• Anonym (Chipsnissen_no1)

    Varför smakar chipsen så mycket sämre nu än för 20-30 år sen?

    Det måste vara fler än jag som lagt märke till smakförsämringen. Estrellas lättsaltade potatischips smakar numer mera socker än salt. Deras dillchips är hårdare och mer svårtuggade, medan OLW:s är mer lättuggade.och godare. Inte heller grillchipsen smakar lika gott som innan, dessutom har man den dåliga smaken att skryta med chips med potatis med skalet kvar, som också det innebär en försämring. Tillochmed ICA:s egna chips som är billigare är numer också godare än både flera av OLW:s och Estrellas sorter. Sourcream & onion är väl de som fortfarande håller måttet, liksom vissa sorter med chilismak.

  • Svar på tråden Varför smakar chipsen så mycket sämre nu än för 20-30 år sen?
  • Anonym (Chipsnissen_no1)
    Anonym (wandrer) skrev 2024-01-24 18:47:55 följande:

    Kan det va för att dina smaklökar är helt annorlunda efter 30 år hahah


    Ja, de förändras ju, men de kan ju vara åt bägge hållen med, att smaken faktiskt har försämrats.

  • Tow2Mater

    De har väl även ändrat oljan från den goda onyttiga till någon lite mindre onyttig.

  • Tukt
    Anonym (Chipsnissen_no1) skrev 2024-01-24 18:48:42 följande:
    Estrellas lättsaltade och OLW:s ranch-chips var ju en riktig smakupplevelse när man var barn. Visserligen sägs det ju att smaklökarna förändras med tiden, men många upplever tydligen samma. Så det kan ju vara åt bägge hållen s.a.s.
    Min barndoms godis var också alltid godare. Och hur små än påsarna var på den tiden kändes de ändlösa.
    Det behöver nödvändigtvis inte vara smaklökarna som förändras, utan mer hur man upplever det, eller vad man förknippar det med.
  • Lönnsirap

    2002 upptäcktes det cancerframkallande ämnet akrylamid i chips, pommes, knäckebröd och andra tillagade kolhydrater och vi som är så lastgamla minns att typ ALL tillverkning av dessa produkter granskades och modifierades under några år.

    Tydligen ville folk inte äta cancer-framkallande saker, utan tillverkningsindustrin fixade i sina processer för att det helt enkelt fanns en efterfrågan efter chips, knäckebröd och salta pinnar UTAN akrylamid, eller med påtagligt lägre halter. 

    Så... Numera så är inte chips lika "brända", och krispiga... Utan helt enkelt lite nyttigare....

  • OlgaElvira
    Anonym (Chipsnissen_no1) skrev 2024-01-24 18:26:13 följande:
    Varför smakar chipsen så mycket sämre nu än för 20-30 år sen?

    Det måste vara fler än jag som lagt märke till smakförsämringen. Estrellas lättsaltade potatischips smakar numer mera socker än salt. Deras dillchips är hårdare och mer svårtuggade, medan OLW:s är mer lättuggade.och godare. Inte heller grillchipsen smakar lika gott som innan, dessutom har man den dåliga smaken att skryta med chips med potatis med skalet kvar, som också det innebär en försämring. Tillochmed ICA:s egna chips som är billigare är numer också godare än både flera av OLW:s och Estrellas sorter. Sourcream & onion är väl de som fortfarande håller måttet, liksom vissa sorter med chilismak.


    Det kan också bero på att du då var 20-30 år yngre. Vårt smaksinne, eller rättare sagt vårt luktsinne försämras ju äldre vi blir. Vi känner inte längre alla smaker som vi gjorde tidigare. 


    Alla som haft barn har upplevt att de ibland spottar ut mat som de tidigare tyckt om, fast vi inte känner skillnad, så gör barn det. De som arbetar på äldreboenden vet att mat till äldre måste kryddas mer annars blir det smaklöst för dem.

  • Wandrer2020

    Dock något som har andras till nå förskräckligt sämre smak är juh dom där röda aporna som jag inte hittar namnet på just nu. Sämsta av allt. Bara en liten sido notis Tungan ute

  • Anonym (Casaova)

    OLW Sourcream & Onion har ju blivit så dåliga att någon ansvarig borde piskas offentligt.

    OLW ostbågar håller än.

    Estrella Sourcream & Onion är bra.

    Den på OLW som såg till att sourcream onion med svartpeppar och extra smak försvann borde piskas bredvid sin kollega.

    De flesta nya sorter smakar skit.

  • Anonym (fas)
    Anonym (Chipsnissen_no1) skrev 2024-01-24 18:26:13 följande:
    Varför smakar chipsen så mycket sämre nu än för 20-30 år sen?

    Det måste vara fler än jag som lagt märke till smakförsämringen. Estrellas lättsaltade potatischips smakar numer mera socker än salt. Deras dillchips är hårdare och mer svårtuggade, medan OLW:s är mer lättuggade.och godare. Inte heller grillchipsen smakar lika gott som innan, dessutom har man den dåliga smaken att skryta med chips med potatis med skalet kvar, som också det innebär en försämring. Tillochmed ICA:s egna chips som är billigare är numer också godare än både flera av OLW:s och Estrellas sorter. Sourcream & onion är väl de som fortfarande håller måttet, liksom vissa sorter med chilismak.


    Fascinerande att du kommer ihåg hur chips smakade för 20-30 år sedan. Också fascinerande att du tror att du inte förändrats under denna tid, till exempel ditt smak- och luktsinne samt preferens. 
  • Anonym (Chipsnissen_no1)
    Anonym (fas) skrev 2024-01-25 10:08:40 följande:
    Fascinerande att du kommer ihåg hur chips smakade för 20-30 år sedan. Också fascinerande att du tror att du inte förändrats under denna tid, till exempel ditt smak- och luktsinne samt preferens. 
    Åja, så mycket förändrar inte smaklökarna, det vet varenda människa som är fenor på matlagning t.ex., där de är noga med att smaker kommer fram.

    Enligt många HAR många chipssmaker förändrats till det sämre.

  • Kermit1561
    Anonym (Chipsnissen_no1) skrev 2024-01-25 12:02:52 följande:
    Åja, så mycket förändrar inte smaklökarna, det vet varenda människa som är fenor på matlagning t.ex., där de är noga med att smaker kommer fram.

    Enligt många HAR många chipssmaker förändrats till det sämre.

    Enligt många så var allt bättre förr, det ligger i den mänskliga naturen, minnet förvrängs, det fanns mindre att välja på förr så kraven var lägre, allt var nytt och spännande och för många var det generellt positivare upplevelser just pga att man var ung...  Att det faktiskt inte var så bra blir tydligt när man tittar på recept från förr, få håller måttet.


    Jobbar du med smaker så tränar du lukt/smaksinnet men för oss övriga så blir det sämre, precis som det mesta i kroppen förfaller med åren.. 

Svar på tråden Varför smakar chipsen så mycket sämre nu än för 20-30 år sen?