• Tukt

    Vad är orsaken till att en får känslor för någon annan än sin partner?

    Jag tänker att just för att det är känslor så är det också svårt att göra en klockren analys. 
    Tänker redan det med att få känslorna. Hur mycket känsla krävs det för att det ska bli en "grej" och därmed kunna vara antingen det ena eller det andra?
    En känsla kan ju också vara lite av det där att en drömmer om något annat. Bara för att det är mänskligt. Det behöver ju inte vara fel på huset man bor i, eller att man vill ha flera hus, bara för man kan tjusas av något annat.

  • Tukt
    Anonym (ett år) skrev 2023-11-27 06:35:29 följande:
    Beror på vem man frågar. Jag var singel när jag fick känslor för kvinnor som var upptagna. Speciellt en, som jag var olyckligt kär i flera år. Hon var min drömtjej.
    Men många säger att man kan styra sånt.
    Är det mer lämpigt att styra vilka man får känslor för om man är singel eller upptagen? Eller spelar det ingen roll, om den man har känslor för ändå är upptagen?
    Vad som är lämpligt eller inte, kan vara svårt att avgöra. Lite beroende på vad du lägger i begreppet. Om det handlar om vad som är lämpligt för just dig, beror väl mer på hur du har förmåga att hantera känslorna. Det kan ju finnas något fint med att drömma på avstånd. I bland kanske nästan mer. För i drömmen och fantasin så är  allt liksom perfekt. Det är det ju sällan en relation.
    Samtidigt kan man må dåligt av det, och begränsa en till att faktiskt hitta en partner.
    Och om jag spinner vidare kanske man lite kan jämföra det med sex och porr. Att titta eller läsa porr är ju att leka med sina fantasier, och det är i grunden bra. Men när fantasierna tenderar ta över verkligheten och man börjar jämföra dom med sin partner eller tilltänkta partner , det är då det blir skadligt...
  • Tukt
    Anonym (ett år) skrev 2023-11-27 10:52:06 följande:
    Jag har sett att det är lätt för att andra att avgöra vad som är lämpligt. Ofta så är det olämpligt när en man är attraherad av en kvinna. Oavsett om hon är singel eller upptagen. Som jag skrev tidigare så tycker en del kvinnor att det är mer ok för dom att inleda nåt med en upptagen man, eller att hon själv är upptagen. Mer ok än att en singelman vill träffa en singelkvinna.
    Jag mådde dåligt av att vara olyckligt kär, men jag försökte med andra kvinnor. Gick inte och väntade på att kvinnan jag var kär i skulle bli singel.
    Men om det går så långt att andra märker av ens känslor och därmed tycker det är olämpligt, ja då kanske man inte riktigt lyckats behålla känslorna för sig själv. Och där kan det ju bli lite ansträngande för omgivningen att ta del av det.
    Sedan om det går så långt att man är otrogen, så är ju det lite en annan sak än att just få känslor. 
  • Tukt
    Anonym (ett år) skrev 2023-11-27 12:15:11 följande:
    Nej, om man berättar för nån man känner att man har känslor för en person, då delar man med sig. Att vara otrogen är nåt helt annat ja, och vissa anser att det är mer ok än att två singlar träffas.
    Ja, fast måste man det då? Berätta alltså. Om det inte finns en hygglig chans till att det sedan blir något, så kommer man lätt att förstöra för sig själv och andra.
    Och visst, såklart att otrohet är mer belastat med negativa känslor än om två singlar visar intresse för varandra. Men det är väl bara naturligt?
    Kan ju också vara viktigt att tänka på att en del tenderar att lättare få känslor och åtrå för personer i en relation, vilket i sin tur mer handlar om en själv. Så om det finns ett mönster man ser problematiskt så kan det ju gå att bryta det.
  • Tukt
    Anonym (ett år) skrev 2023-11-27 06:35:29 följande:
    Beror på vem man frågar. Jag var singel när jag fick känslor för kvinnor som var upptagna. Speciellt en, som jag var olyckligt kär i flera år. Hon var min drömtjej.
    Men många säger att man kan styra sånt.
    Är det mer lämpigt att styra vilka man får känslor för om man är singel eller upptagen? Eller spelar det ingen roll, om den man har känslor för ändå är upptagen?
    Styra och styra. Men om du visar känslorna öppet så är det ju en annan sak. Visar du detta för en singel är det liksom "ingen ko på isen". Men om personen är i en relation så riskerar du skada flera människor.
  • Tukt
    Anonym (ett år) skrev 2023-11-28 15:43:47 följande:
    Ja, styra. De som säger att man kan styra vilka man får känslor för, menar att man inte bör få känslor för de som det är olämpligt att få känslor för. Här varierar det beroende på vem man är, då det är skillnad på folk.
    Nja, jag tror det är ganska det samma. Vare sig man är man, kvinna, singel eller gift. Att öppet visa känslor för någon är att blotta något privat. Om de känslorna dessutom gör illa, så reagerar folk på det.
Svar på tråden Vad är orsaken till att en får känslor för någon annan än sin partner?