• Klobibblan

    Min vuxna dotter är arg på mig hela tiden

    Jag blir mörkrädd av många av de svaren du har fått. Visst, hon är vuxen, men uppenbarligen har hon svårt att se hur verkligheten ser ut gällande sin ekonomi. Att ens tänka på fler barn i deras situation är ju bara helt befängt. Jag förstår att du är orolig för din dotter! Jag tycker det är bra att du försöker ge henne ekonomiska verklighetsperspektiv. Om man inte tar hand om sin ekonomi kan det gå riktigt illa i slutändan och det blir väldigt synd om barnen. Vad säger systrarna? Har du pratat med någon av dem? Det kanske är lättare att få synpunkter och råd från en syster än sin mamma ibland.

  • Klobibblan
    Bergegardh skrev 2024-03-01 19:48:22 följande:

    Min mamma gör precis som du. Hon förstör våran relation. Jag berättar så lite som möjligt för henne. 

    Ex på telefonsamtal:
    M: vad gör du? 
    D: Öppnar posten, fått en räkning från vårdcentralen.

    Telefonsamtal tre dagar senare:
    M: har du betalat räkningen från vårdcentralen?

    Min mamma tror hon visar att hon bryr sig. Sanningen är att hon får en att känna sig oansvarig. Även om man har betalat en räkning eller inte ger det samma resultat. Känslan av att ens mamma inte litar på en att ta ansvar över sitt egna liv. 

    Du måste släppa din dotter. Man känner sig extremt kontrollerad av ditt beteende. Speciellt eftersom du är hennes mamma och hon älskar dig. Kan till och med tänka mig att hon kan vara extra oansvarig bara för att gå emot dig. 

    Om hon blir gravid och är glad så får du gratulera henne och visa hur glad du är över att få ett till barnbarn. Om hon följer sina drömmar om en utbildning, berätta hur stark hon är som följer sina drömmar. Din dotter är inte dum. När pengarna inte räcker till kommer hon omvärdera situationen. Kanske hon kunde gjort det tidigare men ibland måste man få göra sina egna misstag. 


    Jag har en liknande relation med min mamma och jag håller inte alls med dig. Visst, man lär sig från sina egna misstag. Men om man ser sitt barn ta beslut som kan ge djupa ekonomiska skador och massor av problem anser jag att man som förälder behöver ge råd. Pappan har t.o.m gått i borgen för dottern pga att de inte kan betala för sig. Risken är att man sätter sig i en så pass ekonomisk knipa att det påverkar hela livet, och då ska vi heller inte glömma bort att det finns barn med i bilden som behöver mat, support och tak över huvudet. Det är farligt att bagatellisera vikten av stabil ekonomi. Plötsligt sitter du i skiten, och då är det inte så lätt att ta sig ur.
  • Klobibblan
    Anonym (Ansvar) skrev 2024-03-02 09:48:21 följande:

    Hon är 30 och får ta eget ansvar för sitt liv, och hon får också ta konsekvenserna av sina beslut. Ska du ha en bra relation till henne så behöver du acceptera att hon lever sitt liv precis som hon vill. Klart hon blir förbannad om du lägger dig i.


    Ekonomisk uppfostran skulle ni ägnat er åt när hon var barn och tonåring, inte när hon är 30.


    Läs inlägget precis innan ditt. Det var väldigt klokt och insiktsfullt. Förstår du att det blir skillnad när en förälder går in som borgenär? Ekonomi är inte alltid behagliga samtalsämnen, men de är nödvändiga. Speciellt när det är fler som påverkas av livsvalen. Delvis TS exman som givetvis har stort intresse av hur dottern sköter sin ekonomi med tanke på att han har gått in i borgen, men även barnbarnen som det kan bli riktigt synd om. Alla ni som säger att dottern är vuxen och TS inte borde lägga sig i: Lägg ner. Självklart har en förälder all rätt i världen att ifrågasätta ekonomiska beslut när det är så många andra inblandande. Detta handlar INTE bara om dottern. Förstår ni?
  • Klobibblan
    Goneril skrev 2024-03-02 12:25:33 följande:

    Jag har tidigare kommenterat, i egenskap av bankman, här finns en risk att bostaden inte kan behållas.  Kreditvärdigheten påverkas starkt när inkomsten minskar. Jag vill också påpeka att den som lånar ut pengar är BORGENÄR, det vill säga banken. Den som går i borgen är BORGENSMAN, inget annat. Många i tråden kan inte hålla isär begreppen, här tycks inte finnas några ekonomer. Tja, ekonom, detta är allmänbildning.


    Men herregud, här kommer någon med pekpinnar. Du känns som en genuin, härlig översittartyp. Du fattar ju vad som menas. Sluta bara.
  • Meddelande borttaget
Svar på tråden Min vuxna dotter är arg på mig hela tiden