den andra artikeln är tyvärr låst. Ser att det är Ulrika Davidsson. Hon har blivit sågad och kallad kvacksalvare. Sök på det. Samma med Bengmark. Han må ha varit i sitt yrke, men att leva på en titel och göra något annat blir ibland knasigt. Som nu.

    traningslara.se/stig-bengmark-och-mer-pahitt-om-gluten-och-vete/ (men är inte säker på att du kommer läsa hela så här är ett utdrag. 


    Faktiska studier på glutenfri kost och tarmbiotan

    Som tur är så behöver vi inte bry oss om mycket på en studie från 60-talet på möss som gavs en diet som ingen någonsin skulle äta för att försöka få en liten bild av hur gluten skulle kunna tänkas påverka tarmbiotan, alltså bakterierna i tarmen.


    Det finns faktiska studier som har tittat på hur en glutenfri kost påverkar sammansättningen av olika bakterier i tarmarna hos människor. De flesta av de här studierna är utförda på personer som faktiskt inte tål gluten, alltså de med sjukdomen celiaki. Några av dem är däremot utförda på friska personer och resultatet i dem är faktiskt raka motsatsen mot vad Stig Bengmark påstår (2).


    Tio friska försökspersoner åt en glutenfri kost över en månad och resultatet blev att deras sammansättning av tarmbakterier verkade gå mot det sämre. Lite komiskt så minskade faktiskt just mängden laktobaciller hos personerna när de åt glutenfritt. Det här är precis den bakterier som Stig Bengmark påstår dödas av gluten baserat på sin studier på möss från 60-talet.
    Det finns även ytterligare en studie på 20 personer där man fann att en glutenfri kost om något försämrade variabiliteten i tarmfloran hos försökspersonerna (3).


    Så här kan du alltså välja vad du vill tro på. Två studier på människor med realistiska kostupplägg från 2009 med all teknikförbättring det innebär eller en studie på möss med fullständigt orealistiska kostupplägg från 1962.

  • Anonym (F)

    Ts, varför måste ni bråka öht? Vad tror ni kommer hända om er dotter äter panering, pasta, mackor mm?

Svar på tråden JÄVLA tjafs med skolan