Inlägg från: Mausiii |Visa alla inlägg
  • Mausiii

    Vad ska jag göra med min Änglatrumpet???

    Enligt diverse trädgårdsprogram jag har sett, så ska man vänta med beskärningen till våren om möjligt. Men ibland är trumpeten för stor att få in annars så då måste man ju beskära den för att ens få in den för vinterförvaring.

    Trumpeten ska beskäras HÅRT. Den växer så det knakar när den väl kommer igång. Den är mycket hungrig och törstig, så den bör gödslas minst en gång i veckan alternativt varje gång den vattnas (fast då med mycket svagare dos).

    Den stormtrivs i solen, men man måste vänja den successivt när man ställer ut den, annars bränner den bladen.

    Jag fick ett skott på ca 10 cm förra året och plantan blev 1,5 meter under året. Nu har jag en massa bebisar och lite andra hybrider. Hybriderna växer mycket långsammare har jag märkt.

    Övervintringen bör ske ljust, men svalt. Inte kallare än +5 grader dock. Man ska vattna sparsamt, men hålla plantan vid liv i alla fall.

    Förra våren hittade jag även en spikklubba i köksträdgården som jag planterade i kruka. Den var jättevacker. (detta är inte min, men den såg ut ungefär så här)
    www.s-weeds.net/familjer/tubiflorae/solanaceae/pix/innoxia1.jpg

  • Mausiii

    Jo, när man vinterförvarat trumpeten:
    Väck blomman i februari-mars. Ställ plantan ljust i rumstemperatur. Vattna igenom den några gånger och plantera om den och beskär den hårt.

  • Mausiii

    Jag har upplevt mina ängla trumpeter som allt annat än svårskötta!
    De lite dyrare hybriderha växer dock långsammare, men mina vanliga växer som ogräs och den blommade första gången efter ett par månader. Man brukar säga att änglatrumpeten börjar blomma strax efter första gången den förgrenat sig. Och den mår bara bra av att man klipper ner den rejält (vad gäller formen så får man ju välja om man vill ha den på stam som ett träd eller mer buskig). Som sagt, de kan utanproblem växa 1-1,5 meter/säsong.

Svar på tråden Vad ska jag göra med min Änglatrumpet???