Inlägg från: Anonym (Mildred) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mildred)

    Autism, att utreda sig. Vad finns det för konsekvenser?

    Det du beskriver låter mer som en personlighetsstörning exempelvis borderline än autism. Autister har inte svårare för separationer än andra vid borderline är det ett huvudkriterium borderline kan ytligt sätt likna adhd också då den diagnosen innebär en del impulsivitet och svängningar i humöret. Jag tycker inte du ska fundera på eventuella nackdelar med en NPF diagnos nu vänta tills det är aktuellt. Det du ska göra är troligtvis någon form av basutredning en NPF utredning är en egen utredning som du kommer få stå i kö för att få göra. 

  • Anonym (Mildred)
    Fjäril kär skrev 2024-03-26 15:12:21 följande:
    Och den sämre vården handlar inte om diskriminering som många vill få det till utan att folk med diagnos kan ha svårare att uttrycka sig o h sina besvär och behov. Diagnosen i sig innebär ju ofta en mängd svårigheter som tex ångest och att berätta för en okänd doktor är ofta väldigt svårt. Det blir ofta missförstånd.   Och ja ibland kan läkarna missa symptom på somatiska sjukdomar då ångestproblematiken kan ligga i vägen på olika sätt. Ont i magen är typiskt för ångest men kan lika gärna vara magkatarr eller virus... 

    Sen är det ju så - problematiken i grunden finns ju där oavsett om man fått diagnos eller inte.  Man är ju inte automatiskt frisk utan några som helst problem för att man skippar en utredning och diagnos. 

    Tänk så många som valsar runt i sjukvården i decennier med diffusa besvär och aldrig blir friska eller tagna på allvar  som egentligen i grunden har en neuropsykiatrisk diagnos och skulle behöva utredas istället . 

    De med psykisk ohälsa utan NPF blir diskriminerade i den somatiska vården.


    Det är inte en naturlag att vi ska bli missförstådda vårdpersonal får inte lära sig hur man bemöter oss. Vi blir också uteslutna ur forskningsstudier för att vi reagerar annorlunda än neurotypiska på medicin och terapi men man gör inga egna studier på oss följden blir att medicin fungerar sämre på på personer med NPF. 

  • Anonym (Mildred)

    Varför ogilla mitt inlägg? Tycker någon diskriminering är bra? 

  • Anonym (Mildred)
    EpicF skrev 2024-03-26 23:22:41 följande:
    Antagligen för att någon var oenig med dig. 
    De tycker alltså diskriminering är bra, då vet jag. 
  • Anonym (Mildred)
    Tow2Mater skrev 2024-03-27 01:37:30 följande:
    Foljden kan ju ocksa vara att den fungerar bättre. Varfor skulle det vara just sämre?
    Hur tänker du att medicin skulle fungera bättre på en grupp man inte forskar på? Så är det inte. Medicin fungerar givetvis bäst på den grupp den är framtagen för. 
  • Anonym (Mildred)
    Tow2Mater skrev 2024-03-27 11:54:45 följande:
    Hur tänker du att medicin bara skulle fungera sämre på en grupp man inte forskar på? Om den är framtagen for personer utan mentala funktionshinder kan det ju lika gärna vara så att den antingen fungerar lika bra, sämre, eller t o m bättre for personer med mentala funktionshinder. Det har man ju inte forskat på.
    Jag tänker ingenting det är så det fungerar det är ingen åsikt eller något jag kommit på. Vet inte om du driver med mig men svarar seriöst ändå. Man utesluter inte en grupp för att medicin fungerar otroligt bra på dem. Vi med NPF reagerar annorlunda än NT på vissa mediciner (inte bara psykofarmaka) vi får fler och andra biverkningar det finns det massor av forskning på och det är orsaken till att vi utesluts. När man tar fram en medicin gör man det med syftet att den ska ge så få biverkningar så möjligt och vara så effektiv som det går reagerar gruppen man testar på negativt anpassar man medicinen tills det fungerar medicinen blir alltså anpassad till den gruppen och kommer fungera bäst på dem. 
    Anonym (nack) skrev 2024-03-27 08:33:22 följande:
    Många med borderline har egentligen en outredd autism men inte fått den hjälp de behöver för att hantera livet och därför utvecklat ännu större svårigheter. 

    Vad har du för källa på det? 


     

Svar på tråden Autism, att utreda sig. Vad finns det för konsekvenser?