• Alessia

    Er inställning till värnplikt

    Min inställning är att värnplikt ska vara obligatorisk för såväl män som kvinnor. Värnplikt behöver inte betyda vapentjänstgöring för alla; det kan innebära sjukvårdsuppgifter, transport, djurhållning etc, men alla ska kunna göra något. Inom totalförsvaret finns många olika uppgifter. Vi har totalförsvarsplikt och det betyder att alla mellan 16 och 70 kan kallas in för att fullgöra uppgifter. Om man då gjort värnplikt inom ett område förenklar det placering något alldeles enormt.

    Dessutom har jag aldrig förstått varför tjejer så länge undantagits från värnplikt. Min äldsta dotter kommer snart att göra värnplikt på Sjöstridsskolan i Karlskrona,
    Att lära sig att fungera i ett samhälle i kris och krig och under press är dessvärre något vi alla bör lära oss, man som kvinna, gammal som ung.

  • Alessia
    Anonym (Alice) skrev 2024-03-29 09:39:33 följande:
    Kvinnlig värnplikt är en ganska ny idé i Israel också. Den är inte heller lika lång som för män, de slipper repmånader och gifta kvinnor slipper helt. Vilket gör att många skyndar sig att gifta sig för att slippa... Vet inte om det är så bra heller, att tvingas gifta sig i panik med någon som man knappt känner... Dessutom tar den regeln inte höjd för att många unga kvinnor även i Israel blir gravida utanför äktenskap i dag...

    Förresten förstår jag inte varför vissa av er här tar upp Israel och Ryssland. Tycker ni att de länderna är föredömen? Det kanske är ett fint arbete för en ung kvinna, att stå vid en gränspostering med ett automatgevär, och hindra hjälptransporter att komma in i Gaza? Så att några ytterligare tusental barn får svälta ihjäl? Tycker du det, du som tog upp Israel som ett positivt exempel?

    Fast dessa kvinnor är väl inte i styrelserummet dygnet runt flera månader i taget? Inte heller utsätter de sig väl för livsfara där, så att de kanske aldrig kommer hem till sitt barn igen? Sedan kan man ha invändningar även mot det, jag tycker att en kvinna ska ge sitt barn åtminstone småbarnsperioden - eller avstå från barn. Men det är en annan diskussion.

    Du svarade inte på vad man ska göra åt alla gravida och ammande kvinnor och småbarnsmammor, när dessa ska skickas till fronten? Svara på det är du snäll! Tänk på att värnplikten gäller 18-48-åringar, d.v.s. just fertila kvinnor och småbarnsmammor. Ska vi tvångssterilisera alla kvinnor som genomgått värnplikt, för att vara säkra på att de är stridsberedda den dagen då den ledde Fi kommer? För jag ser ärligt talat ingen annan lösning. Utbildar vi i stället enbart män, så kan vi i alla fall vara säkra på att de inte är gravida eller ammar när den dagen (förhoppningsvis inte) kommer.
    I kris- och krigstid kan och måste alla som kan stå på sina ben och använda sina händer göra en insats och vi har som sagt skyldighet att göra det också. De som inte frontplaceras har definitivt andra uppgifter av mer civil karaktär och man får nog tänka sig att kvinnor med barn får åta sig att ta hand om ytterligare något/några barn vars förälder inte kan ta hand om barnet just då.

    Du har något egenartade,personligt färgade åsikter och inte helt aktuella uppgifter angående kvinnlig värnplikt och möjlighet att rekryteras till soldat i länder som USA och Israel. Uppdatera dig!
Svar på tråden Er inställning till värnplikt